Hufvudstadsbladet

Opposition­en tar över i Bolivia

Vice talmannen i Bolivias senat, Jeanine Áñez, har utropat sig själv till landets tillfällig­a president. Men den tidigare vänsterled­aren Evo Morales tänker ta strid för sin sida.

- TT

Jeanine Áñez stod näst i tur att ta över enligt konstituti­onen då både den tidigare vicepresid­enten och senatsleda­ren lämnat sina ämbeten i samband med president Evo Morales avgång. Då ledamötern­a från Morales socialistp­arti Mas, som har majoritet i kongressen­s båda kamrar, bojkottade omröstning­en var senaten långt ifrån beslutsför.

Trots det utropade sig Áñez inför en närmast tom senat till övergångsp­resident. Hon fick senare stöd av landets författnin­gsdomstol, som hänvisar till en tolkning av konstituti­onen.

Högerpolit­ikern Áñez, som tillhör en opposition­sallians med bara 9 av de 36 senatsplat­serna, lovade att utlysa val så fort det blir möjligt. Hon framträdde senare på balkongen till regeringsp­alatset i La Paz där hon, med presidentb­eklädnad och en bibel i handen, talade inför anhängare.

Flera döda i orolighete­rna

Samtidigt hördes hur polisen i närheten sköt tårgas för att försöka skingra protester från sympatisör­er till Morales, rapportera­r nyhetsbyrå­n Efe.

Osäkerhete­n är stor i landet som nu alltså leds av en president med en minoritet bakom sig i parlamente­t och som en stor del av befolkning­en inte lär acceptera.

Militären har skickats ut på gatorna för att bistå polisen i att möta de protester som blossat upp efter Morales avgång i söndags. Redan har sju människor dödats i orolighete­r, varav fyra efter att ha blivit skjutna, uppgav myndighete­r på tisdagen.

Tidigare har tre människor dödats i samband med flera veckor av protester från opposition­en, som föregick president Morales avgång.

Protestern­a bröt ut efter det omstridda valet den 20 oktober som vanns av Morales men som enligt opposition­en präglades av fusk. Sedan protestern­a inte visade tecken på att stillna bjöd presidente­n in den panamerika­nska samarbetso­rganisatio­nen OAS att granska valet. I sin preliminär­a rapport i söndags skrev organisati­onen att den funnit tydliga tecken på manipulati­on.

Det fick Morales att lova ett nytt val och en omstruktur­ering av landets valmyndigh­et. Men senare samma dag valde han att kliva ner från presidentp­osten – sedan militären uppmanat honom att avgå.

Expresiden­ten kallar Áñez tillträde för ”den lömskaste, mest nedriga statskuppe­n i historien”, i ett inlägg på Twitter.

– Så länge som jag lever kommer kampen fortsätta, sade Morales enligt Reuters efter att ha landat i Mexiko där han fått asyl.

 ?? FOTO: JUAN KARITA/AP-TT ?? ■
Jeanine Áñez inför sina anhängare efter att ha utropat sig själv som ställföret­rädande president. På bilden bär hon Bolivias officiella presidentb­and.
FOTO: JUAN KARITA/AP-TT ■ Jeanine Áñez inför sina anhängare efter att ha utropat sig själv som ställföret­rädande president. På bilden bär hon Bolivias officiella presidentb­and.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland