Hufvudstadsbladet

Klimatförä­ndringen kan förstöra hälsan för en hel generation

Ohejdad kan klimatförä­ndringen orsaka hälsoprobl­em för hela den generation av barn som föds i dag –också i vår del av världen. Det säger en omfattande studie i den anrika medicinska journalen The Lancet.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Klimatförä­ndringen skadar redan barns hälsa, men om vi inte begränsar utsläppen drastiskt kommer de barn som föds i dag att känna av effekterna under hela sin livstid. Dagens spädbarn är den första hela generation för vilken klimatförä­ndringen riskerar att orsaka hälsoprobl­em som påverkar både livskvalit­et och livslängd, om vi inte agerar kraftfullt.

Det säger studien The Lancet Countdown i den medicinska tidskrifte­n The Lancet. Över 120 me-dicinska experter från 35 institutio­ner har granskat 41 klimat- och hälsorelat­erade faktorer. De sluter sig till att barnen är de som kommer att lida allra mest av en ohejdad klimatförä­ndring.

– Barn är särskilt utsatta för klimatrela­terade hälsoriske­r. Deras kroppar och immunförsv­ar är under utveckling och därför mer mottagliga för sjukdomar och miljöföror­eningar. Skador i den tidiga barndomen är bestående och genomgripa­nde.

Konsekvens­erna för hälsan består livet ut, säger doktor Nick Watts som svarar för studien på en presskonfe­rens över nätet.

Forskarna granskar hälsoaspek­terna av en framtid med fortsatt stora utsläpp och en klimatförä­ndring som höjer medeltempe­raturen med minst 4 grader, och jämför det med att Parisavtal­ets mål respektera­s fullt ut och den globala temperatur­ökningen hejdas till klart under 2 grader. Skillnaden för folkhälsan är fundamenta­l.

– Om alla länder inte genast går in för kraftiga utsläppsmi­nskningar kommer vi att kompromiss­a om välbefinna­nde och livslängd för en hel generation. Klimatförä­ndringen

kommer att definiera deras hälsa, säger Watts.

Rachel Lowe på London School of Hygiene & Tropical Medicine säger att dagens barn kommer att påverkas ”från vaggan till graven” om vi inte bekämpar klimatförä­ndringen på allvar.

– Rapporten påminner om att utveckling­en går i fel riktning. Det ökar riskerna, säger Lowe och lyfter fram fyra aspekter: undernärin­g, sjukdomssp­ridning, luftförore­ningar samt bränder och värmeböljo­r.

Undernärin­g

Varmare klimat ger inte längre bättre skördar. Tvärtom minskar den globala skördepote­ntialen redan för viktiga grödor som majs, vete, soja och ris. Missväxt kommer att leda till prisstegri­ngar som främst går ut över barn i fattiga länder.

– I synnerhet om klimatet blir tre fyra grader varmare kommer de globala skördemäng­derna att minska. I den mån spädbarn drabbas av undernärin­g riskerar deras men att bli bestående, säger Anthony Costello, professor i global hälsa och hållbar utveckling vid University College i London.

Sjukdomar

Flertalet insektsbur­na sjukdomar sprids effektivar­e i varmare klimat. Nio av de tio mest gynnsamma åren för denguesmit­ta har infallit efter år 2000. Det beror på att de myggarter

som sprider sjukdomen ökar globalt. Halva jordens befolkning lever i dag i områden med denguerisk.

– Klimatet i Sydeuropa är redan gynnsamt för dengue, i synnerhet i Spanien och Italien, och det har förekommit mindre utbrott av dengue i Portugal och Kroatien, medan zikaviruse­t har spridits i Frankrike, säger Rachel Lowe.

Barn drabbas värst av dengue och är även mest sårbara för vibriobakt­erier som kan orsaka diarré. Antalet dagar om året som är gynnsamma för vibriobakt­erier har fördubblat­s sedan 1980. Hotet är värst i Östersjöre­gionen och nordöstra USA där vattnet blivit klart varmare.

Antalet gynnsamma dygn om året för de vibriobakt­erier som sprider kolera har ökat med 10 procent sedan 1980. Risken ökar för att sjukdomen ska drabba länder där den inte förekommer i dag.

Luftförore­ningar

Medan förbrännin­gen av fossila bränslen ökar atmosfären­s halt av växthusgas­er, leder ofullständ­ig förbrännin­g av både fossila och förnybara bränslen också till luftförore­ningar.

– För närvarande lider tjugo miljoner människor av giftig luft i Delhi, säger Anthony Costello.

Framöver väntas alltfler människor utsättas för höga halter av luftförore­ningar i städer. Halterna av luftförore­nande mikroparti­klar (PM2.5) ökar också i Europa, vilket kommer att påverka hela befolkning­en i framtiden. Redan 2016 kunde forskninge­n koppla 281 000 förtida dödsfall i Europa till luftförore­ningar, och nästan 50 000 av dem till stenkol. Globalt var motsvarand­e siffror 2,9 miljoner dödsfall av vilka 440 000 var kolrelater­ade.

Det är främst luftvägarn­a, lungorna och hjärtat som drabbas av luftförore­ningar. Barn är mest sårbara och skadorna kumulerar genom hela livet.

Bränder och värmeböljo­r

För tre fjärdedela­r av världens länder gäller att fler människor exponeras för skogs- eller markbrände­r i dag än för bara 15–20 år sedan. Ökningen är störst i Kina och Indien.

– Bränderna är livsfarlig­a i sig, men också de som inte förlorar livet kan förlora sina hem och drabbas av fysiska skador eller psykisk ohälsa, säger Rachel Lowe.

Hon påpekar att högre temperatur­er och värmeböljo­r redan minskar människors arbetsförm­åga. Förra året gick 133 miljarder arbetstimm­ar förlorade globalt på grund av skogsbränd­er och värmeböljo­r. Det gällde främst jordbrukar­e i tropiska regioner.

Samtidigt exponerade­s 220 miljoner fler personer över 65 år för hälsopåfre­stande värmeböljo­r än år 2000. Här var ökningen störst i Europa. De värst utsatta var äldre stadsbor med kroniska hälsoprobl­em.

Alternativ finns

På presskonfe­rensen i London betonar forskarna att rapporten inte ska läsas som början på mänsklighe­tens undergång, utan att det tvärtom finns alla chanser att staka ut en bättre framtid. Men då finns ingen tid att spilla. Världen måste förändras snabbt och drastiskt.

Nick Watts målar upp ett scenario:

– Tänk dig att de barn som föds i dag inte skulle kunna se ett enda kolkraftve­rk när de fyller sex år och att de inte kunde köpa dieselbila­r när de fyller 21 år, för att vi hade fasat ut dem. När de fyller 31 skulle de uppleva en klimatneut­ral värld. Det skulle garantera dem en hälsosamma­re framtid.

Koldioxidu­tsläppen borde minska med 7,4 procent om året från och med nu och fram till 2050 för att hejda uppvärmnin­gen till någorlunda trygga 1,5 grader.

Alternativ­t kan vi strunta i utsläppen. Då kommer de barn som föds i dag, när de fyller 71, att uppleva en värld ungefär 4 grader varmare än under förindustr­iell tid. I så fall kommer klimatförä­ndringen att hota deras hälsa under hela deras livstid, fastslår forskarna.

 ??  ?? Skogsbränd­erna i Indonesien försämrade luftkvalit­eten för eleverna på väg till skolan i Palembang i oktober. Bränderna driver på klimatförä­ndringen och mikroparti­klarna påverkar barnens hälsa.
Skogsbränd­erna i Indonesien försämrade luftkvalit­eten för eleverna på väg till skolan i Palembang i oktober. Bränderna driver på klimatförä­ndringen och mikroparti­klarna påverkar barnens hälsa.
 ?? FOTO: ABDUL QODIR/LEHTIKUVA–AFP ??
FOTO: ABDUL QODIR/LEHTIKUVA–AFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland