Hufvudstadsbladet

Ru Runebergs silversmid­e rymmer en gömma

- beRNdt aRell

Ru Runeberg presentera­r nytt handgjort och innovativt silversmid­e. KONst / sIlveRsMId­e

Ru Runeberg: ett stänk av humor, Galleri Mafka & alakoski till 30.11.2019

Silversmed­en Ru Runeberg arbetar i en i Finland rätt okänd genre – den man benämner ”corpus”, det vill säga stora föremål i silver. Visst finner vi spännande och ovanliga smycken i hans produktion också och egentligen hänger de båda ihop.

Runeberg har mycket riktigt sin utbildning från Konstfack i Stockholm, och är en direkt del av och fortsättni­ng på den tradition högskolan byggt länge, en starkt internatio­nell, nutida men samtidigt historisk tradition.

Han väckte berättigad uppmärksam­het när han, som enda nu verkande silversmed, deltog i den historiska silverutst­ällning som arrangerad­es på Läckö slott som en del av det officiella firandet av Finlands 100-årsjubileu­m i Sverige.

Handgjort och unikt är det självklart, innovativt och nyskapande samtidigt. Om Runeberg i sitt arbete som silversmed anknyter mer till en skandinavi­sk och kontinenta­l tradition är hans fördomsfri­a materialko­mbination i en inhemsk, finländsk anda.

Som formgivare i glasets rike, på Notsjö glasbruk, till en början under handlednin­g av Oiva Toikka och senare Markku Salo är Runeberg en direkt fortsättni­ng på de här mästarnas arbete, men självklart med ett eget förhållnin­gssätt till glaset som material.

Glas och silver samverkar självständ­igt i hans verk, men i dialog och stödande sig på varandra. Dialogen är lyckad – det kalla blänkande silvret möter det varmare, mjukare glaset. Det är svårt att se det ena utan det andra.

I många smycken återkommer andra materialko­mbinatione­r, men spänningen mellan de två fungerar minst lika bra i dem.

Gemensamt för Runebergs corpus-verk är att de är bruksförem­ål. Det som vid en första anblick ser ut som en djurskulpt­ur, är förvisso det, men den har också en praktisk funktion. Myran kan vara en salt/pepparströ­are, fågeln kan vara en flaska och flugan en lampa. En del av fascinatio­nen uppstår när man diskret försöker lista ut vad det handlar om. Man kan kanske försiktigt lyfta på myrans huvud, och vips har man en skål på sex ben framför sig.

Den här lekfullhet­en tilltalar säkert både yngre och äldre besökare. Föremål av den här typen har en gammal europeisk kulturtrad­ition. Guld- och silversmed­er har under århundrade­nas lopp r4oat sina kunder med skulpturar­tade föremål som innehållit en ”gömma”, någonstans att dölja något, eller bara för att överraska och roa sina gäster kanske.

 ?? Foto: GaLLeri MaFKa & aLaKoSKi ?? ■
Silversmed­en Ru Runebergs fågel med sin fotboja är i sig själv en flaska och fotbojan en saltströar­e – en verklig konversati­onspjäs för det moderna middagsbor­det.
Foto: GaLLeri MaFKa & aLaKoSKi ■ Silversmed­en Ru Runebergs fågel med sin fotboja är i sig själv en flaska och fotbojan en saltströar­e – en verklig konversati­onspjäs för det moderna middagsbor­det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland