Hufvudstadsbladet

Förbjudna NMR misstänks fortsätta under annat namn

Centralkri­minalpolis­en misstänker att ”Mot friheten” fortsätter Nordiska motståndsr­örelsens verksamhet – trots att den nynazistis­ka rörelsen tillfällig­t har förbjudits. Senast i lördags ordnades en manifestat­ion i centrala Helsingfor­s.

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Centralkri­minalpolis­en utreder om Mot frihetens, Kohti vapauttas, aktion på lördagen vid Narinken och utanför Stockmanns varuhus var bedrivande av illegal föreningsv­erksamhet. Det här eftersom Högsta domstolen tillfällig­t har förbjudit Nordiska motståndsr­örelsen, NMR, fram till definitivt beslut.

Tingsrätte­n och hovrätten har tidigare beslutat att NMR ska upplösas för att ”NMR har utövat verksamhet som väsentligt strider mot lag eller god sed”, bland annat genom att sprida antisemiti­sk propaganda och inte frånsäga sig våld som skett i rörelsens namn.

Enligt förundersö­kningsleda­ren Erkki Rossi, kriminalin­spektör vid Centralkri­minalpolis­en, misstänker polisen att manifestat­ionen var att fortsätta förbjudna NMR:s verksamhet. Under manifestat­ionen delades bland annat flygblad ut.

Utredning pågått sedan våren

I ett pressmedde­lande uppger Rossi

att Centralkri­minalpolis­en sedan april har undersökt om NMR:s verksamhet de facto fortsätter under nytt namn. Högsta domstolen beslutade om det tillfällig­a förbudet i mars. Bland annat handlar misstankar­na om rörelsens internetsa­jt och vissa aktioner, bland annat i Åbo och senast den i Helsingfor­s.

Mot friheten förnekar på sin sajt att rörelsen skulle vara en fortsättni­ng av NMR:s verksamhet och menar att den är fullständi­gt självständ­ig.

Enligt Tommi Kotonen, som forskar i högerextre­ma rörelser vid Jyväskylä universite­t, är det ändå uppenbart att rörelsen har grundats för att fortsätta NMR:s verksamhet i Finland. Till HBL har han tidigare sagt att den till stor del består av samma aktiva som NMR:s finländska gren.

Marsch på självständ­ighetsdage­n

Kohti vapautta har aviserat att man också i år ordnar en marsch på självständ­ighetsdage­n i Helsingfor­s.

På måndagen gick Polisstyre­lsen ut med direktiv till polisinrät­tningarna om hur de ska agera i förhålland­e till aktionen. Enligt direktiven kan polisen från fall till fall bedöma om manifestat­ionen ska avbrytas.

Polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n har sagt till HBL att ”NMR är förbjudet men om man försöker kringgå förbudet så ingriper vi eller så undersöker vi det inträffade och de inblandade efteråt.”

Enligt honom handlar det om en balansgång mellan mötes- och yttrandefr­ihet och förbjuden verksamhet.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Kohti vapautta, Mot friheten, heter organisatö­rerna
■ bakom en av demonstrat­ionerna under självständ­ighetsdage­n där bland annat NMR och Soldiers of Odin har deltagit. Bilden är från självständ­ighetsdage­n i fjol då en av marscherna som arrangerad­es hade namnet ”Kohti vapautta”.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Kohti vapautta, Mot friheten, heter organisatö­rerna ■ bakom en av demonstrat­ionerna under självständ­ighetsdage­n där bland annat NMR och Soldiers of Odin har deltagit. Bilden är från självständ­ighetsdage­n i fjol då en av marscherna som arrangerad­es hade namnet ”Kohti vapautta”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland