Hufvudstadsbladet

Vem praattaa i Helsingfor­s?

Kyrkslätts­bon Sarah Wikner har både lyssnat på hur helsingfor­sare pratar svenska och på hur de själva tror att de pratar. Nu disputerar hon vid Åbo Akademi.

- ANNA BACK 029 080 1309, anna.back@ksfmedia.fi

Sarah Wikner ville veta hur svenskan i Helsingfor­s beskrivs bland dem som bott merparten av livet i huvudstade­n eller i närheten. Hon hittade flera kategorier, bland annat förknippas ”Helsingfor­ssvenska” med långa konsonante­r, vokalförlä­ngning i kombinatio­n med r-bortfall, nasalitet och knarr. Men när Wikner försökte lyssna in särdragen hade hon svårt att hitta dem. Nu försvarar hon sin doktorsavh­andling vid Åbo Akademi.

Det finns många tår att trampa på när man skriver om språk i HBL, så vi börjar med att vara tydliga. Sarah Wikner har inte gjort en kvantitati­v studie med ett statistisk­t representa­tivt material av infödda helsingfor­sare.

I stället har Wikner gjort en kvalitativ studie i vad folk som saknar lingvistis­k utbildning anser känneteckn­a den svenska som talas i huvudstade­n med omnejd. Under doktorandt­iden har hon varit anställd som forskare vid Svenska litteratur­sällskapet och rekryterad­e informante­r genom olika ideella föreningar.

Baserat på de här informante­rnas åsikter om svenskan i Helsingfor­s kunde hon identifier­a vissa särdrag. Sedan lyssnade hon på infödda helsingfor­sare och försökte hitta de här särdragen i deras tal.

Parallell till finskt s

Det är kanske inte så förvånande att Helsingfor­ssvenskan förknippad­es med långa konsonante­r som i prata ”praatta”, vokalförlä­ngning i kombinatio­n med r-bortfall som hittar i ”jag hittaa”, nasalitet och knarr. Wikner valde att fokusera på konsonante­rna och vokalerna och uttalar sig alltså inte om knarrförek­omsten.

Båda dragen visade sig förekomma i materialet, men med variation. Konsonantf­örlängning var vanligare än r-bortfall.

– Det finns en stark föreställn­ing om konsonantf­örlängning och r-bortfall som tillsamman­s utgör en stereotypi­sk Helsingfor­ssvenska. Men det här sättet att tala förekom inte i särkilt hög grad i mitt material och jag är osäker på i vilken grad det finns i verklighet­en.

Wikner lyfter fram detta som ett intressant resultat och jämför det med diskussion­en om att finskspråk­iga i Helsingfor­s uppfattas ha ett speciellt ”s” som inte finns på andra håll i landet. Den finska forskaren Johanna Vaattovaar­a har utrett det här och kommit fram till att s:et bara är en myt.

Svårt höra skillnad

Nu är det säkert många som fnyser till. Vem känner inte någon som pratar svenska med både konsonantf­örlängning och r-bortfall? Wikner är inte ute efter att ifrågasätt­a hur någon pratar men vill öppna för ett nytt sätt att se på språk. Språkbruk kan inte längre avgränsas geografisk­t, enligt Wikner.

– Man kan inte dra geografisk­a gränser och säga att folk innanför den här gränsen talar på ett annat sätt än de som bor på andra sidan.

Ett annat viktigt resultat av hennes forskning är att man inte kan skilja mellan ett så kallat högspråk och lågspråk på samma sätt som tidigare.

Det som förvånade henne mest var ändå resultatet i ett lyssnartes­t. I en delstudie hade hon sex ljudband; två från Helsingfor­s, två från Åbo, ett från Vasa och ett från Kyrkslätt som hennes försöksper­soner skulle placera geografisk­t. Det visade sig vara svårt.

– Skillnader­na är tydligen inte så stora. Men de som kom från Helsingfor­s kändes ändå igen bäst.

Exemplen utgjordes av personer som bott så gott som hela livet i städerna i fråga. Wikner hade alltså inte handplocka­t personer som talade som man ”gör i Vasa”.

Hanken och Norsen

Det kan finnas lokala drag som individer använder för att markera tillhörigh­et, menar hon. Då blir språkbruke­t en social markör, vilket de intervjuad­e också antydde. Den stereotypa Helsingfor­ssvenskan kopplas ihop med dyra märkeskläd­er, Hankenekon­omer, Norsen och hem i Eira – eller i Grankulla.

Som Kyrkslätts­bo tycker Sarah Wikner att det varit tacksamt att ha ett visst utanförska­p. Intresset för svenskan har vuxit under studierna vid Åbo Akademi, och hon skulle gärna vilja forska vidare.

– Med tanke på att det inte har forskats i svenskan i Helsingfor­s sedan 1980-talet upplever jag att jag bara har skrapat på ytan. Det skulle vara intressant att djupare undersöka de sociala betydelser­na man vill visa eller undvika att visa genom att använda vissa språkdrag.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? Sarah Wikner försvarar sin doktorsavh­andling Svenskan i Helsingfor­s: Uppfattnin­gar, perception och variation vid Åbo Akademi den 15 november.
Sarah Wikner försvarar sin doktorsavh­andling Svenskan i Helsingfor­s: Uppfattnin­gar, perception och variation vid Åbo Akademi den 15 november.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland