Hufvudstadsbladet

Moderatled­aren pressas till tvär gir

Det sägs att Fredrik Reinfeldts vålnad vilar över Moderatern­a. Dagens partiledar­e Ulf Kristersso­n är pressad också av eländiga opinionssi­ffror.

-

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n är pressad mot väggen av usla opinionssi­ffror och ett tryck inifrån partiet om en tvär gir i politiken. I det läget väljer han att möta Sverigedem­okraternas ledare Jimmie Åkesson. Något som får 95-åriga förintelse­överlevare­n Hédi Fried att anklaga honom för att bryta sitt löfte om att aldrig ha något samröre med SD.

Över allt svävar tidigare statsminis­tern Fredrik Reinfeldts ande och hans beryktade Öppna ditt hjärta-tal från 2014, skriver biträdande chefredakt­ör Lena Skogberg.

– Hemma har jag Stella, 12 år, som funderar på vad som händer i världen. Av det du sagt, vad ska jag ta med hem till henne i kväll?

Anna Hellersted­t, till vardags vd på KSF Media, är moderator på ett seminarium ordnat av Finsk-svenska handelskam­maren och frågan riktar hon till Sveriges tidigare statsminis­ter och moderatled­are Fredrik Reinfeldt.

Han spinner vidare på det han just föreläst om inför över 400 åhörare: tron på det öppna samhället.

– Vi som föräldrar avgör hurdana barn vi uppfostrar. Säger vi att de flesta människor är som vi, uppfostrar vi dem till att rösta på ett öppet samhälle. Men säger vi att människor har onda avsikter, att vi ska vara misstänksa­mma, särskilt mot det främmande, och helst bara hålla oss till familjen, ja, då uppfostrar vi en generation som röstar på de ”strongmen” som just nu bara blir fler i världen.

Reinfeldt har i sitt anförande drivit med sig själv och det berömda öppna ditt hjärta-tal som han höll 2014. Ett tal som fått mycket kritik för att anspela på en utopi om gränslös solidarite­t inte olik kommunisme­n, och enligt en del svenskar en syn på migrations­politiken som ligger som grund för dagens gängkrimin­alitet. Själv säger Reinfeldt småironisk­t till Helsingfor­spubliken: ”Det var då de (svenskarna) slutligen kastade ut mig.”

Det här är intressant med tanke på det som händer i Sverige nu. Dagens moderatled­are, Ulf Kristersso­n, träffade förra veckan Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson för att tala om migration, lag och ordning (gängkrimin­alitet) samt energi. Många frågar sig om det konservati­va block som Åkesson drömmer om härmed har sett dagens ljus. Enligt den senaste SCB-mätningen stöds Moderatern­a, Sverigedem­okraterna och Kristdemok­raterna av 47,5 procent av svenskarna medan de regerande fyra partierna stöds av cirka 42,8 procent. Eller för att citera journalist­en Göran Eriksson i Svenska Dagbladet: ”Kristersso­n har kastat SD-tärningen”.

Det hela späds på av att Hédi Fried, en 95-årig överlevare från Förintelse­n, öppet anklagar Kristersso­n för att bryta sitt löfte om att ”aldrig ha något samröre med Sverigedem­okraterna”.

Om vi ändå lämnar de dagspoliti­ska förvecklin­garna åt sidan och anlägger ett mer ideologisk­t perspektiv på det hela ser vi att Moderatern­a gör en tvär gir från den kurs Reinfeldt höll – och som blev hans öde.

I sin bok Nya livet (2016) skriver Reinfeldt: Ska min djupaste övertygels­e och det jag valt att viga mitt liv åt sammanfatt­as i några få ord, så blir det kärleken till frihet och tron på att öppna samhällen är överlägsna alla andra.

Han skriver om motståndet i det egna partiet och klapparna på axeln av meningsmot­ståndare i andra partier. Han talar också om den tvekan som nästlat sig in i var och en av oss.

Vi har dels tvingats vänja oss vid att mitt ibland oss kan det dyka upp en självmords­bombare, en terrorist eller en psykiskt instabil eller allmänt hatisk person som är beredd att urskillnin­gslöst skada sina medmännisk­or. Det har i sin tur börjat vända människor mot varandra och få oss att titta på varandra med förstärkt vaksamhet. En del av tilliten oss människor emellan har gått förlorad. Det har i sin tur plockats upp för att skapa politisk opinion. En opinion som används för att stänga dörrarna i vårt öppna samhälle.

Men, fortsätter han, de som profiterar på människors allmänna nervositet inför spänningar­na i världen har en egen agenda.

De vill någonting med sitt politiska engagemang.

Det är i den rävsaxen Ulf Kristersso­n sitter. Pressad mot väggen av ett inre tryck i partiet och dåliga opinionssi­ffror.

Sverigedem­okraterna har växt i opposition och den svenska beröringss­kräcken med ett parti som ändå agerar i demokratis­k ordning har periodvis tett sig konstig i en finländare­s ögon. I Finland har vi valt en annan väg och låtit Sannfinlän­darna axla regeringsa­nsvar. Någon klokare än jag får spekulera i vilken strategi som varit bättre.

Ledstjärna­n för en politisk ledare borde ändå vara vilket samhälle hen vill bygga vidare på. Det samtalet måste Kristersso­n kontinuerl­igt föra med sig själv: Visst behöver han en maktpositi­on för att kunna bedriva politik (läs: bli statsminis­ter) – men vad får det kosta och vilka värden är han beredd att offra på vägen?

”Moderatern­a gör en tvär gir från den kurs Reinfeldt höll – och som blev hans öde.”

LENA SKOGBERG

Biträdande ansvarig utgivare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland