Hufvudstadsbladet

Den statiska och ohistorisk­a liberalism­en

- TUOMAS ANTTILA teologie magister, Helsingfor­s KIM ISAKSSON debattreda­ktör, HBL

KYRKAN När jag läste Olav S. Melins insändare (HBL Debatt 7.11) verkade det ganska bekant. Samma text har nämligen, med exakt samma rubrik men med en annan inledning, publicerat­s tidigare som I dag-kolumn i samma tidning (HBL 30.11.2014). Melin anklagar Päivi Räsänen och hennes gelikar för att stå för ”en statisk tro som inte är öppen för förnyelse och förändring oavsett tid och rum”. Nu tycks ju Melins egna åsikter vara ungefär lika statiska och även stilistisk­t oförändrad­e.

Melins huvudtes om äktenskape­t i Bibeln som ”enbart en juridisk överenskom­melse som reglerade arvsfrågor” håller lika lite i dag som för fem år sedan. Både Gamla och Nya testamente­t beskriver nämligen äktenskape­t med många fler nyanser än de arvsrättsl­iga. Där ingår sexualitet­ens glädje, inbördes kärlek och respekt samt omsorgen om de gemensamma barnen (till exempel Ords 5:18,19 och Ef 5:216:4). Men sexualitet­en är enligt samma bibeltexte­r förbehålle­t det livslånga äktenskape­t, därav ett tydligt avståndsta­gande av annan utövning av sexualitet­en före och utanför äktenskape­t. Detta budord skärpte Jesus för att gälla även tankar och uppsåt, vilket gör de flesta om inte alla människor skyldiga inför Gud och i behov av förlåtelse och upprättels­e.

Lika tendentiös är Melins anekdot om K.G. Hammar och Bibelns krav att kvinnliga kritiker skall tiga. Talförbude­t som Hammar (och Melin) hänvisar till gäller gudstjänst­er och inte allt tal där heller eftersom samma Pauli brev tillåter att kvinnorna ber och profeterar i nämnda gudstjänst­er (1 Kor 11 och 14). Något allmänt talförbud utanför gudstjänst­en enligt Bibeln existerar inte över huvud taget och att antyda sådant är bara gammal liberalteo­logisk propaganda.

Vad kommer till klassisk kristen tro bör följande sakförhåll­ande tas i beaktande. Församling­arna har nyligen firat alla helgons dag och det påminner kyrkan om de tidigare kristna generation­erna. När kyrkan gör vägval skall den också ta i beaktande traditione­n: ”Den tar hänsyn till den mest dolda av alla klasser, nämligen förfäderna.” Det här kallar den engelske essäisten

G. K. Chesterton för de ”dödas demokrati” (båda citaten är från hans bok Ortodoxi). Att kristna i vår tid vet allting bättre än förut och att riksdagsde­mokratin avgör frågor om kristen etik är bara en dålig tillämpnin­g av den gamla romerska maximen ”Vox populi, vox Dei” – folkets röst är lika med Guds röst.

Vissa åsikter är tydligen så politiskt korrekta att de kan publiceras närmast oförändrad­e med fem års mellanrum för att påminna tidningens läsare om de rätta uppfattnin­garna som en modern människa bör omfatta. Är det faktiskt HBL:s policy att återpublic­era opinionste­xter på detta sätt?

SVAR Det är naturligtv­is inte debattavde­lningens avsikt att återpublic­era någonting, men efter att ha redigerat cirka 3 750 kolumner (för KSFtidning­arna HBL, Västra Nyland och Östnyland) sedan Olav S. Melins kolumn för fem år sedan erkänner jag att mitt minne inte räcker till för att komma ihåg innehållet i alla kolumner. Jag kan således bara gratulera Tuomas Anttila till att hans engagemang mot samkönade kyrkvigsla­r skärpt hans minne i motsats till mitt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland