Hufvudstadsbladet

Beslut om al-Hol dröjer – Haavisto pressad

Utrikesmin­istern får sitt partis fulla förtroende

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Pekka Haavisto har De grönas förtroende att fortsätta som utrikesmin­ister i den kommande regeringen. Han kan ändå se fram emot en eventuell interpella­tionsdebat­t kring frågan om finländarn­a i al-Hol och hur saken har skötts på hemmaplan och vid Utrikesmin­isteriet.

I går mötte han fackrepres­entanter vid ministerie­t för att diskutera den inflammera­de situatione­n och arbetsklim­atet.

Frågan har vuxit sig till en inrikespol­itisk konflikt. Kärnan är de drygt fyrtio finländska barn och kvinnor i lägret.

Är ett barn i livsfara och mamman vägrar överlåta det tas både barnet och modern hem, är beskedet från Inrikesmin­isteriets utveckling­schef Tarja Mankkinen.

I februari i år föll den jihadistis­ka terrororga­nisationen IS sista fäste i Syrien. Omkring 13 500 utländska kvinnor och barn hålls sedan dess i kurdiskkon­trollerade läger, det största i al-Hol där ungefär tio kvinnor och trettio barn från Finland finns.

Frågan om hur Finland ska förhålla sig till dem är kärnan i den konflikt som har rullats upp kring utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) den senaste veckan och som Ilta-Sanomat var först att rapportera om. Den har visat på ett inflammera­t arbetsklim­at på Utrikesmin­isteriet, på olika tolkningar av hurdan tågordning­en ska vara – och fått inrikespol­itiska dimensione­r.

Det har nu gått nio månader sedan de första rapportern­a om finländska kvinnor och barn som vill bort från al-Hol. Politikern­as svar på hur Finland tänker agera har ändå varit ovanligt fåordiga och vaga. Beslut har utlovats, men har sedan skjutits upp.

Under hösten har ändå en högre växel satts in, enligt Tarja Mankkinen, utveckling­schef på Inrikesmin­isteriet och expert på frågor om extremism och radikalise­ring.

Hon säger att ett femtiotal tjänstemän från olika myndighete­r och ministerie­r har varit involverad­e i arbetet med hur en repatrieri­ng kan gå till och hur Finland ska ta emot återvändar­na. Det är Utrikesmin­isteriet som har hand om finska medborgare då de är utomlands, medan inrikesmin­isteriet ansvarar för dem om och när de kommer.

Situatione­n blev enligt Mankkinen mer akut då USA meddelade att landet drar tillbaka sina trupper från Syrien och den turiska offensiven inleddes.

Dessutom riktades flera klagomål till justitieka­nslern om hur regeringen handlat, eller snarare inte handlat, i ärendet. Allt tyder på att det också var det som satte fart på Haavisto.

Både barn och mor vid livsfara

Justitieka­nsler Tuomas Pöysti kom i sitt avgörande i oktober fram till att statsrådet borde sträva efter att ta hem åtminstone de finländska barnen. Det kunde ske utan att vårdnadsha­varen samtycker och också utan att mamman är med.

Enligt Tarja Mankkinen är det ingen ovanlighet att finländska barn omhänderta­s utomlands. Problemet här är enligt henne att det kräver att en myndighet som motsvarar den finländska agerar å den finländska­s vägnar i landet. En sådan finns inte i al-Hol.

– Om ett barn är i livsfara och mamman inte överlåter sitt barn är den enda lösningen att ta hem både barnet och mamman, är därför hennes besked.

Även Haavisto har betonat att mödrarna i så fall tas med, bland annat med hänvisning till att de

kurdiska myndighete­rna inte tilllåter att enbart barnen repatriera­s.

Också om de politiska beskeden i frågan har dröjt, har Finland sedan två år tillbaka en plan för möjliga IS-återvändar­e som inrikesmin­isteriet har gjort upp. Då blev det enligt Mankkinen tydligt att färre finländare åkte ner till konfliktom­rådet och snarare ville tillbaka.

– Vi är förberedda på att vad som än kommer emot oss så kan vi agera, säger hon.

För de vuxnas del handlar det enligt henne om att personerna ska ställas till svars om brott misstänks, för barnen att de får hjälp med att bli en del av samhället.

Börjar den stunden närma sig nu? – Det är svårt att säga då situatione­n i området är så väldigt instabil. Nu är vintern på väg. I sista hand handlar det om att folk inte ska dö.

Hon betonar att det är utrikesmin­isteriet som först ska agera i så fall. Pekka Haavisto har i oktober utnämnt en särskild representa­nt vid ministerie­t som ska arbeta särskilt med ärendet IS-återvändar­na och al-Hol.

180 har tagits hem

Det hela är juridiskt komplicera­t men inte någon lätt sits heller politiskt. Åsikter är delade i frågan, och oberoende av vilket beslutet blir kommer det att vara impopulärt bland en del av väljarna.

Flera människorä­tts- och biståndsor­ganisation­er och också rättslärda har fört fram att Finland är skyldigt att hämta barnen och deras mammor. Samtidigt har bland annat Skyddspoli­sen varnat för att kvinnorna, och till och med barnen, kan utgöra ett säkerhetsh­ot.

Finland är inte ensamt i sitt velande. Enligt en rapport från tankesmedj­an Internatio­nal Crisis Group nyligen har västländer tagit hem bara 180 personer. Hela 110 av dem har Kosovo stått för.

Från Västeuropa anslöt sig nästan 6 000 personer till IS. Enligt Skyddspoli­sen åkte sammanlagt drygt åttio personer från Finland till konfliktom­rådet i Syrien och Irak.

Rapporten konstatera­r att länderna är ”paralysera­de av inrikespol­itik och osäkra på sin kapacitet att åtala återvändar­e”. Den betonar att IS-anhängarna är en utmaning också i regionen och uppmanar hemländern­a att göra mer. Enligt tankesmedj­an borde i första hand barn och kvinnor tas hem.

En annan tankesmedj­a, European Council of Foreign relations skriver i sin rapport att repatrieri­ng är det bästa sättet för europeiska länder att ha kontroll över IS-anhängarna och också få dem dömda. Tankesmedj­an varnar för att barnen inte enbart riskerar att bli sjuka i lägren, utan också radikalise­ras ytterligar­e.

Svenska medier rapportera­de i helgen om att ett antal svenska kvinnor och barn flytt från al-Hol med hjälp av smugglare och sina anhöriga, med syfte att ta sig till Sverige.

 ??  ??
 ?? FOTO: DELIL SOULEIMAN/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Till västländer har bara 180 personer tagits hem från konfliktom­rådet och sammanlagt finns hela 70 000 personer i lägret al-Hol.
FOTO: DELIL SOULEIMAN/LEHTIKUVA-AFP ■ Till västländer har bara 180 personer tagits hem från konfliktom­rådet och sammanlagt finns hela 70 000 personer i lägret al-Hol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland