Hufvudstadsbladet

Laga julgodis utan vitt socker

- ELISABETH SANDELIN

Julgodis är roligt att tillverka själv, speciellt med barn. Och det behöver inte alls bli söta sockerbomb­er, man kan lätt laga lite hälsosamma­re godsaker till julen. HBL har sammanstäl­lt recepten.

En sann nordbo ska hata årets elfte månad. Det finns ingen månad som så misslynt håller i sig som en envis grå skugga än november. Så här års ska vi alltså buttert muttra åt våra medmännisk­or, om vi alls ser dem i mörkret, och ondgöra oss över kylan, bristen på ljus och nederbörde­n.

Född i november och nu som sann pensionär i tiden flyr jag den mörka månaden till en soligare strand med mild luft och blå himmel. Från terrassen har jag en storslagen utsikt över Medelhavet och ett sydligt landskap med gula citroner och doftande palmer. Nedanför mitt fönster finns en grönklädd golfbana kantad med olivträd, tallar och kaktusar. En härlig parkliknan­de bana som söker sig fram längs det böljande sagolandsk­apet.

Det är månaden då hösten här enligt folktron går över mot en indiansomm­ar. På Sankt Martins dag, Dia de San Martin som firas inför fastetiden som infaller fyrtio dagar före jul, rostas kastanjer i en by som sover som ett fågelbo på berget. Också här har det nya vinet mognat för att smakas på.

I en smal gränd där man känner lukten av stekt korv och frityrstek­t aubergin går vi genom en välvd dörröppnin­g ner i en mörk källare som andas kyla. Vintunnor ligger uppstaplad­e runtomkrin­g alla väggar. Mitt på jordgolvet finns en bänk och ett slitet träbord. Vi sätter oss och förvaltare­n plockar fram dricksglas och har en lång utredning om vinet som han pressat ur druvor som färgats röda av Spaniens sol. Han för sedan in en slang i vinfatet, suger och det nya vinet rinner ner. Ivrigt sköljer han glasen och fyller dem stolt med det mustiga vinet och höjer en skål.

Jag kramar det kyliga glaset, huttrar till i skumrasket och tänker på november därhemma. November den ömsint väntande mörka månaden som bäddar för vila är en orättvist förtalad månad, slår det mig. Det är knappt att jag vågar säga det högt men jag tycker egentligen om vår november. Själens skrymslen mår gott av lite grått dis ibland.

Född i november och nu som sann pensionär i tiden flyr jag den mörka månaden till en soligare strand med mild luft och blå himmel.

 ?? FOTO: NATHALIE AUREN ??
FOTO: NATHALIE AUREN
 ?? FOTO: RAINE JOHNSSON ?? Kampens kapell vid Narinken intill köpcentret Kamppi i Helsingfor­s är en intressant arkitekton­isk byggnad, väl värd ett besök för såväl huvudstads­bor som tillfällig­a resenärer. I bakgrunden syns några andra klassiska landmärken i huvudstade­n: det gula Posthuset, Glaspalats­ets låga vita byggnad i funkisstil och Sokos varuhus med hotell Vaakuna.
FOTO: RAINE JOHNSSON Kampens kapell vid Narinken intill köpcentret Kamppi i Helsingfor­s är en intressant arkitekton­isk byggnad, väl värd ett besök för såväl huvudstads­bor som tillfällig­a resenärer. I bakgrunden syns några andra klassiska landmärken i huvudstade­n: det gula Posthuset, Glaspalats­ets låga vita byggnad i funkisstil och Sokos varuhus med hotell Vaakuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland