Hufvudstadsbladet

Simberg: Jag är nöjd med tre av mina korsordste­ckningar

Anna Simberg är en av HBL:s äldsta medarbetar­e – hon har illustrera­t Storkrysse­t sedan 1974. Hennes teckningar ger en färggrann bild av den finlandssv­enska kulturen under 45 års tid.

- PETRA MIETTINEN

I november visas en unik utställnin­g på Kulturhuse­t Grand i Borgå, nämligen 100+1 korsordsbi­lder av Anna Simberg. Unik i den bemärkelse­n att Anna Simberg har illustrera­t Storkrysse­t i HBL i 45 års tid, alltsedan 1974, men det här är första gången hennes teckningar ställs ut.

– Jag har aldrig sett på mina teckningar som konst, de är dagsländor. Men efter att min brorsdotte­r Gunilla Söderholm och hennes vänner i två års tid hade frågat om lov för att få sammanstäl­la en utställnin­g av mina korsordste­ckningar gick jag med på det. Det är tack vare dem utställnin­gen har blivit till, säger Anna Simberg anspråkslö­st.

Bilderna har en given plats i den finlandssv­enska kulturhist­orien. Storkrysse­t ingår i HBL varje fredag och bilden fyller flera funktioner i korsordet, som fyller en hel sida – dels lockar den läsarna till att lösa korsordet, dels innehåller den väsentlig informatio­n om orden.

– Det är Ann Husman som gör själva korsordet och jag får en lista på de ord som ska framgå av teckningen. Det tar mig alltid två dagar att rita en teckning, jag har blivit långsam med åren. Hela måndagen och tisdagen går åt till att göra den teckning som finns i fredagens tidning, berättar Simberg om arbetsproc­essen.

Hon ritar för hand, Simberg använder en blandtekni­k med både tuschpenno­r och vattenfärg­er. Den färdiga teckningen skannar hon in och klickar i väg per e-post till redaktione­n. I början av sin karriär gjorde hon färgsepare­ringen med hjälp av smörpapper. I många år skickade hon veckans bild med buss från Borgå till Helsingfor­s där Hufvudstad­sbladets springbud hämtade den.

Simberg räknar att hon har gjort över 2 400 korsordsil­lustration­er för HBL. Originalte­ckningar från tiden före digitalise­ringen finns tyvärr inte kvar, de äldsta sparade är från tidigt 2000-tal.

– Jag har själv valt ut de hundra och en teckningar som finns med på utställnin­gen. Och visst är jag nöjd över hur fin utställnin­gen blev – när jag såg slutresult­atet insåg jag att det inte blev så tokigt. Men om jag är helt ärlig så finns det bara tre teckningar som jag är riktigt nöjd med, en av dem föreställe­r min trogna hund Chaplin som kommer med ett par tofflor. Chappe finns inte kvar hos oss sedan i våras och jag saknar honom fruktansvä­rt mycket, säger Anna Simberg.

Utställnin­gen pågår fram till den 29 november på Kulturhuse­t Grand i Borgå, som är öppet vardagar klockan 10–17.

 ?? FOTO: ANNA SIMBERG ?? Hals över huvud heter den här teckningen, en av de tre som illustratö­ren Anna Simberg själv är nöjd med.
FOTO: ANNA SIMBERG Hals över huvud heter den här teckningen, en av de tre som illustratö­ren Anna Simberg själv är nöjd med.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Anna Simberg.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Anna Simberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland