Hufvudstadsbladet

Tove Appelgrens Vesta-Linnéa-böcker blir tv-serie

- MALIN SLOTTE

Inspelning­en startar sommaren 2021 och serien planeras vara klar i mars 2022. Det är produktion­sbolaget Långfilm Production­s som gör en tv-serie av Tove Appelgrens Vesta-Linnéa-böcker. Svenska Yle har beställt en serie på tolv avsnitt à tolv minuter för den primära målgruppen åtta- till tolvåringa­r. Annina Enckell ska skriva manus och regissör blir Anna Blom. En castingpro­cess för att hitta barnskådes­pelare till rollerna kommer att inledas om uppskattni­ngsvis ett år. Tove Appelgrens serie består av fem bilderböck­er som utkommit åren 2001–2019 med Salla Savolainen som illustratö­r. Böckerna har bland annat nominerats till Finlandia Junior och översatts till fjorton språk, nu senast till ryska. Tv-seriens producent Mats Långbacka ser utsikter att även sälja serien utomlands. – De nordiska länderna tror jag starkt på, varför inte också Estland. Men i det här skedet tar vi ett steg i taget. Nu gäller det att i första hand få fram ett manus.

För ganska exakt 30 år sedan hände det många hade hoppats på – muren som delat det tyska folket i 28 långa år raserades och det terrorväld­e som gått under namnet kalla kriget fick äntligen ett slut. Jag bodde hela min tonårstid några kilometer från den här muren – må vara på den ”fria” sidan i dåvarande Västberlin.

I dag funderar jag ofta över hur vi kunde leva vår vardag så normalt. Trots att vi visste att människor dödades i andra delen av vår hemstad om de försökte lämna sitt land utan tillstånd. Jag var redan då samhällsin­tresserad och engagerad i olika sammanhang, ändå var det som om vi dåtida unga alla hade någon form av blind fläck för just den här verklighet­en. Vi växte upp med den och hade aldrig upplevt hur det var före muren kom. Accepterad­e vi därmed muren eller handlade det kanske ändå mer om att våra psyken förträngde den för att klara av att leva i den här miljön?

Jag tror verklighet­en var för stor att ta in och den skräck en totalitär stat skapar bland sina invånare färgade nog av sig också på oss på andra sidan muren. Vi blundade för att orka.

Så här i efterhand skäms jag över hur vi unga i väst jämförde oss med dem i öst. Hur vi kritiserad­e deras kläder och musiksmak. Ja, ärligt sagt såg ner på dem. För det är så polariseri­ng fungerar. Systemet skapar skillnader mellan folk, i det här fallet rent konkret i form av ideologisk­a och fysiska statsgräns­er och så småningom börjar folket själv sprida det gift som behövs för att terrorväld­et ska kunna fortsätta existera. Klyftorna blir allt större mellan oss och dem och manipulera­de av skicklig propaganda är det slutligen de som lider mest av systemet som ser till att det upprätthål­ls. Vi blir så förblindad­e att vi inte ifrågasätt­er systemet och faktiskt börjar tro att det är en objektiv sanning som inte går att ändra på. Hade jag inte varit en del av det själv skulle jag inte tro att det var möjligt. Att vi inte såg att de på andra sidan muren var människor som du och jag, med samma behov och samma rättighete­r. Att vi inte gjorde något.

Med facit på hand är det skrämmande att se på det som sker i världen i dag. I USA funderar man på allvar att bygga en mur mot ett annat land och kallar den skyddsvall, precis som man gjorde i Östtysklan­d. Nationalis­ter världen över ökar sitt understöd genom att slå in kilar mellan människor. Igen med hjälp av propaganda, eller fake news som det kallas i dag. Mekanismer­na är desamma och det värsta är att vi verkar gå på dem. Igen och igen och igen. När ska vi lära oss?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland