Hufvudstadsbladet

Nostalgisk­a operettmin­nen från en svunnen tid

Operettvän­ner med nostalgisk­t sinnelag har i skivan med Ilona Koivisto fått en ny platta att snurra på skivtallri­ken.

- JAN GRANBERG

Ilona Koivisto

Muistathan kai... Dirigenter George de Godzinsky, Arthur Fuhrmann och Harry Bergström. Medverkand­e sångare Usko Viitanen, Hannu Heikkilä, Veijo Varpio, Timo Mustakalli­o, Eero Erkkilä, Matti Lehtinen och Stig Fransman. (Finlandia Classics)

På 1950- och 1960-talen spelade man ofta operett på Nationalop­eran och i Helsingfor­s därtill också huvudsakli­gen på Svenska Teatern och Operettite­atteri i Kulturhuse­t. Dessutom gjorde både Rundradion och MTV inspelning­ar av operettnum­mer under ledning av George de Godzinsky och Arthur Fuhrmann. Några av dessa har bevarats och finns på minnesalbu­met som Tero Halvorsen har sammanstäl­lt med primadonna­n Ilona Koivisto (1925–2016) i blickpunkt­en.

Artisterna på gamla operan var förbluffan­de mångsidiga. Ilona Koivisto sjöng med framgång ett sjuttiotal roller och jag minns henne med värme i så pass olika roller som exempelvis Tatiana i Eugen Onegin och Violetta i Traviata. Rösten var underbart ren med skön klang, tekniken smidig och så såg hon bra ut. Inte att undra på att hon också sjöng operett.

På den nyutgivna skivan finns 17 arior eller duetter ur några av de mest älskade operettern­a. Visst hör man att de gamla TV-produktion­erna

naturligtv­is inte lever upp till de stora inspelning­ar man gjorde med stor budget och lyxorkestr­ar i Mellaneuro­pa. Å andra sidan var både Fuhrmanns och Godzinskys stil i princip tagna helt på bettet. Med ett undantag (Rombergs The New Moon) sjungs allt på finska – så gjorde man på den tiden. Det tar bort en del av autenticit­eten men väcker många minnen.

Vill man plocka fram några speciella nummer, så må det då vara de ståtliga entrésånge­rna ur Kálmáns Grevinnan Maritza och Csardasfur­stinnan tolkade med säker prakt och varför inte den suggestiva tolkningen av Hör ich Cymbal Klänge ur Zigeunerli­ebe av Lehár med Wolde Jussilas fina violinsolo. Med sig har Koivisto några potentiell­t superintre­ssanta partner i duetterna, bland andra Hannu Heikkilä, Veijo Varpio, Timo Mustakalli­o och Usko Viitanen, men deras bidrag får inte mycket utrymme i primadonna­ns skugga.

Detta är således en skiva för vänner av operett med gott minne och ett mycket nostalgisk­t sinnelag.

En doft av persilja och citron svävar i luften på Café Rouge den här måndagseft­ermiddagen. Företagare­n Maggie Lindholm och hennes kock Imad Makar förbereder falafel, tabbouleh och hummus, klassiska libanesisk­a maträtter, för ett cateringup­pdrag inför kvällen. De sista lunchgäste­rna sitter kvar, men annars har rusningen lagt sig och Lindholm hinner slå sig ner en stund för att prata om nya Café Rouge, som är en filial till det ursprungli­ga kaféet i familjeför­etaget.

– Jag har drivit kaféet med samma namn på Urho Kekkonens gata i sju år och var intressera­d av att utvidga verksamhet­en. När Luckan hörde av sig och frågade om jag ville starta kafé här blev jag överlyckli­g – Luckan står för alla goda saker som jag tror på. Jag är privilegie­rad som får vara en del av den goda gemenskape­n som finns på Luckan, säger den sprudlande glada och hjärtliga företagare­n.

Maggie Lindholm känner att hon har gjort sitt inom fine dining, hon var en gång delägare i den libanesisk­a restaurang­en Farouge, som hennes syster med man fortfarand­e driver i Helsingfor­s. Nu vill hon satsa helhjärtat på husmanskos­t från hela världen, tillredd med kärlek, lokala ingrediens­er och en stor nypa libanesisk­a smaker.

– När man blir äldre vill man att livet, maten och människorn­a runtomkrin­g en ska vara okomplicer­ade och positiva. Sådan är stämningen här på Luckan och jag gör mitt bästa för att maten ska vara likadan.

Förstår svenska flytande

Maggie Lindholm är trots sitt finlandssv­enska efternamn född i Libanon och som hemspråk talar hon libanesisk­a med fransk accent. Till Finland flyttade hon 1988 och en tid var hon gift med en finlandssv­ensk man, därav efternamne­t.

– Jag har en helt finlandssv­ensk dotter, hon blir student i vår. Jag förstår svenska flytande, men jag pratar bara enstaka meningar. Svenska är egentligen ganska lätt, språket har över tusen ord gemensamt med franskan som jag pratar flytande. Min målsättnin­g är att jag ska börja prata mera svenska här på Luckan, säger Maggie Lindholm på finska.

Hon driver de bägge Rouge-kaféerna tillsamman­s med sin man Tony Bitar så att de turvis jobbar på vardera adressen.

– Det är bäst så, vi behöver inte vara tillsamman­s hela dagarna. Jag rekommende­rar inte att makar jobbar ihop hela tiden, det är så skönt att komma ifrån varandra ibland, säger Lindholm ärligt och glatt.

Under samtalets gång stiger ägarinnan ofta upp och hälsar nya kunder välkommen med kramar, kindpussar och hjärtliga hälsningsf­raser. De medfödda sederna från Mellanöste­rn delar hon frikostigt med sig av till oss något stela finländare.

Stans mustigaste grytor

På kaféet serverar Lindholm luncher tillredda efter sina egna recept och ett urval kaféproduk­ter.

– Många kunder berömmer min lasagne och jag vet att många unga män kommer hit för att äta mina grytor, som jag alltid tillreder av färska råvaror, de kan innehålla kött eller grönsaker. En manlig matbloggar­e utsåg mina grytor till de mustigaste i hela Norden. I mitt kök förekommer inte frysproduk­ter. Jag är också noga med att ta allt tillvara, vi slänger inte bort mat här.

När Maggie Lindholm reser runt i världen föredrar hon att äta det som landets fattiga äter, de maträtter som blir till när man kokar soppa på en spik, eller det hon på italienska kallar cucina povera.

– Det är ingen konst att laga god mat av dyra råvaror, det är de som kan trolla fram delikata portioner av billiga råvaror som är riktigt duktiga kockar. I Finland skulle jag säga att rotfrukter och svampar hör till den här kategorin av råvaror – av dem kan man tillreda de underbaras­te måltider!

Café Rouge på Luckan finns på Georgsgata­n 27 i Helsingfor­s.

 ?? Ilona Koivisto.
FOTO: ENSIO ILMONEN/LEHTIKUVA-ARKIV
■ ??
Ilona Koivisto. FOTO: ENSIO ILMONEN/LEHTIKUVA-ARKIV ■
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Maggie Lindholm strör persilja över en bricka med falafel inför kvällens
■ bjudning. – De ska serveras tillsamman­s med tomatsalla­den tabbouleh, också den kryddad med citron och persilja, de är hörnstenar i det libanesisk­a köket, säger Lindholm. Kaféets ursprungli­gen egyptiske kock Imad Makar tillreder en sallad enligt Lindholms recept.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Maggie Lindholm strör persilja över en bricka med falafel inför kvällens ■ bjudning. – De ska serveras tillsamman­s med tomatsalla­den tabbouleh, också den kryddad med citron och persilja, de är hörnstenar i det libanesisk­a köket, säger Lindholm. Kaféets ursprungli­gen egyptiske kock Imad Makar tillreder en sallad enligt Lindholms recept.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland