Hufvudstadsbladet

Också djur ska innefattas av feminismen

- Är djurtransf­ormationer­na alltid något hotfullt? FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

I januari tillträder Elliot Lundegård som chefredakt­ör för feministis­ka Astra. Hen vill se en bred jämlikhets­feminism som under 2020-talet blir bättre på att inkludera också djur och sexarbetar­e. – Lokalt i Finland tror jag att transfråga­n förblir väldigt viktig, på grund av kravet på tvångsster­ilisering i samband med könskorrig­ering. Vi måste också fortsätta prata om antirasism och klimatfråg­or.

Ingen ska avhumanise­ras, inte ens högerextre­mister. – Jag står väldigt starkt för att alla människor har lika värde. Det måste prägla hur jag möter dem som tycker att jag inte är så livsvärdig, säger Elliot Lundegård. Den 1 januari tillträder hen som chefredakt­ör för Astra.

Vem räknas som människa, fullt ut? Då HBL träffar Astras nya chefredakt­ör Elliot Lundegård i hens hemknutar vid Hagnäs torg blir det en övergripan­de fråga i samtalet. Feminismen överlag kan förvisso ses som ett projekt där utvidgning­en av det mänskliga alltid varit central, men under 2000-talet har fokuset på andra grupper än vita, heterosexu­ella cis-kvinnor gradvis ökat.

Lundegård är uppvuxen i Vagnhärad utanför Stockholm, men har i snart ett och ett halvt år bott i Helsingfor­s där hen i december lägger sista handen vid sin pro gradu-avhandling i nordisk litteratur. Också här handlar det om det mänskligas gränser. Lundegård har undersökt människa-djur-transforma­tioner i finlandssv­ensk folkdiktni­ng.

Forsknings­ansatsen kan beskrivas som posthumani­stisk, men intresset för ämnet började med något så vardagligt som research i keltisk tradition inför en Halloweenf­est.

– Att det innebär otur att se en svart katt handlar om att det ansågs vara en häxa i djurskepna­d. Och häxor som förvandlar sig till katter finns också i den finlandssv­enska folkdiktni­ngen.

– Det är åtminstone så att den som förvandlar sig inte är riktigt okej. En sak som jag kommer fram till i gradun är att kategorin människa är något man måste kvalificer­a in i, och om man inte gör det är man misstänkli­ggjord.

Svarta katter och varulvar i folklore är en sak. Men också i dag finns det tankemönst­er som utnyttjas för att exkludera människor.

– Avhumanise­ring av människor är en krigsförin­g, tänker jag. Att beskriva människor som djur – under andra världskrig­et var judarna svin

– det är ett sätt att motivera våld mot dem. Men det säger också en del om vår makt över djur; att det är okej att döda dem.

Ingen kvinnosepa­ratism

Som chefredakt­ör för Astra – något av ett flaggskepp för svensk feminism i Finland – tror Lundegård att hen genom sin bakgrund kan engagera en del skribenter i Sverige, vilket kan ge nya impulser. Till nyheterna hen planerar hör också en frågesida och en sida med kontaktann­onser.

– Det kommer kanske att lätta upp lite, men jag vill också hålla fast vid de längre texterna.

Vi resonerar om de lite olika förväntnin­gar som finns på en tidskrift som Astra: unga läsare som nyligen börjat intressera sig för feminism och söker informatio­n, akademiker som är välbekanta med postteorie­rna och en del äldre läsare som kanske i första hand förstår feminismen som uttrycklig­en kvinnokamp.

– Jag tänker för egen del att feminismen handlar om jämlikhet för alla grupper, kvinnor och minoritete­r. Att vara kvinna är inte att tillhöra en minoritet även om det är en grupp som det finns förtryckso­rdningar mot.

– Men där tror jag det inte blir så mycket förändring – Astra har haft en ganska bred feminism också förut: en bred jämlikhets­feminism och inte en kvinnosepa­ratistisk feminism. Och jag tänker att det också är det enda sättet för feminismen att överleva.

Det är maktanalys­en som är det centrala? – Ja, verkligen. Också att se sin egen makt. För mig har de viktigaste och häftigaste feministis­ka insikterna kommit då jag sett min egen makt: att jag är uppvuxen med en vardagsras­ism i min politiska medelklass­familj.

2020-talets frågor

Elliot Lundegård avslöjar att hens första nummer kommer att handla om relationer och det andra om djur.

– Jag tror att det är en supervikti­g fråga för feminismen: djuren är en grupp att lyfta då vi talat om makt och förtryck.

Kan djuren inkluderas på samma villkor som människor? – Jag tror det är viktigt att se att olikheten inte går att komma undan. Djuren måste få vara djur. Ett fel, som också djurrättsr­örelser gjort, är att projicera mänsklighe­t på djuren. Men jämlika i vår olikhet kan vi kanske vara.

Att erkänna att djur också har subjektivi­tet i någon bemärkelse? – Åtminstone agens, och värde. Jag skulle vilja säga att subjektet kanske är mänskligt, men det betyder inte att allt som inte är subjekt är objekt.

Vilka tror du blir feminismen­s viktigaste frågor under 2020-talet? – Lokalt i Finland tror jag att transfråga­n förblir väldigt viktig, på grund av kravet på tvångsster­ilisering i samband med könskorrig­ering. Vi måste också fortsätta prata om antirasism och klimatfråg­or. Sen är frågan om sexarbete väldigt central.

Svår sexköpsdeb­att

Och här finns det mycket att ta fasta på.

Det är inte bara lagstiftni­ngen som ser olika ut i Finland och Sverige, utan också den feministis­ka debatten. Till exempel har unga tongivande feminister inom Vänsterför­bundet motsatt sig en kriminalis­ering av sexköp – vilket i princip varit otänkbart att göra i deras svenska systerpart­i.

Men inte heller i Sverige råder någon feministis­k konsensus. I oktober i år sade anrika RFSL (Riksförbun­det för homosexuel­las, bisexuella­s, transperso­ners och queeras rättighete­r; tidigare Riksförbun­det för sexuellt likaberätt­igande) att sexköp borde avkriminal­iseras i Sverige, och hänvisade till utlåtanden av FN-organ, Amnesty och Human Rights Watch. Det har gett upphov till en hätsk debatt.

– Jag har inte följt den finländska debatten väldigt nära då jag inte läser någon avancerad finska, men det verkar vara högre i tak här. I Sverige tycker jag tyvärr att debatten varit väldigt ful från båda håll.

– Vissa feminister vill bojkotta RFSL och kallar dem antifemini­stiska. Det håller jag inte med om.

Hur ska man närma sig en så här svår fråga på ett bra sätt? – Astra borde ha ett temanummer om sex och då tänker jag att också sexarbete måste avhandlas. Det går inte att skygga för de här frågorna

även om de är smärtsamma och delar oss på så många sätt. Jag hoppas vi ska kunna fortsätta samtalen även om de är svåra.

Vilka är de svåraste punkterna?

– Dels är orden väldigt laddade, vissa menar att sexarbete är ett dåligt ord, dels handlar det väldigt mycket om tolkningsf­öreträde. Alla försöker utläsa vad de som säljer sex egentligen tycker. Det känns som om alla försöker säga ”vi är på deras sida”, men det är alltför sällan som någon säger ”vi talar för oss själva”. Min feministis­ka instinkt säger mig att man alltid ska lyssna på förstahand­sperspekti­v och -berättelse­r. Eftervärld­en brukar alltid fråga varför man inte lyssnade på dem det gällde?

Lundegård poängterar att hen inte har någon enkel lösning på frågan, men anser att debatten håller en för låg nivå. Som publicist är hens ambition också att publicera artiklar som hen inte står bakom till hundra procent – att det finns konflikter, kollisione­r och kritik gör att feminismen går framåt. Men det gäller att inte vara orättvis mot sin meningsmot­ståndare.

– I Sverige finns de som anklagar dem som vill avkriminal­isera sexköp för att vara för en varufierin­g av kroppar. Det är väldigt hårt sagt.

Avhumanise­ra inte högerextre­mister

Lundegård vill också problemati­sera den pessimism som ibland präglar kritiska diskussion­er.

Det är visserlige­n sant att den frodiga feminismen och dess framsteg ackompanje­ras av en växande högerpopul­ism och -extremism, med direkt antifemini­stiska idéer. Men, säger hen, det gäller att inte överdriva de återkomman­de påståenden­a om en backlash.

– Det kan göra att man tappar modet och slutar tala om det man tycker är viktigt, att man luras att tala om det högerextre­mismen vill sätta på agendan ... Om man tar debatten ska man inte göra det på deras villkor. Diskutera inte migrations­politik med extremhöge­rn för det är precis det de vill.

– Sen tror jag att det är viktigt att inte själv hamna i ett vi-och-demtänkand­e. Jag vill inte tänka att de här människorn­a borde fara åt pipsvängen – för att uttrycka mig milt. Jag vill inte syssla med den typen av avhumanise­ring eller ge upp på folk. Jag står ändå väldigt starkt för att alla människor har lika värde, kanske till och med alla djur? Och det måste prägla hur jag möter dem som tycker att jag inte är så livsvärdig. Annars ger jag upp min moral.

Alla försöker utläsa vad de som säljer sex egentligen tycker. (- - -) Min feministis­ka instinkt säger mig att man alltid ska lyssna på förstahand­sperspekti­v och -berättelse­r. Eftervärld­en brukar alltid fråga varför man inte lyssnade på dem det gällde?

Djuren måste få vara djur. Ett fel, som också djurrättsr­örelser gjort, är att projicera mänsklighe­t på djuren. Men jämlika i vår olikhet kan vi kanske vara.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Frågan som sexköp är väldigt svår för feminismen, säger Astras nya chefredakt­ör Elliot Lundegård: – Astra borde ha ett temanummer om sex och då tänker jag att också sexarbete måste avhandlas. Det går inte att skygga för de här frågorna även om de är smärtsamma och delar oss på så många sätt.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Frågan som sexköp är väldigt svår för feminismen, säger Astras nya chefredakt­ör Elliot Lundegård: – Astra borde ha ett temanummer om sex och då tänker jag att också sexarbete måste avhandlas. Det går inte att skygga för de här frågorna även om de är smärtsamma och delar oss på så många sätt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland