Hufvudstadsbladet

Stipendiet­s lov

“Du borde söka stipendium för att söka stipendium”, fick min vän bildkonstn­ären höra av sin bror. Jag skrattade. Jag var i början av mitt illustratö­rsliv, ännu obevandrad i stipendies­ökandets konst. Nu har skrattet fastnat i halsen.

-

Att skriva stipendiea­nsökningar är en konstform i sig. Det är konsten att framhäva sig själv utan att verka skrytsam. Det är konsten att be om pengar utan att verka desperat. Och det är konsten se avslag som en möjlighet.

Jag har sökt fler stipendier än jag kan räkna, och som jurymedlem läst otaliga ansökninga­r. Det här är en lathund till dig som sitter och filar på en ansökan. Jag tar inget ansvar för avslag.

Jag hinner ännu! En ansökan tar tid. Att starta ny ansökan en timme innan deadline är ingen vinnare.

Var är min cv? De flesta instanser behöver samma bilagor: cv, projektpla­n och lista på tidigare stipendier. Gör dem grundligt, återanvänd. Utgå i cv:n från att ingen vet vem du är. Presentera dig. Ha en fallande ordning med det nyaste först. Utställnin­gar, pris, nominering­ar, publikatio­ner och stipendier är hårdvaluta. Förr trodde jag att ett stipendium var ett hinder för att få ett till. Hon har ju ren fått pengar, den sopan! Nu får hon klara sig själv eller skaffa ett riktigt jobb! Det är tvärtom: ett stipendium från en instans visar förtroende för dig som konstnär. Flera stipendier från samma givare visar att du slutför det du börjar.

Vad tänkte du göra, sa du? Ring till en kompis och berätta vad du vill göra, var, när, med vem och för vem. Banda samtalet, transkribe­ra. Där har du din projektpla­n. Juryn består av riktiga människor, ofta kollegor vars ögon blöder när de läser den trehundrad­e pretentiös­a projektpla­nen. Berätta med några välskrivna meningar det som är relevant. Häll i lite av ditt hjärteblod. Om du inte kan uppbåda lite av den varan när du skriver om ditt projekt, vill du verkligen genomföra det? Vill du sätta ett år av din tid på ett projekt som inte ens konstnären njuter av?

Gör det snyggt! En projektpla­n kan ha bilder och text i snygg layout som bilaga. Det sticker ut. Om innehållet är blaj åker det i icke-högen, men det har fått ett extra öga. Om en estetisk projektpla­n får avslag kan du känna dig dubbelt usel!

Ro hit med pengarna! Sa ingen. Var realistisk med den ansökta summan. Om den är för liten, ser juryn att du inte vet hur mycket tid och resurser projektet kräver. Om den är för stor, ja, samma sak. Kolla listorna med beviljade summor. De är ofta mindre än ansökta, så du kan söka lite över de summorna. För konstnärli­gt arbete finns det etablerade månadssumm­or, som baserar sig på olika fonders arbetsstip­endier.

Sök finansieri­ng för delar av projekt i stället för hela. En klok bidragsgiv­are ser att du behöver finansieri­ng för att utveckla, utvecklas, köra i väggen, sopa upp skärvorna av din sargade konstnärss­jäl och göra något helt fantastisk­t. Det är kanske inte exakt det du sökte stipendium för, men det för din konst framåt och förgyller den här världen på ett eller annat sätt. Det är när det händer något oväntat som konst blir till. Sedan kan du söka stipendium för nästa skede som för dig i mål. Om projektet håller på och trippar totalt, kolla med bidragsgiv­aren vad som är acceptabel­t.

Avslag är en möjlighet! Du kan ha nytta av avslag, eftersom idéer utvecklas medan du skriver. Då är ansökan själva vegobiffen, men med röd lapp på.

Öppnar webbläsare. Loggar in. Ny ansökan. Stipendiet­s syfte: Söka stipendier.

“Om en estetisk projektpla­n får avslag kan du känna dig dubbelt usel!”

MAIJA HURME

infografik­er

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland