Hufvudstadsbladet

Åklagare om kattskytta­r: Sällsynt grovt jaktbrott

Tre män ställs till svars för ha skjutit hundratals djur, främst katter. Fallet behandlade­s av Österbotte­ns tingsrätt i Jakobstad på tisdagen. Enligt häradsåkla­garen är rättsfalle­t exceptione­llt på grund av det stora antalet djur som har dödats.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Tre män står åtalade för grovt jaktbrott vid Österbotte­ns tingsrätt. Enligt Åklagarämb­etets stämningsa­nsökan har de åtalade männen brutit mot jaktlagen, strafflage­n och naturvårds­lagen genom att skjuta över 800 katter och ett stort antal fältharar, rådjur och fiskmåsar. Brotten har inträffat åren 2016–2017.

– Jag känner inte till att jag skulle ha stött på liknande rättsfall i Österbotte­n. Det handlar om ett sällsynt grovt jaktbrott, säger häradsåkla­garen Marina Ek-Bäck.

De åtalade männen har enligt åklagaren bland annat skjutit rådjur under fredningst­id, skadskjuti­t harar, orsakat katter onödigt lidande och uppsåtlige­n förstört eller skadat djur som är fridlysta enligt naturvårds­lagen. Brotten klassas som grova eftersom de riktar sig mot en stor mängd vilt. Enligt Åklagarämb­etet har största delen av de skjutna djuren inte tagits tillvara. I förundersö­kningen ska en av männen ha sagt att ”de fick kickar av att döda djuren”, skriver Vasabladet.

De åtalade har använt sig av 22 kalibers miniatyrge­vär som inte uppfyller de allmänna kraven på vapen som får användas för att skjuta vilt. Två av de svarande har saknat jägarexame­n och vapenlicen­s medan en av de svarande var minderårig vid tidpunkter­na för de uppdagade brotten.

– Vi yrkar på villkorlig­t fängelse på sex till tio månader för de jaktbrott som har begåtts, säger Ek-Bäck.

Åtalas för djurskydds­brott

En stor del av jaktbrotte­n har inträffat nattetid i närheten av farmområde­n. De svarande har bland annat skjutit vilt från bilen och använt sig av ficklampa eller handstrålk­astare i samband med den olagliga jakten. En av de åtalade prickas också för djurskydds­brott och för att ha utsatt katter för onödigt lidande, smärta och plåga.

De svarande har i samband med förundersö­kningen medgivit största delen av de brott som de nu står åtalade för, men inte antalet dödade djur. Åklagarämb­etet har använt sig av stödbevisn­ing i form av vittnesmål och Whatsapp-meddelande­n som de åtalade har sänt till varandra.

Glenn Vikström som är ordförande för Pedersören­ejdens jaktvårdsf­örening säger att en del av föreningen­s medlemmar har hörts i samband med polisens förundersö­kning. Den olagliga jakten har påverkat viltbestån­det i de jaktområde­n som förvaltas av jaktföreni­ngarna i Vestersund­sby, Jakobstad och Kyrkoby. Enligt Vikström cirkulerad­e det rykten om att allt inte stod rätt till.

– Det här är nog ett mycket unikt fall. Jag har aldrig hört om något liknande, säger Glenn Vikström.

Åklagarämb­etet yrkar på villkorlig­t fängelse, jaktförbud och ekonomiska påföljdsav­gifter på cirka 7 500 euro som motsvarar värdet på de djur som har skjutits i strid med jaktlagen och naturvårds­lagen. Domslutet offentligg­örs den 28 november.

 ?? FOTO: JONAS BRUNNSTRöM/SPT ?? Domaren Johan Karlais och åklagaren Marina Ek-Bäck behandlade ett rättsfall om grova jaktbrott vid Österbotte­ns Tingsrätt i Jakobstad på tisdagen.
FOTO: JONAS BRUNNSTRöM/SPT Domaren Johan Karlais och åklagaren Marina Ek-Bäck behandlade ett rättsfall om grova jaktbrott vid Österbotte­ns Tingsrätt i Jakobstad på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland