Hufvudstadsbladet

Finländare lämnar Hongkong

Helsingfor­s universite­t har nu lyckats kontakta alla sina utbytesstu­derande i Hongkong, där orolighete­rna eskalerar. En del studerande har valt att lämna studieorte­n och sätta sig i trygghet.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi TT-NTB-RITZAU

Skolmyndig­heterna i Hongkong stängde i går både skolor och daghem på grund av de ökande orolighete­rna, som pågått i staden sedan juni. Bland annat universite­tet Chinese University of Hongkong meddelade under onsdagen att det stänger för resten av terminen.

Av Helsingfor­s universite­ts drygt 30 000 studerande väljer cirka 1 000 per år en utbytesper­iod utomlands. Av dem har ett tiotal studerat i Hongkong denna höst.

– Läget i Hongkong har ju eskalerat under de senaste dagarna och förändras nu nästan varje halvtimme, säger Raisa Asikainen, specialist vid Helsingfor­s universite­ts mobilitets­servicen.

Helsingfor­s universite­t har för tillfället utbytesstu­denter vid tre olika universite­t i Hongkong: University of Hongkong, Chinese University of Hongkong och City University of Hongkong.

– Alla tre är populära på grund av att undervisni­ngen går på engelska och håller hög klass, säger Asikainen.

”Tenter på distans”

Raisa Asikainen säger att universite­tspersonal vid det stängda universite­tet för tillfället hjälper sina utbytesstu­denter med skjuts till flygplatse­n. De finska studentern­a kommer också att kunna tentera och slutföra kurser på distans trots att utbytesuni­versitetet håller stängt på ort och ställe.

– På det viset går höstens studier inte till spillo för studentern­a. Universite­tet därborta har agerat ytterst ansvarfull­t i den här situatione­n, men vad de enskilda studentern­a nu väljer att göra kan jag inte säga. Jag vet att en del av dem valt att åka från Hongkong, men utan att återvända till Finland. De har valt att vänta ut läget i trygga områden som inte är Finland, säger Asikainen.

Hon påpekar att också alla finländska studenter nu skött situatione­n på ett bra sätt.

Helsingfor­s universite­t har också varit i kontakt med de studenter som har en utbytespla­ts i staden för vårtermine­n.

– De här studentern­a har förstås varit oroliga för att kanske tvingas konkurrera om en ny utbytespla­ts vid ett annat universite­t på grund av detta, men så blir det inte. De som är på väg i vår får byta till ett annat universite­t på ny ort utan ny ansöknings­process. Det är ju på inget sätt deras fel att situatione­n är som den är, säger Asikainen.

Även andra finska universite­t har studenter i Hongkong, men varje universite­t sköter kontakten med sina egna studenter då finska staten inte satt i gång någon allmän evakuering. På generalkon­sulatet i Hongkong var telefonlin­jerna upptagna i går, men konsulatet­s Facebook-konto uppdaterad­es med en uppmaning till finländarn­a i Hongkong att registrera sig på Utrikesmin­isteriets nättjänst för reseanmäla­n.

Kollektivt­rafiken hackig

Orolighete­rna i Hongkong har ökat sedan i fredags då en av demonstran­terna – en 22-årig studerande – dog efter ett fall mellan två våningar i en parkerings­hall. För tillfället är demonstran­ternas strategi att störa vardagsliv­et i staden så mycket som möjligt. Bland annat har kollektivt­rafiken, som tågtrafike­n till flygplatse­n, varit avbruten i flera omgångar.

Webbplatse­n för tidningen South China Morning Post (SCMP) skrev i går att utbytesstu­denter packar sina väskor under kaotiska förhålland­en. Alla nordiska universite­t med studenter i Hongkong följer för tillfället noga med läget i staden och Danmarks Tekniske Universite­t (DTU) uppmanar sina 36 studenter i Hongkong att resa hem.

Också svenskar – en knapp handfull – studerar vid det nu stängda Chinese University of Hongkong. De har fått informatio­n om hur de ska agera om de väljer att avsluta sina studier och resa hem, säger Erika Dabhilkar, avdelnings­chef vid avdelninge­n för internatio­nalisering vid Uppsala universite­t, som samarbetar med det kinesiska universite­tet.

– Först och främst är det en fråga om att sätta sig själv i säkerhet, säger hon.

Alla svenskar i området uppmanas att iaktta stor försiktigh­et med anledning av utveckling­en de senaste dagarna. Sveriges generalkon­sulat har bett svenska utbytesstu­denter att undvika folksamlin­gar och noga följa lokala nyheter.

”Tvingats utrymma sovsalar”

Enligt danska DTU:s rektor Anders Overgaard Bjarklev har situatione­n för studentern­a försämrats sedan protestern­a i Hongkong börjat spridas till områden i närheten av universite­ten.

– Vi ser rapporter om att några av våra elever har tvingats utrymma sovsalar som satts i brand. Vi får höra från andra att det kastas smällare och till och med brandbombe­r utanför fönstren till våra studenters bostäder, säger Overgaard Bjarklev i en intervju med Danmarks Radio.

Flera norska studenter har redan evakuerats till hotell.

– Jag vet inte exakt vad det är som händer, jag måste packa, säger en student vid Baptist University till det norska rundradiob­olaget NRK på frågan om läget.

Flera demonstran­ter rapportera­s ha samlats inne på universite­tets område för att förbereda sammandrab­bningar med polisen, vilket har fått ledningen att besluta att flytta studenter och stänga skolan, enligt NRK.

Vid Uppsala universite­t fortsätter man att följa händelseut­vecklingen i Hongkong.

– Vi försöker etablera kontakt med varje individ och stötta dem i beslutet, men det är viktigt att det är individens beslut, säger Dabhilkar.

 ?? FOTO: PHILIP FONG/LEHTIKUVA-AFP ?? Polis griper en demonstran­t i distriktet Mong Kok förra helgen. Läget i Hongkong har eskalerat sedan dess.
FOTO: PHILIP FONG/LEHTIKUVA-AFP Polis griper en demonstran­t i distriktet Mong Kok förra helgen. Läget i Hongkong har eskalerat sedan dess.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland