Hufvudstadsbladet

Musicerand­et är nästan fulländat i Sini Simonens kvartett

Analytisk skärpa förenas med välavvägd emotionell generosite­t i Castalian String Quartet.

- MATS LILJEROOS

Castalian String Quartet

Sini Simonen, violin I, Daniel Roberts, violin II, Charlotte Bonneton, altviolin, Christophe­r Graves, cello. Haydn, Dutilleux, Beethoven. Villa Gyllenberg 11.11.

Rödbergens gåva till huvudstads­regionens kammarmusi­kodling, PuKama med oförbränne­liga Minna Pensola och Antti Tikkanen i spetsen, har inlett samarbete med Villa Gyllenberg och först ut på plan var ypperliga Londonbase­rade Castaliank­vartetten.

Castalian har sedan grundandet 2011 etablerat sig som en av de klarast lysande stjärnorna på den internatio­nella kvartetthi­mlen med tävlingsfr­amgångar och framträdan­den i ärevördiga konsertlok­aler i bagaget. En skojig detalj i sammanhang­et är självfalle­t att Sini Simonen, som blott 19 år gammal knep en oväntad fjärde placering i Sibeliustä­vlingen 2005, agerar primas.

Och redan efter den inledande Haydnkvart­etten – F-dur Hob. III:82, hans sista fullbordad­e verk i genren – stod det tämligen klart att framgångar­na inte är någon tillfällig­het. Musicerand­et är tekniskt nästintill fulländat och analytisk skärpa förenas på ett lyckat sätt med välavvägd emotionell generosite­t.

Innerlighe­t och djup

Att en modernare estetik faller sig precis lika naturlig för det här gänget stod ävenså klart efter det laddade framförand­et av Henri Dutilleux kvartett Ainsi la nuit och Simonen förklarade innan framförand­et på ett berörande otvunget sätt varför hennes musikerliv skulle kännas meningslös­t om hon inte gav sig i kast med denna inte helt lättfångad­e musik.

Ett klassiskt och betydligt modernare grepp kan sedan sägas förenas i Beethovens sena kvartetter, där vad som helst kan hända. I a-mollkvarte­tten op. 132 kretsar det mesta kring det brett utspunna adagiot, som i Castaliank­vartettens händer förlänades en innerlighe­t och ett uttrycksmä­ssigt djup som kändes klart befriande.

Överlag präglas kvartetten­s spel av en långt utvecklad stilkänsli­ghet samt en tolkningsm­ässig medvetenhe­t – ett lugn, om man så vill – som antagligen i första hand kunde kalllas vis. En bedrift av relativt unga musiker att ha nått därhän redan nu och jag väntar med spänning på vad som komma skall.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Castalian String Quartet med Daniel Roberts, Charlotte Bonneton, Christophe­r Graves och Sini Simonen har
■ redan skördat lagrar. I fjol ärades kvartetten både med Merito-stråkkvart­ettpriset och Valentin Erben-priset samt Borletti-Buitoni-stiftelsen­s pris.
FOTO: PRESSBILD Castalian String Quartet med Daniel Roberts, Charlotte Bonneton, Christophe­r Graves och Sini Simonen har ■ redan skördat lagrar. I fjol ärades kvartetten både med Merito-stråkkvart­ettpriset och Valentin Erben-priset samt Borletti-Buitoni-stiftelsen­s pris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland