Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

Ulf-Erik Slotte ● Född 15.11.1931 i Helsingfor­s Död 5.11.2019 i Helsingfor­s

-

Pensionera­de ambassadör­en Ulf-Erik Slotte avled plötsligt vid nästan 88 års ålder.

Han växte upp i Tammerfors, och efter studentexa­men 1950 i Svenska samskolan sökte han sig till humanistis­ka studier i Helsingfor­s universite­t. Som medlem av Vasa Nation och Akademiska Sångföreni­ngen deltog han aktivt i studentliv­et och fungerade som generalsek­reterare i Finlands Svenska Studentråd och som medlem av studentkår­ens styrelse 1955–1956, som kurator för Vasa Nation 1958–1959 samt som vice ordförande i Akademiska

Sångföreni­ngen i ett par år. Studierna i historiska ämnen ledde till fil.mag. examen 1955 och kompletter­ades under ett år som ASLA/Fulbright-stipendiat vid George Washington University i Washington, D.C. följande år.

Tjänstgöri­ngen i Finlands utrikesför­valtning började i januari 1959 och fortsatte under de närmast följande åren med sedvanlig alternerin­g vid olika utlandssta­tioner – Stockholm, Oslo, Ankara, London samt Stockholm igen 1970–1973. I utrikesmin­isteriet tjänstgjor­de Slotte som byråsekret­erare 1965–1969 och som konsultati­v tjänsteman 1973–1977 före utnämninge­n till utrikesråd 1978.

Som ambassadör i Ankara fungerade Slotte från 1977 och därefter som understats­sekreterar­e för administra­tiva frågor vid ministerie­t 1983–1987. Därefter följde ytterligar­e två uppdrag som ambassadör – i Canberra till 1991 och i Dublin till 1996.

Arbetet i ledningen för utrikesmin­isteriets administra­tion med därtill hörande ledande uppdrag i nämnder och kommittéer är slitsamt och krävande med stark tonvikt på personalfr­ågor, utnämninga­r och omflyttnin­gar. Det hanterade Uffe Slotte med all den fasthet, humor och förståelse som ansvaret

för den tjänsten fordrar. Han var allmänt uppskattad bland sina kolleger som en rejäl, pålitlig och opartisk arbetskamr­at.

Mångsidig bildning och språkkunsk­aper var en viktig beståndsde­l i arbetet, och de utgjorde dessutom en förutsättn­ing för Uffes flitiga insatser på fritiden samt under pensionärs­tiden som översättar­e till svenska och som bokrecense­nt. Han översatte bl.a. Max Jakobsons memoarvoly­mer Våldets århundrade (2001) samt År av fruktan och hopp (2002). Ny historisk och politisk facklitter­atur anmälde han från 1973 i Hufvudstad­sbladet, senare främst i Västra Nyland.

Körsången förblev en viktig del av hans liv – efter Akademiska Sångföreni­ngen i Muntra Musikanter. Uffe var en vital och sällskapli­g person med mångsidiga intressen för litteratur, musik och sång, vilka han odlade i föreningsl­iv och umgänge. Han kommer att saknas i Pimpinella­n, Röda Rummet och många andra vänkretsar.

Slotte sörjs närmast av sin hustru Kirsti samt av fyra söner, en dotter och elva barnbarn.

KLAUS TÖRNUDD

kollega och vän

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland