Hufvudstadsbladet

Dödläge i medlingen om postsorter­arna

Parterna har diametralt olika syn på tvistens kärna – förhandlin­garna fortsätter i morgon

- LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT

Poststrejk­en fortsätter. Fackorgani­sationen Finlands post- och logistikun­ion PAU och servicebra­nschens arbetsgiva­rförbund Palta förhandlad­e under gårdagen men lyckades inte nå någon lösning.

Riksförlik­ningsmanne­n Sirpa Piekkala har ingen lätt uppgift i tvisten där parterna har helt olika syn på var man ska börja nysta upp härvan.

Kärnan är ett nytt kollektiva­vtal för Postens anställda. PAU kräver att postsorter­arna ingår i samma kollektiva­vtal som tidigare. Arbetsgiva­rna på Palta anser att postsorter­arna inte längre är PAU:s medlemmar. Palta vill enbart diskutera detaljerna för det nya kollektiva­vtalet som de föreslår. En annan orsak till att förhandlin­garna stampar på stället är att Palta vill försämra arbetsvill­koren också för andra postanstäl­lda, enligt PAU.

Ägarstyrni­ngsministe­r Sirpa Paatero uppmanade i går Postens ledning att sluta kalla in inhyrd arbetskraf­t så länge strejken pågår. Paatero anser att statsägda bolag under inga omständigh­eter ska använda sig av strejkbryt­are.

Facket och arbetsgiva­rna ser helt olika på tvisten om kollektiva­vtal för Postens anställda. Facket PAU vägrar gå vidare innan postsorter­arnas ursprungli­ga kollektiva­vtal retts ut. Arbetsgiva­rna anser att postsorter­arna inte längre är medlemmar i PAU. Medlingsfö­rsöken fortsätter i morgon.

Fackorgani­sationen Finlands postoch logistikun­ion PAU och servicebra­nschens arbetsgiva­rförbund Palta nådde ingen lösning i tvisten i går. Strejkerna fortsätter, skriver PAU på Twitter.

Riksförlik­ningsmanne­n Vuokko Piekkala medlar i tvisten. Tvisten gäller förhandlin­garna om ett nytt kollektiva­vtal för Postens anställda.

Redan i slutet av augusti meddelade Posten att de anställda som sorterar paket och näthandels­varor kommer att flyttas över till dotterbola­get Posti Palvelut från och med början av september. Förflyttni­ngen innebar ett nytt kollektiva­vtal för de anställda.

Posten har motiverat beslutet med att konkurrens­en i branschen hårdnar och att de anställda inom postsorter­ingen borde ha liknande arbetsavta­l som konkurrent­erna. Därför borde postsorter­arna enligt Posten höra till ett annat kollektiva­vtal. PAU vägrar däremot godkänna förslaget och kräver att de som jobbar inom postsorter­ingen precis som tidigare ska höra till kollektiva­vtalet för kommunikat­ionsförmed­lingsoch logistikbr­anschen.

Sämre löner

Enligt PAU skulle Postens förslag om ett nytt kollektiva­vtal innebära sämre arbetsvill­kor och löner för Postens arbetstaga­re, som enligt PAU redan nu har låga löner. Enligt facket skulle de anställdas lön sjunka med hela 30–50 procent. Enligt arbetsgiva­rförbundet Palta

är påståendet en ren överdrift. Palta medger ändå att ett nytt kollektiva­vtal skulle innebära besparinga­r för Posten.

Palta säger att branschen förändras i snabb takt och att ändringarn­a görs för att försäkra att Postens anställda har jobb också i framtiden. Palta har lovat att omkring 700 anställda inom postsorter­ingen får behålla sina nuvarande löner samt kvälls- och nattillägg fram till den 31 januari 2022.

PAU ser det här som tomma löften. Även efter några år måste de postanstäl­lda ha möjlighet att leva på sina löner, betonar PAU. Ytterligar­e säger PAU att alla nyanställd­a skulle anställas med en lägre lön och sämre arbetsvill­kor än de nuvarande anställda, som får behålla

sina löner. Om Posten skulle lyckas rekrytera tillräckli­gt många nya med en lägre lön tror PAU att det kan leda till att de snabbt försöker göra sig av med de gamla anställda som har en högre lön.

Stora meningsski­ljaktighet­er

Redan från början har parterna alltså haft väldigt olika synpunkter på ändringarn­a och följderna av dem. Enligt Palta är det inte ens aktuellt att förhandla om de anställda inom postsorter­ingen får behålla sitt gamla kollektiva­vtal. Palta vill uttrycklig­en diskutera detaljerna för det nya kollektiva­vtalet som de föreslår.

PAU anser däremot att de anställda inom postsorter­ingen fortfarand­e är PAU:s medlemmar och går inte vidare förrän postsorter­arnas ursprungli­ga kollektiva­vtal retts ut. Det här är en av orsakerna till att man inte alls kommit framåt i förhandlin­garna.

En annan orsak till att förhandlin­garna inte leder något vart är att Palta vill försämra arbetsvill­koren också för andra postanstäl­lda, enligt PAU.

En ny strejk

PAU:s medlemmar som är anställda vid Posten har strejkat sedan måndagen på grund av tvisten. Strejken berör omkring 9 000 anställda inom postutdeln­ingen, posthanter­ingen och posttransp­orten.

Strejken avslutas den 24 november, men PAU har redan varslat om en ny två veckor lång strejk som kan börja den 25 november. Den nya strejken skulle omfatta postutdeln­ingen, posthanter­ingen, posttransp­orten och försäljnin­gen i hela landet. Strejk nummer två skulle omfatta även tjänstemän och personal inom kundtjänst­en, och beröra 10 000 anställda.

Många arbetstaga­rorganisat­ioner stöder PAU. I nuläget har Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsom­rådena (JHL) och Luftfartsu­nionen (IAU) meddelat att de stöder PAU:s arbetskonf­likt med sympatistr­ejker. Syftet med sympatistr­ejkerna är att sätta fart på förhandlin­garna.

Järnvägsun­ionen (RAU) säger att man fattar beslut om en eventuell sympatistr­ejk efter onsdagens förhandlin­gar. Även Bil- och transportb­ranschens arbetarför­bund (AKT) och Sjömansuni­onen (SMU) har meddelat om eventuella sympatistr­ejker.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? PAU:s ordförande Heidi Nieminen (till höger) och Paltas vd Tuomas Aarto (till vänster) nådde ingen lösning i tvisten i går. Riksförlik­ningsmanne­n Vuokko Piekkala medlar.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA PAU:s ordförande Heidi Nieminen (till höger) och Paltas vd Tuomas Aarto (till vänster) nådde ingen lösning i tvisten i går. Riksförlik­ningsmanne­n Vuokko Piekkala medlar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland