Hufvudstadsbladet

Ryssland avstängt från OS och VM

Grupperna A och B är avgjorda. Åtta av sexton lag är klara för åttondelsf­inal. Detta är utgångsläg­et inför den sista omgången.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Ryssland får inte delta i internatio­nella mästerskap under de närmaste fyra åren. Men ryska idrottsutö­vare som kan bevisa att de inte dopat sig får delta under neutral flagg.

Den internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wadas beslut delar åsikterna. Wadas vicepresid­ent Linda Hofstad Helleland anser att Ryssland kommer för lätt undan för att systematis­kt ha fuskat i åratal. Emma Terho, som är en av representa­nterna för idrottarna i Wada, anser att det hade varit orimligt att kategorisk­t utesluta alla ryska idrottare.

Avstängnin­gen gäller OS 2020, OS 2022 och fotbolls-VM 2022, om Ryssland tar sig dit. Men inte fotbolls-EM 2020.

GRUPP C

Manchester City har säkrat avancemang. Fördel Sjachtar med tanke på att den ukrainska storklubbe­n har hemmamatch mot Atalanta och Dinamo Zagreb möter City. En poäng räcker med stor sannolikhe­t för Sjachtar. Atalanta måste vinna för att kunna avancera.

GRUPP D

Juventus klart för nästa omgång. Juve har inte imponerat spelmässig­t under hösten men laget är som bekant bra på att nå resultat.

Sen står det mellan Atletico Madrid och Lukas Hradeckys och Joel Pohjanpalo­s Leverkusen.

Fördel Atletico här men Madridklub­ben har kört fast helt på sistone. Utan seger i sina fyra senaste matcher. Utan mål i sina tre senaste matcher.

Leverkusen har gått starkt på sistone och mot ett Juve som redan säkrat gruppseger­n finns chansen på hemmaplan.

GRUPP E

Den klart mest intressant­a gruppen av alla. Napoli kan visa sig bli Liverpools öde om det går till som mot Salzburg. Endast en poäng av sex mot Carlo Ancelottis lagt kan stå Liverpool dyrt.

Liverpool har allt i egna händer och en poäng nere mot ett tokoffensi­vt Salzburg räcker. Laget är med sina 16 mål näst bäst i gruppspele­t, endast Bayern München med 21 är värre.

Liverpool slog Salzburg med 4–3 på hemmaplan och om Salzburg vinner med 1–0 eller mera samtidigt som Napoli tar minst en poäng mot Genk är Liverpool ute.

Liverpoolm­anagern Jürgen Klopp har låtit vissa nyckelspel­are vila på sistone just med tanke på den här matchen och tipset är att Liverpool fixar det.

GRUPP F

Barcelona redan klart för åttondel. Sedan står det mellan Inter och Dortmund. Vinner både Inter och Dortmund sina matcher avancerar Inter. Dortmund behöver alltså hjälp av Inter. Ingen högoddsare om Barca låter vissa stjärnor vila i och med att gruppseger­n är säkrad.

Dortmund ska givetvis slå Slavia Prag på hemmaplan men Dortmunds form är svajig. Knapp fördel Inter här.

GRUPP G

Leipzig är klart för nästa omgång.

Lyon måste ta flera poäng än Zenit i den sista omgången. Vid lika poäng är det fördel S:t Petersburg mellan de två.

Benfica har visserlige­n inget att spela för men hemma i Lissabon är laget knapp favorit mot Zenit. Lyon kan mycket väl slå Leipzig så visst kan den franska klubben reda upp det här ännu.

GRUPP H

Chelsea har allt i egna händer. Vinner laget över Lille avancerar Londonklub­ben.

För Ajax del räcker en poäng med säkerhet för en plats i åttondelen. Valencia måste sannolikt vinna mötet i Amsterdam. Om Chelsea förlorar mot Lille har Valencia också råd att förlora.

 ?? FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: KIRILL KUDRYAVTSE­V/LEHTIKUVA-AFP
 ?? FOTO: PAUL ELLIS/LEHTIKUVA-AFP ?? Sadio Mane har varit magisk i Liverpool.
FOTO: PAUL ELLIS/LEHTIKUVA-AFP Sadio Mane har varit magisk i Liverpool.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland