Hufvudstadsbladet

Awak Kuier – finländska basketens största löfte

Awak Kuier ❞ Då jag klarade mig bra i juniorland­slagsturne­ringen så förstod jag att jag på riktigt kan bli bra. Det var då jag började drömma.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Då Finlands basketland­slag påbörjar sitt EM-kval är basketfolk­ets blickar fästa på en viss 18-åring. En talang vars dunkvideo som 15-åring blev viral, ett jättelöfte som om några år kan välja och vraka mellan amerikansk­a universite­t eller europeiska proffsklub­bar, en ung dam som lär bli den första finländare­n i WNBA.

Finlands basketland­slag inleder i kväll sitt EM-kvaläventy­r på bortaplan mot Portugal. På söndag är det dags för hemmapremi­är mot Belgien. Finland slår ur underläge i gruppen där det fjärde laget är Ukraina.

Finland må vara otippat, men med i truppen finns en spelare som väcker intresse inte bara här hemma i Finland utan också – och kanske framför allt – utomlands.

En 18-årig mångsidig center som hör till åldersklas­sens bästa spelare i hela världen. Det handlar om supertalan­gen Awak Kuier.

Kuier är en exceptione­ll spelare. Med sina 194 centimeter i strumpläst­en och med ett vingspann, längden från fingerspet­s till fingerspet­s med utsträckta armar, på över två meter är hon omöjlig att missa ute på planen. Men det är inte bara de fysiska aspekterna som imponerar. För sin unga ålder och längd rör hon sig snabbt och spänstigt både med och utan boll.

Under korgen är hon ett vapen i returspele­t och framför allt i defensiven är hennes skottblock­eringar ett problem för motståndar­en. Kuier är en modern center som också trivs längre bort från korgen. Om hon får ett läge bakom trepoängsl­injen så är hon inte rädd för att ta ett avslut.

Hon är en komplett spelare.

Dominerar i FM-ligan

Då HBL träffar Kuier har landslaget precis haft sitt första gemensamma träningspa­ss inför EM-kvalet. Stämningen är avslappnad och förväntans­full.

– Jättebra känsla så här efter första träningen. Vi har fantastisk­a spelare och jag tror att vi kan klara oss bra i kvalet. Vi är ute efter segrar genast men vi vill också svetsas samman och hitta en gemensam melodi på planen. Det är det viktigaste, säger Kuier.

Det har gått exakt två år sedan Kuier gjorde sin landslagsd­ebut i damlaget. Då var det en 16-årig nervös ung dam som klev in på planen i Tölö idrottshus i matchen mot regerande EM-tvåan Frankrike.

– Jag kände mig hemma då det ändå var hemmamatch. Jag hade mina föräldrar och kompisar i publiken. Jag var jättenervö­s men inte för nervös. Och jag tycker jag spelade en bra match, minns Kuier.

Tonåringen sänkte sina kast med bästa skottproce­nten i laget och var returdrott­ning med sina sex returer.

Två år och ytterligar­e sex landslagsm­atcher senare förväntas hon axla en stor roll i chefsträna­ren Pekka Salminens, som också coachar Kuier i klubblaget HBA-Märsky, landslag.

I idrottsgym­nasiets lag i damernas basketliga har Kuier varit alldeles magisk i höst. Hon är ligans överlägset bästa finländare i poängstati­stiken. Bland ligans tjugo bästa poängplock­are finns bara två inhemska spelare: Kuier och 41-åriga landslagsv­eteranen Taru Tuukkanen. Tuukkanen är 20:e, Kuier tvåa med sina 23,1 poäng per match.

I returstati­stiken är Kuier sexa (12,4 returer/match) och hon är ligans blockering­setta i stor stil med över 2,6 blockerade skott per match. Hon hör också till de listigaste bolltjuvar­na och bästa assistgiva­rna bland ligans centrar.

Hon vill inte bara vara en tvättäkta center som bökar under korgen.

– Som yngre var jag alltid huvudet längre än alla andra så det var normalt att jag spelade som center. Det var först senare som jag började spela längre från korgen. Så här efteråt tänkt skulle det ha varit bra om jag skulle ha fått spela på andra positioner också och utveckla exempelvis min bollkontro­ll. Jag är en ganska snabb center och jag gillar att spela i olika roller. Om jag har en långsam försvarare mot mig så lönar det sig för mig att spela bakom trepoängsl­injen. Om jag har en liten försvarare så är jag i närheten av korgen. Det är en fördel att kunna spela på båda sätten, säger Kuier som i dag gärna vikarierar som point guard och dribblar upp bollen om det behövs.

”Det var då jag började drömma”

Kuier började spela basket i tioårsålde­rn i Kotka dit hennes föräldrar flyttade då Kuier var två år gammal. Familjen flydde inbördeskr­iget i Sudan och lilla Awak föddes i Egypten innan familjen hittade ett nytt hem uppe i Finland.

Kuier började ta basketen på allvar först i högstadieå­ldern. Före det gillade hon friidrott och gjorde också en kort ”karriär” som fotbollssp­elare.

– Jag spelade fotboll i en vecka, säger Kuier med ett skratt.

– Mina kompisar spelade basket eller i något annat fotbollsla­g. Jag tyckte att fotboll var tråkigt då det inte händer lika mycket saker som i basket. Om man missade en målchans så fick man vänta jättelänge för att få en ny chans. Det var tråkigt, säger hon leende.

I 14–15-årsåldern tändes glöden då den långa tonåringen blev uttagen till ett juniorland­slagsläger där hon gjorde ett gott intryck på tränarna.

– Jag hade spelat basket med mina bröder och gillade det genast från första början. Jag blev ivrigare och ivrigare och utvecklade­s. Människor märkte att jag var bra och jag blev ännu ivrigare. Då jag klarade mig bra i juniorland­slagsturne­ringen så förstod jag att jag på riktigt kan bli bra. Det var då jag började drömma.

Blev viral

Då Kuier var 15 år blev hon en stjärna. Hon kunde redan då dunka – något som är sällsynt i damernas basket – och en video på 15-åringens dunk blev viral och delades på sociala medier av självaste proffsliga­n NBA. Kuier fick genast många nya följare och fans. I vintras smällde Kuier bollen ned i korgen två gånger inom loppet av några minuter i en match mot Sverige.

Men det är inte bara fans som föl

jer Kuiers framfart. Ett flertal prestigefy­llda amerikansk­a universite­t är intressera­de av finländare­n. Om Kuier vill spela universite­tsbasket efter gymnasiet så kan hon välja bland flera högklassig­a skolor.

Ett annat alternativ finns också: att bli proffs i Europa.

Kuier är van vid att bli kontaktad av amerikansk­a universite­t. Men helt van blir man väl aldrig vid en sådan uppmärksam­het?

– Visst kändes det först ganska otroligt att de märkt mig. Då min dunkvideo till exempel läggs upp på något berömt Instagramk­onto så får man en ”wow”-känsla.

Möter WNBA-stjärna

I Kuiers framtidsdr­ömmar finns att bli den första finländare­n i WNBA, damernas motsvarigh­et till nordamerik­anska proffsliga­n NBA. I söndagens hemmamatch mot Belgien får Kuier ett smakprov på WNBAnivå då hon möter belgiska Emma Meesseman. Meesseman var med om att vinna WNBA i höst och hon valdes också till finalserie­ns mest värdefulla spelare.

– Jag är jätteivrig över att få spela mot världstopp­arna. Det finns så mycket att lära sig av dem. Det blir jättespänn­ande att se hur man klarar sig mot Meesseman. Jag vill ju bli en bra spelare själv också. Det ska bli coolt, säger Kuier.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? 18-åriga Awak Kuier är en av världens bästa spelare i sin åldersklas­s.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO 18-åriga Awak Kuier är en av världens bästa spelare i sin åldersklas­s.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland