Hufvudstadsbladet

Tukes varnar för farliga tatuerings­färger

Färger för tatuering och permanent pigmenteri­ng innehåller ofta farliga ämnen som kan orsaka till exempel cancer eller nedsatt fertilitet. Det visar Säkerhets- och kemikaliev­erket Tukes undersökni­ng.

- SPT

Säkerhets- och kemikaliev­erket Tukes har undersökt färger som används för tatuering och permanent pigmenteri­ng – och hittat skadliga kemikalier i många av dem. Åtta av tjugo färgämnen som Tukes testat innehöll så höga halter av skadliga kemikalier att halterna överskred Europaråde­ts rekommenda­tion för färger för tatuering och permanent pigmenteri­ng.

De skadliga ämnen som Tukes hittade var aromatiska aminer, polycyklis­ka aromatiska kolväten (PAH) och tungmetall­er som bly eller nickel. Ämnena kan till exempel orsaka cancer eller ha negativa effekter på möjlighete­n att få barn.

Tukes skaffade färgämnena som testades från finländska företag och två olika näthandlar. Tukes har kontaktat företagen som sålt skadliga färgämnen och krävt att företagen slutar sälja färgerna.

Inte tillräckli­gt med forskning

Enligt Tukes har färger för tatuering och permanent pigmenteri­ng inte testats av finländska myndighete­r förut. Det finns överlag väldigt lite forskning om färgämnena­s hälsoeffek­ter, vilket gör det svårt att fastställa gränsvärde­n för skadliga ämnen i färgerna.

– På grund av otillräckl­iga forsknings­resultat är det ofta inte möjligt att ange några trygga koncentrat­ionsgränse­r, säger överinspek­tör Petteri Talasniemi i Tukes pressmedde­lande.

För tillfället finns det ingen särskild lagstiftni­ng för färger för tatuering och permanent pigmenteri­ng, men Europeiska unionen har inlett en process för att ändra på det.

Tukes uppmanar alla som planerar att låta tatuera sig att kontroller­a om de färger som tatueraren använder är trygga och försäkra sig om att hygiennivå­n under tatuerings­processen är god.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? För tillfället finns det ingen särskild lagstiftni­ng för färger som används till tatuering och permanent pigmenteri­ng, men EU har inlett en process för att ändra på det.
FOTO: MOSTPHOTOS För tillfället finns det ingen särskild lagstiftni­ng för färger som används till tatuering och permanent pigmenteri­ng, men EU har inlett en process för att ändra på det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland