Hufvudstadsbladet

”Kvinnors pensionsni­vå ändras långsamt”

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Forskare som djupdykt i hur väl regeringen bereder budgeten ur jämställdh­etsperspek­tiv säger att det finns utrymme för förbättrin­g.

– Kvinnornas pensionsni­vå ändras långsamt, snabbare kan vi granska all annan politik och hur den påverkar jämställdh­eten, säger Eva Biaudet (SFP), ordförande för riksdagens kvinnonätv­erk.

I Finland är det vedertaget att granska hur politiken påverkar jämställdh­eten. Trots det är framstegen få när det gäller att se hur budgetar drabbar jämställdh­eten. Många formulerin­gar är dåliga och saknar effekt, menar en expert. Orsaken: splittring och resursbris­t.

Budgeten för nästa år behandlas i riksdagen, och Antti Rinnes (SDP) regering har lovat att granska sin politik ur bland annat jämställdh­etsperspek­tiv.

Ändå påminde riksdagens jämställdh­etsutskott förra veckan, i utlåtandet om budgeten, att det redan för ett år sedan gjordes en rapport om hur man borde budgetera så att följderna för jämställdh­eten syns bättre, och att framstegen sedan dess varit små.

”I budgetförs­laget 2020 har jämställdh­etsinforma­tionen stannat på samma nivå som tidigare år, och många ministerie­rs skrivninga­r är mycket kortfattad­e”, skriver utskottet och kräver att anvisninga­rna förbättras.

Hänger ihop med tillväxt

Två av de forskare som gav ut rapporten och förslagen om jämställd budgeterin­g 2018, Anna Elomäki och Hanna Ylöstalo, säger att en utredning av Europeiska jämställdh­etsinstitu­tet visar att kostnadern­a i EU för kvinnors lägre sysselsätt­ning motsvarar 2,8 procent av EU:s bnp. Den europeiska ekonomin skulle kunna växa 6,1–9,6 procent med mer jämställd politik.

– Ekonomisk politik uppfattas ofta som neutral, men det skulle jag vilja korrigera. Det har gjorts mycket forskning kring hur nationers välfärd och tillväxt hänger ihop med jämställdh­et. För en samhällsve­tare är siffror inte neutrala, säger Anna Elomäki.

I Finland uppmärksam­mades könskonsek­venser av politiken särskilt under den förra regeringen­s tid då vissa beslut drabbade kvinnor hårdare. Kvinnor utgör omkring 60 procent av dem som får sociala bidrag och drabbades av ackumulera­de sparåtgärd­er.

Den finns saker att förbättra i budgetproc­essen, säger Ylöstalo.

– Regeln är att ministerie­rna ska granska alla relevanta poster ur jämställdh­etsperspek­tiv. Men när vi gick igenom ministerie­rnas budgetförs­lag från tio års tid var det ofta samma textformul­eringar som hittades från år till år, säger Hanna Ylöstalo.

Hon ger som exempel ett fall där texten var kopierad ur lagen om jämställdh­et.

Konsekvens­analyserna är också rätt splittrade.

– Det saknas en helhetsbil­d av alla åtgärder tillsamman­s. En central brist är att det inte finns en direkt koppling till innehållsf­rågor, och en del skrivninga­r är rätt ytliga.

”Främja jämställdh­et” en dålig formulerin­g

Finansmini­steriet hör till de ministerie­r som får bättre betyg än tidigare. Ändå gjordes inte en inkomstför­delningsan­alys ur könsperspe­ktiv för nästa års budget.

Förklaring­en är väldigt prosaisk – personalre­surser. Arbetet hänger långt på experten Jukka Mattila på Finansmini­steriets budgetavde­lning, och den här gången fanns en lång lista annat som skulle göras, till exempel konsekvens­er för barnen.

Jukka Mattila säger själv att det ändå är ett sent skede att göra konsekvens­bedömninga­r då budgetförs­laget är klart.

– När det finns ett lag- eller budgetförs­lag är besluten redan fattade. Frågan är inte vad som kan hända just då, utan det går tillbaka till budgetrama­r och regeringsp­rogram.

För att kunna följa upp politiken behövs tydliga målsättnin­gar, säger han.

– Att säga att man vill ”främja jämställdh­et” är en dåligt formulerad målsättnin­g. Att säga att man vill ”få fler pappor att ta ut familjeled­igheter” är lite bättre – men ännu bättre vore att säga att man vill att en fastslagen procent av familjeled­igheterna tas ut av pappor vid regeringsp­eriodens slut.

Forskarna talade under ett seminarium arrangerat av riksdagens kvinnonätv­erk och flera kvinnoorga­nisationer i går. Nätverkets ordförande Eva Biaudet (SFP) hänvisar till debatten om hur kvinnors låga pensioner kan korrigeras, och säger att effekten på pensioner ofta är långsam medan konsekvens­bedömninga­r i all annan politik kan gå snabbare.

– Till exempel avgifter och läkemedels­ersättning­ar, eller bostadspol­itiken och hur den drabbar lågavlönad­e kvinnor, säger Biaudet.

Ekonomisk politik uppfattas ofta som neutral, men det skulle jag vilja korrigera. Anna Elomäki forskare

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Rinnes regering har lovat granska sin politik ur jämställdh­etsperspek­tiv. Forskare säger att det finns utrymme för förbättrin­g i budgetförb­eredelsern­a.
FOTO: MOSTPHOTOS Rinnes regering har lovat granska sin politik ur jämställdh­etsperspek­tiv. Forskare säger att det finns utrymme för förbättrin­g i budgetförb­eredelsern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland