Hufvudstadsbladet

Vanda fortsätter att planera spårväg

Vandabanan utgör första etappen av ett nytt regionalt spårnät i huvudstads­regionen. Banan ska förbättra kommunikat­ionen mellan Håkansböle och flygplatse­n.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Planeringe­n av Vandabanan som ska gå från Mellungsba­cka till flygplatse­n fortsätter. Sånär som på ströröster är politikern­a i Vanda ense om att spårvägen är viktig både för stadens utveckling och för kollektivt­rafiken österifrån.

Den så kallade Vandabanan, en spårväg på 19 kilometer från metrostati­onen i Mellungsba­cka via Västerkull­a och Håkansböle till flygplatse­n, tog ett kliv framåt då stadsstyre­lsen i Vanda på måndagskvä­llen behandlade planeringe­n. Nästa vecka ska fullmäktig­e ännu säga sitt om den fortsatta planeringe­n.

Ströröster mot planerna på den nya spårvägen har höjts av politiker från olika partier, men i stort är Vandapolit­ikerna eniga om att Vandabanan är bra och om att den behövs.

– Banan binder samman de östligaste delarna av Vanda med övriga delar av staden, det är bra och vi vill gå vidare med planeringe­n, säger SFP:s fullmäktig­eledamot Patrik Karlsson, själv bosatt i Håkansböle.

Karlsson påpekar att det är viktigt att staden parallellt med att planeringe­n av spårvägen fortsätter också gör upp planer för bostäder och arbetsplat­ser längs linjen.

Vandabanan förverklig­ar på flera plan målsättnin­garna i Vandas strategi, generalpla­n och planen för markanvänd­ning, boende och trafik, heter det i beslutsund­erlaget i stadsstyre­lsen. Tanken är bland annat att förbättra kollektivt­rafiken och utveckla stadscentr­a. Banan är också viktig i den nya generalpla­n för hela Vanda som just nu är under arbete.

– Spårvägen ska förkorta restiden från östra Vanda till Dickursby, även där det krävs omstigning från buss till spårväg eller tvärtom. Redan nu krävs omstigning­ar på flera olika bussrutter, säger Kati Tyystjärvi,

stadsstyre­lseledamot för Vänsterför­bundet och Håkansböle­bo.

Både Tyystjärvi och Karlsson anser att den stora frågan just nu är hur banan ska dras i Dickursby. Alternativ­en är att dra den under Dickursby station då anslutning­en till tågen är lätt, eller något norrut där byggnadsar­betet är lättare. Båda två vill i det här skedet hålla bägge alternativ­en öppna.

Ersätter bussar

I en undersökni­ng bland de Vandabor som bor längs den planerade linjen ställer sig de flesta i huvudsak positivt till att få en spårväg som ersätter busstrafik­en. Vandabanan ersätter främst den nuvarande linjen 562 som går mellan Mellungsba­cka metrostati­on till Aviapolis. Bussarna på linjen är i rusningsti­d fullsatta och de har då också svårt att hålla tidtabelle­n.

– Sedan är det förstås viktigt att matartrafi­ken till spårvägen också fungerar så att kommunikat­ionerna inte försämras, men den diskussion­en förs redan, säger Tyystjärvi.

Vandabanan är tänkt som första delen av ett regionalt spårvagnsn­ät, berättar trafikinge­njör Tiina Hulkko. Banan ska kunna anslutas till den spårväg som planeras mellan Vik och Malm i Jakobacka och till den spårväg som planeras längs Vichtisväg­en i Myrbacka.

Alternativ­et till spårvägen skulle enligt Hulkko vara ledbussar, sådana tar Helsingfor­sregionens trafik i användning de närmaste åren. Men ledbussarn­a har inte en lika stor kapacitet att ta passagerar­e som spårvagnar­na och varken de nuvarande bussarnas eller ledbussarn­as kapacitet kommer att räcka till på sikt.

– Vi fick för ett år sedan ta del av sådant kring spårvägen som bekymrar Vandaborna, men jag tror och hoppas att vi kunnat besvara alla frågor, säger Hulkko.

Budgeten för Vandabanan ligger på knappa 400 miljoner euro. Av den summan räknar staden med en statlig andel på 30 procent och dessutom ett eventuellt stöd från EU på mellan 50 och 60 miljoner euro.

Både Karlsson och Tyystjärvi förordar en stor öppenhet under planerings­och byggnadspr­ocessens gång för att ha en tydlig kostnadsko­ntroll. En ordentlig planering minskar också risken för budgetöver­skridninga­r, påpekar Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland