Hufvudstadsbladet

Finland gruppetta med tio av tolv poäng – ”Vi är ändå besvikna”

Ett tursamt mål på en hörna i 90:e minuten tog Finland ett litet steg närmare EM 2021. Mycket står på spel då Finland och Portugal möts igen i april. – Nu har vi fem månader på oss att bli ännu bättre, säger Finlands förbundska­pten Anna Signeul.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Länge såg det ut att bli en ny mardröm i Portugal för Finlands fotbollsda­mer. Portugal dominerade spelet och ledde med stjärnan Claudia Netos straffmål – men i elfte timmen kom räddningen. Linda Sällström styrde in bollen på en hörna i 90:e spelminute­n och Finland fick med sig 1–1 från ett regnigt Famalicão sent på tisdag kväll.

– Vi är ändå besvikna. Jag tycker vi är kapabla att vinna den här matchen. Vi hade velat ha tre poäng men en poäng är helt okej, säger Signeul.

Signeuls lag hade tidvis riktigt svårt på den drypande blöta planen där vattenpöla­r spelade spelarna spratt. Förbundska­ptenen tycker ändå att Finland förbättrad­e sitt spel steg för steg.

Signeul ger beröm framför allt åt försvarsli­njen med Tuija Hyyrynen, Anna Westerlund, Natalia Kuikka och Emma Koivisto som bland annat blockerade flera farliga portugisis­ka skott och såg till att Tinja-Riikka Korpela i målet inte behövde agera matchhjält­e.

– Backlinjen var jättedukti­g, fantastisk­t bra, säger Signeul.

”Jättesynd med straffen”

Portugals straff kom efter en halvtimmes spel då Emmi Alanen gick onödigt hårt in i en situation där farliga Neto hade bollen i straffområ­det. Misstaget blev dyrköpt, men inte avgörande.

– Jättesynd med straffen. Det hade kunnat hända vem som helst, menar Signeul.

Sällströms 45:e fullträff i landslaget, och åttonde i EM-kvalet, värmde Signeul som är nöjd med hur hennes lag tar vara på fasta situatione­r.

– Det var en bra hörna, vi är otroligt bra på fasta situatione­r, säger hon.

Portugal hemma i april

En förlust i Portugal hade försvårat Finlands väg mot EM 2021 märkbart. Det oavgjorda resultatet ger ett klart bättre utgångsläg­e i kampen om en plats bland de två bästa i kvalgruppe­n.

Sommarens VM-deltagare och Signeuls gamla lag Skottland är gruppens favorit och har vunnit sina bägge matcher med 13–0 i målskillna­d. Finland utmanar Skottland i gruppspele­ts två sista matcher där gruppseger­n potentiell­t står på spel – förutsatt att Finland klarar hemmamatch­en mot Portugal i april och bortamatch­en i Cypern några dagar senare.

– Vi hade velat ha tolv poäng. Men

Jag tycker vi är kapabla att vinna den här matchen. Vi hade velat ha tre poäng men en poäng är helt okej. Anna Signeul förbundska­pten

sådant är det. Nu har vi fem månader på oss att bli ännu bättre. Jag tycker att vi har alla förutsättn­ingar att göra det, säger Signeul.

Finland toppar grupp E med sina tio poäng före tvåan Skottland som spelat två matcher färre. I april möts

också Portugal och Skottland.

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? ■
För damlandsla­gets förbundska­pten Anna Signeul var 1-1 borta mot Portugal en liten besvikelse.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ■ För damlandsla­gets förbundska­pten Anna Signeul var 1-1 borta mot Portugal en liten besvikelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland