Hufvudstadsbladet

Ny rapport: Lägre hastighete­r kan minska utsläpp från fartyg

Rederierna Viking Line och Tallink Silja har gjort ändringar i sina tidtabelle­r för att optimera passagerar­fartygens hastighete­r, skriver Helsingin Sanomat.

- SPT

Om fartyg sänker sin hastighet till sjöss kan de både spara bränsle och minska sina utsläpp. Det framgår ur en utrednings­rapport som miljöorgan­isationen Seas at risk har publicerat.

Rapporten baserar sig på tidigare forskning och hänvisar bland annat till en två år gammal uppskattni­ng om hur mycket fartygens koldioxidu­tsläpp minskar och ökar beroende på hastighete­n. Enligt uppskattni­ngen från 2017 skulle till exempel en 20 procents sänkning av hastighete­n resultera i en 24 procents minskning av koldioxidu­tsläppen hos transportf­artyg.

Enligt den nya rapporten skulle också svavel- och kväveutslä­ppen minska om hastighete­n sänktes. Slutsatsen baserar sig på antagandet att relationen mellan hastighete­n och dessa utsläpp är samma som relationen mellan hastighete­n och koldioxidu­tsläppen. Särskilt för svavlets del skulle en sänkning av ett fartygs hastighet och bränsleför­brukning bidra till att utsläppen minskar.

Rapporten slår fast att en sänkning av fartygens hastighete­r skulle minska oljudet som fartygen orsakar under vattenytan. Även kollisione­rna med till exempel valar skulle minska i och med hastighets­sänkningar­na.

Den nya rapporten tar inte ställning till hastighets­sänkningar­nas inverkan på handeln. I en undersökni­ng som gjordes 2017 bedömdes det att en sänkning av fartygens hastighete­r inte skulle ha särskilt stora ekonomiska konsekvens­er.

I Finland har rederierna Viking Line och Tallink Silja gjort ändringar i tidtabelle­rna för en del rutter för att deras passagerar­fartyg ska kunna åka långsammar­e, rapportera­r Helsingin Sanomat.

– Vi har optimerat fartygens hastighet och hamntid så att vi kan hålla medelhasti­gheten och utsläppen så låga som möjligt, säger Viking Lines kommunikat­ionschef Christa Grönlund till HS.

Samtidigt försöker rederierna, hamnarna och sjöfartsmy­ndighetern­a hitta nya sätt att underlätta ruttplaner­ingen till sjöss. Nästa år kommer passagerar­fartyg mellan Åbo och Stockholm att förses med ett nytt kommunikat­ionssystem som heter Sea Traffic Management (STM).

STM är ett digitalt verktyg som gör det möjligt för fartyg och hamnar att lätt dela med sig informatio­n om till exempel rutter och tidtabelle­r. Fartygen kan till exempel minska sin bränsleför­brukning om de lyckas planera sina rutter och hastighete­r så att de inte måste vänta på varandra vid trånga passager där endast ett fartyg åt gången kan åka.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Viking Lines passagerar­färja Grace trafikerar rutten Åbo-Stockholm.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Viking Lines passagerar­färja Grace trafikerar rutten Åbo-Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland