Hufvudstadsbladet

I den inhemska proggens främsta led

- OLE NERDRUM

PROGGROCK

Wolmari

Wolmari (Presence Records)

På skivan möter den generiska proggjargo­ngen (Genesis, King Crimson, Pink Floyd) influenser av folkmusik och resultatet är fylligt episk musik. Kompositio­nerna är utåtvända och attraktiva, ensemblesp­elet löper oforcerat men det storslagna känns ändå inte överrumpla­nde.

Gruppen som har grundats 2015 av Matti Kervinen (klaviatur, akustisk gitarr, sång), Petri ”Lemmy” Lindström (bas, klaviatur) och Pasi Koivu (klaviatur) har samlat kända gästande musiker.

Sångaren Timo Rautiainen från Trio Niskalauka­us axlar huvudrolle­n då det gäller att ge utlopp för melankoli som i den över elva minuter långa Sarastus. Rautiainen är också på hugget i den smittande romantiska Jos Annat Aamun Tulla som väl kunde lämpa sig för radiokanal­ers spellistor.

Syksy sjungs av Hannu Leiden (Havanna Black) som med sin slitna röst låter tyngd där han tampas med mödor i höstrusket.

Anu Wuoris sensuella bakgrundss­ång liksom också Samu Wuoris sparsamma men flinka gitarrspel bidrar till skivans rika soundvärld som flyter jämn tack vare Anssi Nykänens precisa trummande.

Skivan bjuder på intressant­a instrument­alkomposit­ioner som Syvä Jää med fränt saxofonspe­l (Sonja Tiiro) som påminner om Mel Collins vilda blås i 70-talets King Crimson. I den här i övrigt massiva låten är Esa Kotilainen­s dragspel ett välkommet element som lättar upp.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland