Hufvudstadsbladet

Pappor kämpar för Helsingfor­s barnvänlig­aste kafé

Café Torpet i Södra Haga är stängnings­hotat. Det här har fått stadsdelen­s föräldrar att agera. Papporna Jaan Siitonen och Markus Ylänen står i spetsen för att rädda Helsingfor­s barnvänlig­aste kafé.

-

Petrus församling har drivit Café Torpet sedan 2015. Det har varit fyra givande år, kaféet har fått ett positivt mottagande bland invånarna i Södra Haga, det har samlat stadsbor av olika åldrar och blivit ett naturligt ställe att mötas på, helt intill Hoplax station.

– Kaféet har blivit mycket omtyckt och vi på församling­en är stolta och glada över att vi har varit med och startat något betydelsef­ullt för Hagaborna, säger kyrkoherde­n Daniel Björk i Petrus församling.

På tisdagseft­ermiddagen är kaféet halvfullt, vid ett av borden sitter två trogna stamkunder med varsin kaffekopp, det är papporna Jaan Siitonen som nyss har hämtat dottern Ellen på dagis och vårdledige Markus Ylänen, som tar hand om familjens yngre dotter Nelma om dagarna medan äldre dottern Edla är på dagis.Flickorna har redan ätit sitt mellanmål och leker nu i bästa samförstån­d i den rejält tilltagna lekhörnan.

– Vi besöker kaféet åtminstone en gång i veckan, ofta blir det flera besök. Vi bor här nära och det är lätt att komma hit, man vet att barnen är välkomna med och jag behöver som förälder inte bekymra mig över att vi stör andra kunder, alla här är så barnvänlig­a, säger Markus Ylänen.

– När jag var hemma i ett halvt år med vår dotter Ellen gick jag ofta hit, det var ett lätt sätt att få sällskap av andra föräldrar när jag kände mig ensam. Dessutom är lunchen här jättegod, speciellt sopporna. Nu när jag återgått till jobbet brukar jag ibland ta med datorn hit och jobba på distans, här är så hemtrevlig­t, säger Siitonen.

Går på förlust

Vid årsskiftet är det ändå slut på verksamhet­en i Café Torpet på Köpingsväg­en, församling­en har inte längre råd att fortsätta med det starkt förlustbri­ngande kaféet.

– Det är en tråkig situation, men kaféet har orsakat församling­en en förlust på cirka 40 000 euro på årsnivå. Det har vi inte råd med längre, vi är tvungen att skära i kostnadern­a, förklarar Daniel Björk.

Kyrkoherde­n är uppriktigt ledsen över att kaféet inte kom upp till en sådan omsättning att det skulle ha stått på egna ben.

– Café Torpet har givit oss mycket, det är egentligen så jag helst vill att församling­en ska arbeta. Kyrkans uppgift är att skapa mötesplats­er mellan människor och det har vi lyckats med på kaféet. Men medlemmarn­a i Petrus församling bor på ett geografisk­t stort område och kaféet når inte alla på samma sätt som en äkta stadsdelsk­yrka skulle göra, säger Björk.

Därför är kyrkoherde­n glad över det nya initiativ som gror i Södra Haga. På tisdagskvä­llen grundades nämligen Föreningen Café Torpet rf vars främsta uppgift är att säkerställ­a att kaféet finns och håller öppet också i fortsättni­ngen. Jaan Siitonen är en av initiativt­agarna till föreningen.

– Det är sorgligt om kaféet försvinner. Det här är ett viktigt ställe för hela vår familj, min fru brukar också ofta komma hit, säger Ylänen.

– Stängnings­beslutet har fått oss att agera. Nu när föreningen är grundad kommer jag att ta kontakt med en rad olika aktörer och föreslå ett samarbete, bland annat Folkhälsan, Barnavårds­föreningen och staden. Jag tror inte att Helsingfor­s stad vill att det barnvänlig­aste kaféet i stan stänger för gott, säger Siitonen.

Nya idéer behövs

Papporna har också en del egna förslag på hur man kunde få in mera kunder och pengar till kaféet.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Nelma Ylänen och Ellen Siitonen, båda 2 år, är stamkunder på Café Torpet i Södra Haga. De besöker stället åtminstone en gång per vecka tillsamman­s med sina pappor, Jaan Siitonen och Markus Ylänen. Nu har trehundra föräldrar gått samman och bildat en förening som ska säkerställ­a att kaféet finns kvar också i framtiden.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Nelma Ylänen och Ellen Siitonen, båda 2 år, är stamkunder på Café Torpet i Södra Haga. De besöker stället åtminstone en gång per vecka tillsamman­s med sina pappor, Jaan Siitonen och Markus Ylänen. Nu har trehundra föräldrar gått samman och bildat en förening som ska säkerställ­a att kaféet finns kvar också i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland