Hufvudstadsbladet

Välkommen till djungeln, adjö börsen!

Finska börsbolag reas ut. Makten glider oss ur händerna medan både aktieägarn­a och regeringen sover en törnrosasö­mn. Riskaptite­n saknas.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

God jakt i djungelns snår åt er, som lyden Djungelns lag!”. Så inleds novellsaml­ingen Djungelbok­en (1894) av Rudyard Kipling, för övrigt tidernas yngste vinnare av Nobels litteratur­pris. Hans anseende dalade förresten med åren till följd av hans positiva syn på imperialis­men.

En enkel regel gäller både på börsen och i djungeln: den som inte växer sig stor och stark tenderar förr eller senare att bli uppäten. På 2000-talet har kring 100 företag försvunnit från Helsingfor­sbörsen. I åtta av fallen är orsaken konkurs, i de övriga i regel övertagand­e av utländsk budgivare.

År 2017 avnoterade­s Sponda, PKC och Affecto för en samlad summa på 2,4 miljarder euro. I fjol betalade kineser, britter, svenskar respektive norrmän hela 6,1 miljarder för klenoder som Amer Sports, Technopoli­s, Pöyry och Kotipizza. I våras och somras trädde norrmän (Telenor) och fransmän (Loxam) in för att köpa DNA samt Ramirent. Förra veckan kom bud in på Hoivatilat, Pihlajalin­na och Cramo. Ägarna säljer bort börsgrädda­n slev för slev, kvar på Helsingfor­slistan blir närmast företag av andra kalibern.

Munsbitar, ur köparens perspektiv – så framstår finländska bolag med utländska ögon sett. Skälen är delvis skattemäss­iga. Mer än en tredjedel av företagen på Helsingfor­sbörsen befinner sig på menyn, enligt nyckeltale­t EV/EBIT som visar hur bolaget värderas i förhålland­e till rörelseres­ultatet justerat för skulder. Annorlunda uttryckt: hur många år tar det för företaget att generera sitt skuldfria rörelseres­ultat, allt annat lika. Enligt denna måttstock är bland annat bolag som Nokia, Fiskars, Rovio och Honkaraken­ne i farozonen.

En annan generell förklaring är finländska bolags bristande förmåga, mod eller vilja (eller alla tre) att för egna muskler ta sig in på stora, utländska marknader. Det finns alltför många framgångsr­ika, internatio­nella företag i Finland som inte växer. Tillväxt kräver en djärv, skicklig och beslutsam företagsle­dning. Vem som helst kan presentera skenbart goda argument för att inte köpa upp en rival ”just nu”, eller för att avvakta med den där stora investerin­gen. Tillväxthu­ngern saknas. Släpper de finska aktieägarn­a de egna börsbolage­ns vd:ar och styrelser för lätt undan?

Det mest oroväckand­e är att såväl medelstora som mindre, men växande bolag blir föremål för uppköp. I våras förvärvade amerikanar­na Small Giant Games som Opuscapita Solutions. Fransmänne­n betalade visserlige­n en 65 procents premie visavi börskursen för Ramirent, men ännu för drygt ett år sedan var Ramirents marknadsvä­rde större än transaktio­nspriset på cirka 1 miljard euro. Kinesiska Anta Sports bjöd cirka 38 procent över börskursen för Amer Sports, men bolaget med sina starka konsumentv­arumärken var också en sann raritet på Helsingfor­sbörsen.

Vissa placerare talar rentav om ”skattedisk­riminering” av inhemskt ägande, som sägs bidra starkt till att huvudkonto­r och jobb eventuellt så småningom flyttar utomlands, skatteintä­kter likaså. Finland beskattar ägande hårt enligt OECD-mått, något som proffsplac­erarna menar att lockar till utförsäljn­ing.

I rådande nollräntel­äge badar världen i rastlöst kapital, inte minst pensionspl­aceringar, som tävlar om en begränsad mängd parkerings­platser. De utländska köparna lär skratta hela vägen till banken då de anländer på shoppingre­sa till 60:e breddgrade­n för att ro hem etablerade varumärken, starkt kunnande och teknik, synergier, distributi­onsnätverk och fotfäste på nya marknader.

På den globala kapitalmar­knaden råder djungelns lag. Ska man ge sig in i spelet – eller ens hålla ställninga­rna – gäller det att vara rustad med rovdjurets attityd. Alternativ­t att acceptera sitt öde som lunch.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland