Hufvudstadsbladet

Det här har hänt

-

●●Posten meddelar att de anställda som sorterar paket och näthandels­varor kommer att flyttas över till dotterbola­get Posti Palvelut, vilket innebär att de får ett nytt kollektiva­vtal. Kollektiva­vtalet ska införas för cirka 700 anställda. PAU beskriver Postens planer som osmakligt kollektiva­vtalshoppa­nde. Lönerna sänks i medeltal med 30 procent och i värsta fall med 50 procent, uppskattar PAU.

●●Postens vd Heikki Malinen meddelar att han vill låta bli att lyfta lön under två månader i slutet av året. Malinens lön är 46 000 euro i månaden, vilket innebär att han vill avstå från 92 000 euro. Enligt Posten är det Malinens personliga beslut i det mycket svåra förändring­sskedet.

●●Postens anställda i Vanda, Lundo, Seinäjoki, Jyväskylä, Lahtis, Villmanstr­and, Kuopio, Tammerfors och Uleåborg strejkar. Posten anser att strejken är olaglig.

●●Iltalehti avslöjar att Postens vd Heikki Malinen köpte en golfaktie våren 2015 på Finlands dyraste golfklubb. Enligt tidningen betalade Posten knappt 30 000 euro för en aktie i Sarfvik Golf i Kyrkslätt. Köpet orsakade förundran inom bolaget då bolaget samtidigt skulle inleda samarbetsf­örhandling­ar som ledde till att 200 anställda sades upp.

●●Helsingin Sanomat skriver att Posten planerar att sänka lönerna för 8 000 av sina 22 000 anställda. Statsminis­ter Antti Rinne (SDP) säger att regeringen är medveten om saken och föreslår bland annat att man kunde slopa kravet på att Posten ska gå på vinst.

●●Posten meddelar att 700 anställda som arbetar inom postsorter­ingen får behålla sina nuvarande löner åtminstone fram till den 31 januari 2022. PAU kontrar och säger att Postens ledning endast försöker köpa tid för att sänka lönerna i ett senare skede.

●●Efter mycket kritik avgår Postens vd Heikki Malinen. Han har varit vd sedan 2012. Han säger att det är dags att gå vidare och ge över till någon annan. Han betalas sex månaders lön, men får inget avgångsved­erlag.

●●PAU varslar om stridsåtgä­rder om man inte kommer framåt i förhandlin­garna om ett nytt kollektiva­vtal med arbetsgiva­ren.

●●PAU varslar om strejk. Om parterna inte når en överenskom­melse så kommer kring 9 000 anställda vid Posten att strejka i två veckor i november.

●●Riksförlik­ningsmanne­n Vuokko Piekkala och PAU meddelar att PAU inleder en strejk måndagen den 11 november. Parternas meningsski­ljaktighet­er är för stora för att det ska gå att komma överens.

●●PAU meddelar om en ny strejk som ska påbörjas direkt efter den första strejken och pågå i två veckor. Strejken ska omfatta omkring 10 000 anställda.

●●Omkring 9 000 av PAU:s medlemmar som är anställda av Posten inleder sin första strejk som ska pågå till söndag den 24 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland