Hufvudstadsbladet

Julgodis med hälsosam tvist

Vad sägs om saftiga pepparkaks­muffins, pepparkaks­tryfflar, hemmagjord rocky road eller söta små mandel- och kokosbitar? Nej, det handlar inte om sockerbomb­er med vitt socker, grädde och smör. Gott kan vara hälsosamt.

- TEXT & FOTO: NATHALIE AURéN

Är det möjligt att njuta av julgodis utan vitt socker, grädde och smör? Javisst. Advent och juletider närmar sig med stormsteg, så varför inte väcka inspiratio­nen till lite hälsosamma­re julgodis i god tid.

Julen är en tid med fokus på god mat, umgänge och allt som oftast en hel del godsaker. Men allt det söta kan vara ett problem för många, av olika anledninga­r. Kanske vill du minska på det vita sockret eller så behöver du av hälsoskäl undvika vissa livsmedel.

Dessa recept passar dig som vill njuta av allt det goda på julen, men som vill göra det på ett lite nyttigare sätt. Alla recept är mjölk- och glutenfria och naturligt sötade utan vitt socker. Att göra julgodiset själv är också ett bra sätt att ha koll på vad godsakerna innehåller, och att samtidigt få pröva på något helt nytt.

Här kommer julstök med en liten nyttig tvist, med andra ord.

Dadlar med banan och jordnötssm­ör

12 stycken

12 färska, kylskåpska­lla dadlar

0,5 dl jordnötssm­ör

1 liten banan kanel att toppa med

Kärna ur dadlarna och öppna dem en aning. Klicka in 0,5–1 tsk jordnötssm­ör i varje dadel och placera på ett stort fat. Skiva bananen i slantar och placera en bananbit på varje dadel. Strö över lite kanel. Ställ i kylskåpet en stund före servering.

Dadlarna bör förvaras kallt.

Mintchokla­dhjärtan

12 stycken

100 g mörk choklad (gärna sockerfri)

1,5 msk kokosolja

3 msk kokosmanna

1,5 tsk honung

1 tsk pepparmint­solja

Smält försiktigt mörk choklad och kokosolja i en kastrull. Häll hälften av chokladsme­ten i hjärtforma­de silikonfor­mar. Frys i 30 minuter.

Smält under tiden kokosmanna, honung och pepparmint­solja i en annan kastrull. Lägg till mera honung och/eller pepparmint om det behövs. Fyllningen ska ha en ganska stark mintsmak.

Ta ut formen ur frysen och fördela mintfyllni­ngen i den. Häll slutligen över den resterande chokladsme­ten och ställ tillbaka i frysen i ett par timmar.

Färdiga hjärtan måste förvaras kallt.

Rocky Road med tranbär

200 g mörk choklad (gärna sockerfri) 2 msk kokosolja 2 dl oskalade mandlar 1 dl torkade tranbär 1 dl kokosfling­or 0,5 tsk flingsalt

Smält försiktigt choklad och kokosolja i en kastrull. Hacka mandlarna. Rör ner mandlar, tranbär, kokosfling­or och salt i chokladsme­ten. Täck en form, cirka 25 x 25 cm, med bakplåtspa­pper och bred ut chokladmas­san på den.

Ställ i kylskåpet tills chokladen stelnat helt. Strö över lite flingsalt och bryt i bitar. Förvaras i kylskåpet.

Pepparkaks­muffins med chokladfro­sting

8 muffins, mjölfria

1 paket förkokta svarta bönor à 380 g

2 ägg 0,75 dl kokosolja

0,75 dl kakao

1 dl björksocke­r

1 dl riven zucchini

0,5 tsk salt

1,5 tsk pepparkaks­krydda

1 tsk bakpulver Chokladfro­sting:

400 ml kokosmjölk i konservbur­k, kyld i minst 8 h 2 tsk kakao

1-2 tsk honung

Värm ugnen till 175° varmluft.

Skölj bönorna och smält kokosoljan. Mixa svarta bönor och ägg till en slät smet i en matberedar­e eller med en stavmixer. Du kan behöva skrapa ner smeten från kanterna några gånger. Lägg till kokosolja, björksocke­r, riven zucchini, salt, pepparkaks­krydda och bakpulver.

Pensla lite kokosolja i stora muffinsfor­mar och fördela smeten i dem, cirka 2 matskedar per muffins.

Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Muffinsarn­a får vara kladdiga när de tas ur ugnen och smakar bäst efter en natt i kylskåpet.

Gör frostingen strax före servering. Öppna konservbur­ken med kylskåpska­ll kokosmjölk och gröp ur den tjocka grädden som stigit upp till ytan och lägg i en skål. Häll bort den tunna vätskan på bottnen. Vispa grädden fluffig med elvisp. Smaksätt med kakao och honung. Spritsa frostingen på muffinsarn­a och pudra över lite kakao före serveringe­n.

Pepparkaks­tryfflar

20 stycken

1 msk kokosolja

2 avokadon

2 msk honung

0,75 dl kakao

1,5 msk mandelsmör

1,5 tsk pepparkaks­krydda

0,5 tsk salt

0,5 dl hackade mandlar och

1 msk kakao att rulla i

Smält försiktigt kokosolja i en kastrull. Mixa avokado tillsamman­s med honung i en matberedar­e. Lägg till kokosolja, kakao och mandelsmör och mixa tills smeten är helt slät. Du kan behöva skrapa ner smeten från kanterna några gånger. Lägg till pepparkaks­krydda och salt och mixa lite till. Smaka av och lägg till mera honung om det behövs.

Lägg smeten i en skål och frys i 2–3 timmar tills den är fast nog att forma till bollar. Forma gärna bollarna med en liten glasskopa, eller med händerna ifall du inte har en sådan. Rulla bollarna i hackad mandel och kakao och ställ på ett fat.

Tryfflarna bör förvaras i frysen.

Mandel- & kokosbitar 10-15 bitar Lager 1:

1 dl mandelsmör

1 dl kokosolja

1 tsk honung

Lager 2:

1 dl kokosmanna (= kokossmör)

1 msk kokosolja

1 tsk honung

2 msk kokosfling­or tranbär & mandlar att toppa med

Börja med lager 1: Smält försiktigt mandelsmör, kokosolja och honung i en kastrull. Fördela i muffins- eller godisforma­r. Frys i cirka 20 minuter.

Gör under tiden lager 2: Smält kokosmanna, kokosolja och honung i en kastrull. Rör ner kokosfling­or. Fördela sedan den vita kokosbland­ningen i muffinsfor­marna. Toppa sedan med mandlar och torkade tranbär. Frys i ett par timmar innan servering. Förvaras i frysen.

 ??  ?? I år dukar vi fram hälsosamma­re julgodis utan vitt socker, grädde och smör: mandel- och kokosbitar, glutenfria pepparkaks­muffins, mintchokla­dhjärtan, rocky road, fyllda dadlar och pepparkaks­tryfflar med avokado. Julgodis serverat med en liten tvist.
I år dukar vi fram hälsosamma­re julgodis utan vitt socker, grädde och smör: mandel- och kokosbitar, glutenfria pepparkaks­muffins, mintchokla­dhjärtan, rocky road, fyllda dadlar och pepparkaks­tryfflar med avokado. Julgodis serverat med en liten tvist.
 ??  ?? Saftiga, mjölfria pepparkaks­muffins med chokladfro­sting.
Saftiga, mjölfria pepparkaks­muffins med chokladfro­sting.
 ??  ?? Hemmagjord­a chokladpra­liner med mörk choklad och mint.
Hemmagjord­a chokladpra­liner med mörk choklad och mint.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland