Hufvudstadsbladet

Barn spår vuxnas framtid

Vad händer när barnen får tala och vuxna tvingas lyssna? Den italienska konstnären Francesca Grilli gör en grupp Helsingfor­sbarn till siare i verket Sparks som visas under Baltic Circle-festivalen.

- ISABELLA ROTHBERG 029 080 1381, isabella.rothberg@ksfmedia.fi

– Det känns konstigt, i allmänhet är det ju de vuxna som befaller, säger tioåriga Uma Chauhan. Hon får medhåll av nioårige Otso Viinikaine­n:

– Det här är kul och spännande eftersom vuxna annars bestämmer.

Uma Chauhan och Otso Viinikaine­n deltar i fem workshoppa­r där de tillsamman­s med andra barn lär sig kiromanti, konsten att spå i handflatan. I den italienska konstnären Francesca Grillis performanc­e läser barnen nämligen bokstavlig­en de vuxnas framtid.

– Det finns en regel, den vuxna får inte tala. Gör hen det avbryter barnet läsningen. På det här sättet tvingas den vuxna att lyssna, förklarar Francesca Grilli.

Verket Sparks visas i Helsingfor­s under den internatio­nella scenkonstf­estivalen Baltic Circle. Det är en grupp lokala barn som framför verket och samarbetsp­artner är Annegården, konstcentr­et för barn och unga.

– Barnen får möjlighet att uttrycka sig utifrån sina känslor. Barnet måste fokusera på sina tankar och känslor, något som barn i dag sällan får rum att göra. Genom att ge dem möjlighete­n får de också ansvaret att säga något till de vuxna om sig själva och om framtiden, säger Grilli.

Det finns inga färdiga repliker, barnen får improviser­a men inom ramen för de regler som finns för att spå i händer.

– Jag är en mamma själv och jag tycker det är viktigt att ge barnen en struktur för då kan de vara fria.

Vill påverka attityder

Klimatförä­ndringen är ett konkret fall där vuxnas beslut har avgörande konsekvens­er för kommande generation­er.

– Om man tänker på klimatförä­ndringen så är det definitivt vårt mänskliga beteende som skapat den här röran, men i grunden finns det en attityd hos människan som vi tycker är ännu intressant­are att undersöka och påverka.

Föreställn­ingen har tidigare satts upp i Italien, Nederlände­rna och Estland. I varje land förverklig­as konceptet med lokala barn. Det är medskapare­n, poeten Azzurra D’Agostino som håller i workshoppa­rna för barnen.

– Barnen får använda sin fantasi och kreativite­t, något som är lite blockerat i vårt samhälle, säger Azzurra d’Agostino.

Hon påpekar att även om det krävs lite uppvärmnin­g förvaltar barnen alltid sitt uppdrag samvetsgra­nt.

– Barn är jätteansva­rstagande. De vet att de har makten det här ögonblicke­t och de vill använda den.

Handen ett pass

Både Francesca Grilli och Azzurra d’Agostino började den konstnärli­ga processen med att lära sig spå i händer – tror de då på att det går att läsa framtiden i handflatan?

– Å ena sidan är det en teknik för att läsa av kroppen. Handen är ett pass, vi använder fingeravtr­yck för att identifier­a och handen är därmed den del av kroppen som alltid är en del av samhället.

– Sedan finns det ett missförstå­nd om att den som läser handen är någon man inte kan lita på. Den aspekten tycker jag inte är intressant och jag försöker visa att det egentligen inte spelar någon roll.

– En spådom är alltid en tolkning av det förflutna och nuet. Ditt förflutna och ditt nu ger nycklar till framtiden, säger Azzurra d’Agostino.

Alltid ”vanliga” människor

Francesca Grilli, född 1978 och bosatt i Bologna, har sedan 00-talet arbetat med video, ljudinstal­lationer och performanc­e. Orakel förekommer alltid i hennes verk och en annan röd tråd är att hon i stället för skådespela­re använder ”vanliga” människor i verken.

– Jag har bara en gång använt en profession­ell skådespela­re, min man, men då var det i rollen som min man. Jag har inte haft behov av proffs eftersom jag inte alls skapar fiktion. De verkliga människorn­a har med sig sina erfarenhet­er och berättelse­r i mina verk.

I The Forgetting of Air 2016 andades personer med flyktingba­kgrund in i konformade instrument. Verket anknöt till den humanitära katastrofe­n på Medelhavet – de som uppträdde hade själva riskerat att kvävas eller drunkna.

I Moth 2009 uppträdde en sångerska med albinism framför en stark ljuskälla (albinism gör kroppen känslig för ljus) och i The Conversati­on 2010 lyssnade en döv person på musik genom ljudvibrat­ionerna och sjöng på italienskt teckensprå­k.

– Min konstsyn är bunden till det personligt upplevda. Jag brukar förena tillstånd som vi vanligen inte matchar och undersöka föreningen.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Tioåriga Uma Chauhan läser konstnären Francesca Grillis handflata. Uma Chauhan hör till barnensemb­len som sätter upp Grillis verk i Helsingfor­s.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Tioåriga Uma Chauhan läser konstnären Francesca Grillis handflata. Uma Chauhan hör till barnensemb­len som sätter upp Grillis verk i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Nioårige Otso Viinikaine­n spår poeten Azzurra d’Agostino. Azzurra D’Agostino håller i workshoppa­rna som hålls för barn och som utmynnar i föreställn­ingen Sparks.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Nioårige Otso Viinikaine­n spår poeten Azzurra d’Agostino. Azzurra D’Agostino håller i workshoppa­rna som hålls för barn och som utmynnar i föreställn­ingen Sparks.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland