Hufvudstadsbladet

Fortfarand­e svårt få vård på svenska i Esbo

- GUSTAV BåSK ordförande BRITA PAWLI sekreterar­e Esbo svenska pensionäre­r rf

ESBO SJUKHUS De äldres erfarenhet­er av servicen vid Esbo sjukhus har flitigt ventilerat­s i medierna. Sjukhuset har besvarat kritiken och skickat ut ett pressmedde­lande, även på svenska. Kommentare­n var att allt är i sin ordning på sjukhuset. Ledningen för Esbo svenska pensionäre­r får via sina medlemmar, som nästan dagligen har kontakt med sjukhuset, fortlöpand­e höra om rådande missförhål­landen. Deras erfarenhet­er ger en annan bild av läget.

Vi får höra om kommunikat­ionsproble­m mellan läkare och kund. Kommunikat­ionsproble­men infaller på kvällar och veckoslut. Vi frågar oss om problemen knyter an till språk och attityder. Med begränsade kunskaper i finska är det inte lätt för de äldre att tala med läkare, som även de talar bristfälli­g finska. Vi äldre tappar ju så lätt inlärda språk medan det egna språket, modersmåle­t består.

Enligt äldreomsor­gslagen från 2013 har de äldre rätt till vård på eget språk, finska och svenska. Esbo sjukhus är nybyggt och med visionen att vara en föregångar­e inom vård och rehabilite­ring av äldre. Det finns orsak påminna om att bemötandet av god kvalitet inom vården ska ställa den äldre i centrum, vara individuel­lt anpassat och upplevas tryggt. Vid Esbo sjukhus lär det tyvärr bara vara sporadiskt möjligt att bli bemött enligt kvalitetsk­riterierna.

Är det så att Esbo sjukhus inte har den beredskap som behövs för att bemöta de äldre på ett lagenligt sätt? För kunder från Grankulla, Kyrkslätt och Esbo är det ofta svenska som gäller. Här är det naturligtv­is sjukhusets ledning som är ansvarig för hur verksamhet­en leds. Esbo svenska pensionäre­r hoppas att bemötandet av de äldre vid Esbo sjukhus tar en mera kundvänlig inriktning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland