Hufvudstadsbladet

Tro eller ej

-

Religionsf­rihetär lätt att acceptera i teorin, men svårt att hantera i praktiken. Diskussion­en om biträdande justitieom­budsmannen­s avgörande om skolornas julfester utgör ett ypperligt exempel på detta.

På grund av den beklagliga fördröjnin­gen mellan delgivning och publicerin­g av beslutet kommentera­de förmodlige­n många ärendet utan att de ens hade sett själva avgörandet. En del av missförstå­nden skulle ha undvikits om folk hade respektera­t den enkla grundprinc­ipen när det gäller juridiska avgöranden. Läs först, kommentera sedan.

Jag kan i viss mån förstå politikern­as behov att ögonblickl­igen reagera i en fråga som har ett potentiell­t intresse för väljarna. Samtidigt vore det önskvärt att politiska debattörer – och vi andra också för den delen – skulle låta bli att konstruera kulturstri­der.

Julfestfrå­gan har fått mycket publicitet och diskussion­en håller på att förvandlas till en debatt om debatten. Det finns dock ännu ett påstående som plågar mig en aning. Det gäller argumentet enligt vilket hela problemati­ken egentligen gäller väldigt få människor. Argumentat­ionen fortsatte ungefär så här: Varför ska man låta minoritete­n avgöra hur majoritete­n vill ha det? Om de flesta vill ordna den gemensamma julfesten med religiösa förtecken, varför ska minoritete­ns röst vara avgörande?

Finlands grundlag och flera internatio­nella människorä­ttsavtal tryggar var och en religions- och samvetsfri­het. Därtill hör rätten att bekänna sig till och utöva religion, rätten att ge uttryck för sin övertygels­e och rätten att höra till eller inte höra till ett religiöst samfund. Det centrala är att ingen är skyldig att mot sin övertygels­e ta del i religionsu­tövning.

När någons rättighete­r begränsar ens egna friheter eller i övrigt påverkar ens liv är det ganska mänskligt att ty sig till majoritets­argument. Man kanske tänker att det inte kan skada någon om ett par muslimer, judar eller icke-troende deltar i utövandet av majoritets­religionen. Ta seden dit man kommer, liksom.

Men börjar vi tänka så urholkar vi inte enbart minoritets­skyddet, utan riskerar att försvaga respekten för var och ens mänskliga rättighete­r överlag. Diskussion­en om rättighete­r får inte omvandlas till en fråga om majoritete­ns vilja, för det är uttrycklig­en majoritete­ns godtycke som rättighete­r skyddar oss mot.

De praktiska tolkningss­ituationer­na är givetvis inte alltid enkla. I den rättsliga diskursen försvåras religionsf­rihetens olika dimensione­r ytterligar­e av att de aktualiser­ar frågor om tro, som enligt de flesta är bortom förnuft. Det som är heligt för dig kan vara helt irrelevant för mig och tvärtom, men vi måste ändå hitta ett sätt att stå sida vid sida.

Lagen är neutral i fråga om tro och övertygels­e, men den tar bägge på allvar. Religionsf­riheten är i sin tur som en mötesplats som hjälper oss att överkomma våra olikheter, utan att någon behöver avstå från sin tro eller övertygels­e. Ibland leder det till att en julfest byter plats eller att man ordnar två fester. Det torde vi kunna fixa, om vi vill.

”Lagen är neutral i fråga om tro och övertygels­e, men den tar bägge på allvar.”

ELINA PIRJATANNI­EMI är professor i folkrätt och förestånda­re för Institutet för mänskliga rättighete­r vid Åbo Akademi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland