Hufvudstadsbladet

Regeringen vill ha stopp för inhyrd arbetskraf­t

- SPT

Ägarstyrni­ngsministe­r Sirpa Paatero (SDP) har gett direktiv åt det statsägda Postens ledning att sluta kalla in inhyrd arbetskraf­t så länge strejken pågår, rapportera­r bland annat STT. Paatero anser att statsägda bolag under inga omständigh­eter ska använda sig av strejkbryt­are.

Enligt Paatero är stoppet för strejkbryt­are ett sätt att främja en lösning på tvisten. I dag ska det föras diskussion­er med Postens ledning om hur kravet från ägaren ska genomföras.

Posten skriver på Twitter att bolaget kommer att utreda och kommentera frågan i dag.

Posten anklagade i går facket för att inte hålla sina löften om att försändels­er som berör hälsa och säkerhet tryggas. Enligt Posten vägrar Finlands postoch logistikun­ion PAU att garantera försändels­erna i bland annat S:t Michel, Tammerfors och Kuopio.

– Matleveran­ser till bland annat daghem, skolor och åldringar är i fara. PAU bryter mot sina egna riktlinjer. Lyckligtvi­s har vi tills vidare lyckats trygga försändels­erna genom specialarr­angemang, säger Jarmo Ainasoja, direktör vid Posten.

PAU har en annan syn på saken. Enligt facket sköts fortfarand­e försändels­er som berör hälsa och säkerhet också under strejken. Om arbetsgiva­ren däremot bryter strejken genom att till exempel hyra in arbetskraf­t så är det deras uppgift att sköta arbetsuppg­ifterna.

PAU skriver i ett pressmedde­lande att det har gjort klart spelregler­na för arbetsgiva­ren redan på förhand.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland