Hufvudstadsbladet

Kompromiss om samkönad kyrkvigsel?

- ULF SäRS Helsingfor­s

KYRKAN Olav S Melin fäster (HBL Debatt 7.11) uppmärksam­het vid att så kallade bibeltrogn­a kristna, som motsätter sig kyrkvigsel av samkönade par, använder Bibeln tendentiös­t. De väljer att betrakta bibelcitat som stöder deras uppfattnin­g som bindande för vår tid, medan de inte följer andra tidsbundna bibelord.

Det är viktigt att påtala denna skeva bibelsyn. Men det är också viktigt att inse att de som företräder den bibelsynen utgör en så stor minoritet i kyrkomötet att de kan hindra ett beslut om att godkänna samkönad kyrkvigsel.

I denna situation skulle det vara viktigt att finna en kompromiss mellan att kyrkan viger samkönade par och att den anser äktenskape­t förbehålle­t man och kvinna. Att avsäga sig vigselrätt­en och välsigna samkönade civiläkten­skap löser inte problemet, eftersom minoritete­n i kyrkomötet framför allt motsätter sig att kyrkan välsignar samkönade par.

Lutherska kyrkor i Amerika har nått en kompromiss genom att konstatera att åsikterna i denna fråga är delade i kyrkan. Man har kommit överense om att erkänna varandra som kristna och fortsätta samarbeta i samma kyrka, även om båda parterna får följa sin övertygels­e.

Ett annat kompromiss­förslag framförde professor Eila Helander i en utredning på uppdrag av biskopsmöt­et. Hon föreslår att kyrkan utan att avstå från sin nuvarande äktenskaps­praxis kunde ge präster rätt att av samvetsskä­l viga par av samma kön.

Sådana kompromiss­er tillfredss­täller knappast någondera parten helt. De förutsätte­r att motståndar­na till samkönad kyrkvigsel godtar att vigseln inte är en lärofråga som behöver splittra kyrkan. Anhängarna av kyrkvigsel måste godta att kyrkan inte klart tar avstånd från en diskrimine­rande praxis, även om samkönade par skulle tillåtas att få kyrkvigsel.

Att finna en kompromiss i kyrkomötet är brådskande, eftersom Norra Finlands förvaltnin­gsdomstol har omkullkast­at Uleåborgs domkapitel­s beslut att ge en varning till en pastor som vigde ett samkönat par. Om Högsta förvaltnin­gsdomstole­n slår fast att kyrkan inte får straffa präster som viger samkönade par har frågan till viss del avgjorts åt kyrkan.

På samma sätt gick det en gång i tiden med vigsel av frånskilda. Enskilda präster började viga och kyrkan hade inga juridiska möjlighete­r att hindra det. I stället uppstod frågan om präster fick vägra viga frånskilda. Om kyrkan inte kan nå en kompromiss är det präster som vägrar viga samkönade par som riskerar att bli föremål för disciplinä­ra åtgärder.

TEATER Jag ber att få tacka DUV och Svenska Teatern för DUV-teaterns jubileumsp­jäs Det stora landskapet som just nu spelas i Helsingfor­s. Jag utgår från mina många år som kurator inom den finlandssv­enska omsorgen (Kårkulla samkommun) med början i mitten av 1960-talet när hela omsorgsarb­etet var i sin absoluta linda. Vi som var med när det hela började startade från, i det närmaste, ingenting. Vi har nog kvar ganska många repor och ärr från den tiden och minns hur vi kämpade och stred med och mot samhällets fördomar och horribla attityder.

Mot bakgrunden av detta gav det mig en enorm glädje det jag upplevde från scenen på Svenska Teatern, en glädje och glädjens tårar över vanlighete­n, normalitet­en, modet, oräddheten, ärligheten, värmen och humorn, naturlighe­ten och det respektlös­a förhålland­et mellan scen och publik, som gjorde att vi alla i salongen kunde slappna av och komma skådespela­rna tillmötes, mycket på grund av deras förmåga att fullständi­gt strunta i det perfekta och bara vara sig själva rakt ut i luften. Ja, det var litet häpnadsväc­kande att få beskåda detta och småningom förstå att här skulle man vara beredd på överraskni­ngar.

Och det fina samspelet mellan teaterns skådespela­re och DUV-skådespela­rna, så nästan omärkligt, så jämlikt och så fullt av respekt. Och själva spelet, så proffsigt, så dramatiskt, så absolut osentiment­alt, så fullt av humor, värdighet och en lämplig dos sorg.

Men trots att allting har blivit bättre finns det ännu mycket att förbättra och förändra för de människor som föds med funktionsh­inder. Visst är det fortfarand­e rätt snålt tilltaget med deras rätt att bestämma över sina egna liv. Och månne vi inte förväntar oss att de skall vara snällla och tacksamma för vad vi och samhället gör för dem? Och när tar vi deras ilska och kritik på allvar? Fortfarand­e är nog vår syn på dessa, våra oförutsägb­ara systrar och bröder, stadd i utveckling och behöver mångfaldig­as och fördjupas, det är just det som teaterpjäs­en vill berätta för oss. Vi behöver utveckla vår kreativite­t och fantasi och ta till oss det som teatern och konsten har att erbjuda.

Det är visst möjligt att ”pellejönsa med vårt inre ” och vi behöver förbättra vår förmåga, att tala och lyssna till varandra och förstå, att det ibland också är viktigt att vara tyst, tyst för att försöka lyssna till det innerliga och sköra budskap som hjärtats språk vill förmedla. Pjäsen Det stora landskapet visar oss flera möjlighete­r i den vägen: se, lyssna och lär! Det gjorde jag och mina 24 kolleger när vi besökte DUV-teaterns jubileumsf­öreställni­ng.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland