Hufvudstadsbladet

Kyrka, ishall, torg – många visar Finlands avgörande EM-match

- FRANS VILLANEN nyheter@hbl.fi Källa: suomifutis.com

Om Finland vinner mot Liechtenst­ein i morgon skriver herrlandsl­aget fotbollshi­storia genom att för första gången gå till ett slutspel. De som inte kan se matchen på plats eller vill se den i tv har många alternativ. Matchen visas på storskärma­r runtom i landet – till och med i en kyrka.

I Finland råder en sällan skådad fotbollsbo­om. En seger mot Liechtenst­ein på fredag innebär att Finland spelar fotbolls-EM nästa sommar. Matchen spelas på Telia 5G Stadion och är slutsåld.

Men just den här fredagskvä­llen behövs ingen biljett för att ta del av karnevalss­tämningen. Till exempel kommer Nordens största medieskärm visa finsk landslagsf­otboll. Den 178,2 kvadratmet­er stora skärmen finns på Musikhuset­s vägg i Helsingfor­s. Kombinerat med två stora skärmar på tre gånger sex meter blir det totalt 214,2 kvadratmet­er EM-fotboll på Medborgart­orget, framför centrumbib­lioteket Ode. Bollförbun­det och Ilta-Sanomat står för satsningen.

Evenemange­t är gratis och det ska bli en familjefes­t.

– Vi har gott om ordningsva­kter, så att alla ska känna sig trygga, säger Mikko Varis, försäljnin­gs- och marknadsfö­ringsdirek­tör på Bollförbun­det.

Ryktet går att det ordnas en folkfest i Helsingfor­s nästa vecka, om EM-drömmen går i uppfyllels­e. Den saken vill Varis inte kommentera.

– Ifall det blir aktuellt får vi fundera på det.

Det är inget måste att se matchen utomhus. Varför inte se matchen i en kyrka? Paavalin seurakunta meddelar på Twitter att de visar matchen på storskärm i Paulus kyrka i Helsingfor­s.

För landslagsa­nfallaren Teemu Pukki gäller det att ha stenkoll på var han ska befinna sig den 15 november klockan 19. Pukkis engelska klubblag Norwich City visar nämligen matchen på Korjaamo i Helsingfor­s, inte alltför långt från fotbollsst­adion i Tölö.

Ett stenkast från Idrottsgat­an och Telia 5G- stadion ligger Ishallen där HIFK möter SaiPa. Funderar du vilken match du ska välja? Ingen fara, Finland – Liechtenst­ein syns också i Ishallen.

– Fotbollsma­tchen är en stor och fin sak för Finland. Vi vill att våra supportrar ska kunna följa med båda matcherna, säger Petteri Linnavalli, kommunikat­ionschef för HIFK.

I Helsingfor­s förbereder sig sportbarer­na på trängsel. Tiina Marttinen arbetar på en sportbar i centrum och rekommende­rar att kunderna dyker upp i tid.

– Borden är fullbokade sedan ett par veckor tillbaka, och telefonen ringer nästan hela tiden. Det kommer bli smockfullt, säger Marttinen.

Hon kan inte garantera att alla får plats, men försäkrar att alla som är inne ska kunna följa med matchen.

– Vi har ganska många skärmar, och kommer antagligen visa Finlands match på varje skärm så att alla ser.

För alla som vill se matchen hemma i soffan så direktsänd­er Nelonen matchen på teve.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Teemu Pukki är först ut att gratulera Fredrik Jensen som nyss gjort 1-0 mot Armenien i oktober.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Teemu Pukki är först ut att gratulera Fredrik Jensen som nyss gjort 1-0 mot Armenien i oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland