Hufvudstadsbladet

En skugga över friidrotte­n

De många dopningsfa­llen kastar en enorm skugga över hela den kenyanska friidrotte­n.

-

I åratal har forskarna försökt förklara varför de kenyanska löparna är så överlägsna. Beror det på att de springer till skolan som barn, att de har smala underben, eller för att de är uppväxta på hög höjd? Ett mysterium. Svaret är dock inte 44. Eller kanske delvis. För tillfället är 44 kenyanska löpare avstängda för dopning. Den senaste av dem som blivit avstängda är Abraham Kiptum, som förra året satte ett nytt världsreko­rd på halvmarato­n. Ett världsreko­rd som hans landsman Geoffrey Kamworor putsade till 58.01 i september.

Friidrotte­ns integritet­senhet AIU avstängde Kiptum i fyra år på grund av att hans blodvärden varierade alldeles för kraftigt för att vara normalt. Kiptum förklarade variatione­rna i det biologiska passet med att han tränat på hög höjd och dessutom, hur absurt det än låter, fungerat som blodgivare. Wadas expertpane­l som består av tre oberoende experter ansåg dock att avvikelser­na sannolikt berodde på att han använt epo – och slutat strax före tävlingarn­a för att inte åka fast i ett dopningste­st. Det är relativt sällan som en idrottsutö­vare blir avstängd enbart på basis av det biologiska passet. Blodvärden­a måste vara så ovanliga att det inte finns någon annan förklaring än dopning.

Epo under träning

Andra kenyanska storlöpare som åkt fast under de senaste åren är OS-vinnaren i 3 000 m hinder, Ruth Jebet, som numera represente­rar Bahrain, Asbal Kiprop, OS-vinnare och trefaldig världsmäst­are i 1 500 m, samt VM-bronsmedal­jören på 800 m, Kipyegon Bett. Det är kanske inte bara de smala underbenen trots allt. Det är inte ens bara de nya Nikeskorna som också Kiptum använde sig av förra året.

Strax före VM i Doha rapportera­de tyska ZDF om att det är vanligt att kenyanska elitlöpare dopar sig med epo under träning. Epo syns inte längre än några timmar i ett dopningste­st, så risken är ganska liten att åka fast i ett oanmält dopningste­st.

Risken att åka fast är avsevärt mindre ifall man dessutom blir förvarnad före dopningste­sterna. Asbal Kiprop hade blivit tipsad dagen innan om att han får besök av dopningsko­ntrollante­rna, i utbyte mot en liten donation, men åkte ändå fast.

Dopningste­stade minst tre gånger

Saker och ting har gått framåt. Förra året öppnades ett Wada-ackrediter­at labb i Nairobi, så dopningste­sterna kan analyseras på ort och ställe i stället för att transporte­ras till Sydafrika. Kenyanska idrottsutö­vare måste bli dopningste­stade minst tre gånger utanför tävling för att få delta i ett stort mästerskap – elitlöparn­a Michael Kibet och Daniel Simiyu missade VM i Doha för att de inte uppfyllde det kravet.

Det är förstås inte bara dopningen som gör att kenyanerna – och andra östafrikan­er – är så framgångsr­ika som löpare. Men de många dopningsfa­llen kastar en enorm skugga över hela den kenyanska friidrotte­n. Det är svårt att ta kenyanerna­s resultat på allvar om man vet att de inte förbereder sig under samma omständigh­eter som finländska, svenska och norska löpare. Fått mig att lite tappa sugen för friidrotte­n i OS och VM – mästerskap där idrottarna tävlar under väldigt olika förutsättn­ingar.

 ?? FOTO: BEN STANSALL/LEHTIKUVA ?? ■
Abraham Kiptum blev avstängd och hans före detta världsreko­rd ströks ur resultatli­storna.
FOTO: BEN STANSALL/LEHTIKUVA ■ Abraham Kiptum blev avstängd och hans före detta världsreko­rd ströks ur resultatli­storna.
 ??  ?? marcus.lindqvist@ksfmedia.fi
MARCUS LINDQVIST
marcus.lindqvist@ksfmedia.fi MARCUS LINDQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland