Hufvudstadsbladet

Teaterhist­oria vävs av korta röda trådar

Wasa Teaters nya historik är både stilig och välskriven. Men tidsskildr­ingarna blir kortfattad­e, sporadiska och förlitar sig på minnen snarare än arkiv, skriver Linnea Stara.

- LINNEA STARA kultur@hbl.fi

HISTORIK

Anci Holm, Elisa Makarevitc­h och Thomas Öhman (red.)

Vadmal & visioner: Wasa Teater 100 år Stiftelsen Wasa Teater 2019

Under de senaste åren har flera historiker publicerat­s av teaterstif­telser runtom i Svenskfinl­and. Svenska Teatern firade 150 år häromåret och gav ut historiken Röster från Skillnaden: Svenska Teatern från 1930-talet till 2010-talet (Hanna Åkerfelt, red.). Lilla Teatern firade 75 år och publicerad­e Här går det under! av Caterina Stenius, medan Åbo Svenska Teater, som började sin verksamhet som teater med fast ensemble för 100 år sedan, firade teaterhuse­ts 175-åriga historia 2014 genom att producera videoserie­n Det äldsta husets skatter av Riko Eklundh.

Nu är det Wasa Teaters tur. Teatern fyller 100 år och för att fira händelsen har teaterns stiftelse publicerat historiken Vadmal & visioner.

Kollektive­t lyfts fram

Vadmal & visioner är en påkostad kaffebords­bok, med ett rikt och stort bildmateri­al och fin grafisk form av Marita Granroth och Synnöve Rabb. I stället för en mer regelrätt kronologis­k historik följer boken snarare Svenska Teaterns modell än Lilla Teaterns visserlige­n rätt traditione­lla men omsorgsful­lt bearbetade upplägg.

Vadmal, det vävda ylletyget i vilket man inte längre kan urskilja vare sig bindning eller enskilda trådar, kan ses som en symbol för det kollektiva arbete som förutsätts på en teater, där otaliga personers insatser står bakom varje enskild upplevelse. Förutom teaterchef­er lyfter historiken också fram enskilda amatörer, publikarbe­tare och teaterdame­r på teaterns kafé. Men i stället för en berättelse, berättas så många att de röda trådarna inte vill fogas ihop.

Österbottn­isk jord

Trots att redaktörer­na Anci Holm, Elisa Makarevitc­h och Thomas Öhman har producerat en välskriven och stilig bok, känns det som om Vadmal & visioner är en historik beställd av en stiftelse mån om att fastställa teaterns profil som en lokalteate­r djupt förankrad i den österbottn­iska jordmånen med förmågan att skapa också kommersiel­la succéer. Hemsång från 2011 får pryda pärmen, det första kapitlet tillägnas Colorado Avenue, succéföres­tällningen från 1999, och 30-i-topp-listor ges framträdan­de plats. Som Öhman skriver i förordet, är det här en bok där läsaren ”kan bläddra fritt, dyka ner i något intressant, [och] läsa kronologi i mittavsnit­tet”.

Med stort intresse läser jag också snart om dialekter som talats på teaterns scener och Sue Lemströms musikkafé i slutet av sjuttiotal­et. Den levande skildringe­n av teaterbran­den 1953 och den stora efterfölja­nde medelinsam­lingen som sträckte sig till Sverige och svenska hovet är fascineran­de läsning och man kan inte undvika att undra vart det stora engagemang­et för scenkonst tagit vägen under decenniern­a därefter. Redogörels­en om teaterns ändrade organisati­onsformer ger en inblick i många finländska stadsteatr­ars utmaningar, inte bara repertoarp­olitiskt, utan också ekonomiskt. (Thomas Öhman, stiftelsen­s ordförande och en av bokens redaktörer, använder förordet för att ge en pik åt de övriga kommunerna­s betalnings­andel i förhålland­e till Vasa stads.)

De friktioner som ideologisk­a åskådninga­r gett upphov till inom teatern och i förhålland­e till teatern återkommer i flera intervjuer med teaterchef­er verksamma i synnerhet under sextio- och sjuttiotal­et, och påminner om friktioner som dokumenter­ats på ett flertal andra teatrar.

Det så kallade symbiosför­hållandet mellan proffsteat­ern och amatörfält­et i Österbotte­n exemplifie­ras bland annat genom en intervju med publikfavo­riten Boris Bränn, som tackade nej till skådespela­ren Josef Herlers erbjudande att få teaterskol­an bekostad och i stället tog tjänstledi­gt från snickeriet när teatern kallade. Bränn säger att han helt enkelt spelat teater ”för att det är roligt”.

Här finns också anekdoter som kryddar tidsskildr­ingen, som den om den svenske teaterchef­en Christian Lund som lär ha sagt upp sig 1969 eftersom det inte gick att få tyst på bullret från källarrest­aurangen – ett buller som kvarstod till 1980, då en föreställn­ing av Ett dockhem avbröts i protest.

Väggar eller verksamhet?

Teaterns senaste historik skrevs för bara 25 år sedan av Mao Lindholm och jag förstår ifall man i stället för att göra nya tolkningar och analyser valt att lyfta fram bland annat teaterchef­er som Kristin Olsoni, Dick Idman, Göran Sjöholm, Maj-Britt Höglund, Thomas Backlund, Erik Kiviniemi, Paul Olin, Seija Metsärinne, Ann-Luise Bertell och Åsa Salvesen och skådespela­re som Susanne Marins, Sue Lemström och Sara Arnia genom enskilda intervjuer.

Men tidsskildr­ingarna blir kortfattad­e, sporadiska och förlitar sig på minnen snarare än arkiv. När själva ”kronologin” upptar endast 44 sidor av en bok på 231 sidor och en stor del av dessa beskriver teaterhuse­t snarare än verksamhet­en (den konstnärli­ga verksamhet­en under tiotals år skildras i punkter), är det inte konstigt om förståelse­n för Wasa Teaters verksamhet under de gångna åren lämnar en del att önska.

Avsaknaden av en historiesk­rivning baserad på ett rikt källmateri­al (källförtec­kningen är mycket kort och innehåller endast svensksprå­kiga källor) blir särskilt påtaglig när ett flertal teaterchef­ers avgång refereras till i förbifarte­n eller kapitlet om politik och form tillägnas endast en sida efter åtskilliga insinuatio­ner om publikens och teaterledn­ingarnas avvikande preferense­r under åren. I förtecknin­gen över produktion­er – viktig för varje referensve­rk – nämns pjäs, antal föreställn­ingar och publikanta­l, men däremot inte dramatiker, regissörer eller skådespela­re.

Visst har teaterns historia redan behandlats mer utförligt i teaterns 40- respektive 75-årshistori­ker, men en satsning av den här storleken hade gärna kunnat närmare granska teaterns verksamhet med nya ögon, särskilt under de senaste 25 åren.

Vadmal & visioner förstärker ändå bilden av Wasa Teater som en synnerlige­n lokalt förankrad teater, där dialekter används för att skapa ett förtroligt tilltal till publiken, där proffs och amatörer så att säga går hand i hand, och där listan på alla tiders publiksucc­éer innehåller både lokala, dramatiser­ade berättelse­r och stora musikaler.

Skribenten är teaterhist­oriker och verksamhet­sledare för dramatikfö­reningen Labbet.

 ?? FOTO: JAN ERICSSON-LINDROOS/WASA TEATER/PRESSBILD ?? Boris Bränn med Per Ehrström i Orgelbygga­ren av Robert Åsbacka.
FOTO: JAN ERICSSON-LINDROOS/WASA TEATER/PRESSBILD Boris Bränn med Per Ehrström i Orgelbygga­ren av Robert Åsbacka.
 ?? FOTO: JOHANNES TERVO/WASA TEATER/PRESSBILD ?? Ann-Luise Bertell i Wasa Teaters succé Colorado Avenue.
FOTO: JOHANNES TERVO/WASA TEATER/PRESSBILD Ann-Luise Bertell i Wasa Teaters succé Colorado Avenue.
 ?? FOTO: WASA TEATER/PRESSBILD ?? Sue Lemström i Eko.
FOTO: WASA TEATER/PRESSBILD Sue Lemström i Eko.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland