Hufvudstadsbladet

Halvtomma salonger när Höstsonate­n ges på nytt

För två år sedan gavs Höstsonate­n för fulla hus. När operan visas på nytt är över hälften av biljettern­a osålda.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Kampanjer med två biljetter för en, personalbi­ljetter som läcker utanför huset och intervjuer som erbjuds medierna i sista stund. Nationalop­eran gör allt för att fylla salongerna, när Sebastian Fagerlunds opera Höstsonate­n går upp på nytt.

Ännu i går morse var över hälften av biljettern­a till de fem föreställn­ingarna osålda.

– Vi har sålt 45 procent av biljettern­a och det är alltför lite. Vi har mycket kvar att sälja, bekräftar kommunikat­ionsdirekt­ör Liisa Riekki som svarar för kommunikat­ion, marknadsfö­ring och biljettför­säljning.

När Höstsonate­n hade premiär för två år sedan gavs föreställn­ingarna för fulla salonger. Riekki gissar att många intressera­de redan har sett operan.

– Vi fick fina recensione­r under premiärrun­dan, men nu är det betydligt svårare att sälja. Vi har redan gjort mycket på sociala medier och vidtagit andra marknadsfö­ringsåtgär­der, som vi borde se effekterna av.

Nationalop­eran plågas också av samma problem som resten av branschen, att kunderna väntar allt längre med att köpa sina biljetter.

– Vi har märkt att folk köper sina biljetter allt senare, vilket är jättestres­sigt för kommunikat­ionsavdeln­ingen. Köpbeslute­n sker i allmänhet under de sista tre fyra veckorna. Därför lönar det sig inte att annonsera stort för något som folk sedan glömmer bort, säger Riekki.

När blir ni oroliga?

– Om det inte händer något tre fyra veckor inför premiären vidtar vi extraordin­ära åtgärder.

Är ni i panik?

– Nej, vi är inte i panik, men försäljnin­gen borde komma i gång.

För Nationalop­eran, som till största delen finansiera­s med offentliga medel, är det viktigt att erbjuda också billiga biljetter. På tredje balkong säljs biljetter för femton euro. Dessa har gått åt först. På parkett med flest tomma platser kostar biljettern­a knappt hundra euro.

Borde biljettpri­set sänkas?

– Det är ingen idé att ge bort biljettern­a, det är fina platser. Men vi har ibland kampanjer och har också haft en kampanj för Höstsonate­n. Som opera- och baletthus ser vi gärna att priserna hålls på en normal nivå.

Vid Nationalop­eran tillämpar man i viss utsträckni­ng dynamisk prissättni­ng för att jämna ut efterfråga­n. Tisdagar säljs billigare än fredagar och jultiden är lite dyrare än början av säsongen.

För hela hösten har 89 procent av biljettern­a sålts, men många biljetter återstår också att sälja till den kommande Pippi Långstrump-baletten.

För Höstsonate­n hoppas Riekki på 80–85 procent sålda biljetter.

– Vi har haft många fina år. Därför är det mentalt tungt att jobba med något som inte säljer. Men det är inget fel på produktion­erna, tvärtom faktiskt.

 ?? Foto: Cata Portin ?? Höstsonate­n hade premiär på Nationalop­eran 2017. I premiärbes­ättningen
■ ingick Erika Sunnegårdh och Anne Sofie von Otter.
Foto: Cata Portin Höstsonate­n hade premiär på Nationalop­eran 2017. I premiärbes­ättningen ■ ingick Erika Sunnegårdh och Anne Sofie von Otter.
 ?? Foto: JuSSi nuKari/LeHtiKuva ?? Nationalop­erans kommunikat­ionsdirekt­ör Liisa Riekki.
■
Foto: JuSSi nuKari/LeHtiKuva Nationalop­erans kommunikat­ionsdirekt­ör Liisa Riekki. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland