Hufvudstadsbladet

Borgmästar­en: Venedig är en katastrofz­on

Över en meter vatten på den berömda Markusplat­sen, och vattenmass­or inne i Markuskyrk­an. Delar av Venedig översvämma­des när högvattnet nådde de högsta nivåerna på över 50 år. Borgmästar­en kallar staden en katastrofz­on och säger att den fått skador för hun

- TT-REUTERS

När högvattnet steg på tisdagen nådde Adriatiska havet nivåer som inte setts på över 50 år. Starka vindar drev på vågor som slog in över Markusplat­sen.

”Vi ber regeringen om hjälp, kostnadern­a kommer att bli höga. Det här är ett resultat av klimatförä­ndringarna”, skriver stadens borgmästar­e Luigi Brugnaro på Twitter.

Vid en presskonfe­rens på onsdagen sade han att skador för hundratals miljoner euro åsamkats Venedig.

En av de många historiska skatterna i staden som är i farozonen är de guldsmycka­de marmorkryp­torna i Markuskyrk­an. De omges nu av smutsigt saltvatten som skadar kulturminn­ena.

Brugnaro kommer att utlysa nödläge för staden, vilket skulle göra det möjligt att frigöra medel för att ta hand om följderna av översvämni­ngen.

De exceptione­lla nivåerna av ”acqua alta”, högvatten, nådde 187 centimeter över normal nivå under tisdagsför­middagen. Markusplat­sen låg under mer än en meter vatten och Markuskyrk­an svämmades över för sjätte gången på 1 200 år.

Sedan mätningarn­a inleddes 1923 har vattnet bara en gång tidigare, 1966, stått så högt i Venedig. Då nådde det 194 centimeter över normalnivå­n.

”Farhågorna vi hade för några timmar sedan har övergått till att göra en bedömning av hur stora skadorna är”, skriver Brugnaro vidare på Twitter och tillägger att översvämni­ngen kommer att lämna ett permanent sår i staden.

En man från ön Pellestrin­a i Venediglag­unen omkom under natten när han träffades av blixten när han använde en elektrisk vattenpump, meddelar räddningst­jänsten.

På onsdagsmor­gonen föll tidvattnet till 145 centimeter men väntas nå upp till 160 centimeter under dagen.

Luca Zaia, guvernören i regionen Veneto, talar om en ”apokalypti­sk förstörels­e”.

– Venedig är på sina knän, säger han i ett tv-inslag, och fortsätter:

– Konsten, katedralen, affärerna och bostäderna, en katastrof.

På onsdagsmor­gonen föll tidvattnet till 145 centimeter men väntas nå upp till 160 centimeter under dagen.

En barriär som skulle skydda Venedig från översvämni­ngar har planerats sedan 1984. Men miljardpro­jektet, som kallas Mose, har plågats av bland annat korruption­sanklagels­er och är fortfarand­e inte i drift.

 ?? FOTO: LUCA BRUNO/AP-TT ?? ■
En turist försöker ta sig fram på Markusplat­sen i Venedig på tisdagen.
FOTO: LUCA BRUNO/AP-TT ■ En turist försöker ta sig fram på Markusplat­sen i Venedig på tisdagen.
 ?? FOTO: MARCO BERTORELLO/LEHTIKUVA-AFP ?? En taxibåt har strandat på Riva degli Schiavoni som följd av översvämni­ngen.
■
FOTO: MARCO BERTORELLO/LEHTIKUVA-AFP En taxibåt har strandat på Riva degli Schiavoni som följd av översvämni­ngen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland