Hufvudstadsbladet

Forskaren Heidi Kidron söker bättre kunskap om proteiner. Det gör det lättare att styra medicineri­ng.

Ett av farmacifor­skningens mål är styra läkemedels­användning­en mot så exakta nivåer som möjligt. Då kunde patientern­a slippa onödiga biverkning­ar.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Tänk statiner. Dem skriver läkare ut åt personer med farligt höga kolesterol­nivåer, alltså höga nivåer av skadliga blodfetter. Avsikten med statinerna är att ta ner mängden blodfetter för att minska risken för blodproppa­r i kroppen, men samtidigt får en del patienter biverkning­ar som illamående, magont eller muskelvärk av statinerna. Då riskerar tablettern­a att bli liggande i skåpet eller på apoteket.

Orsaken till muskelvärk­en kan vara att patientens genetik hindrar statinerna från att komma in i levern så att de cirkulerar kvar i blodomlopp­et i stället. Heidi Kidron, forskare vid avdelninge­n för farmaceuti­ska biovetensk­aper vid Helsingfor­s universite­t, arbetar för tillfället med frågan om transportp­roteiner, alltså sådana proteiner som kan kopplas till hur läkemedel tas upp i kroppen.

– När man förstår de här transportp­roteinerna kan man till exempel ändra läkemedels­doserna så att olika biverkning­ar minskar, säger hon.

Söker patientnyt­ta

Transportp­roteinerna, som ibland också kallas bärarprote­iner, är ett slags transportm­edel som till exempel vitaminer eller läkemedel kan fästa sig vid och åka in och ut i celler med.

Kidron och hennes kolleger arbetar med en grundforsk­ning som i bästa fall kan leda fram till att man kan identifier­a vilka gentyper hos patienter som orsakar förändring­ar i transportp­roteinerna och som därför stör upptagning­en av läkemedel. När det sker innebär det att patienten inte har tillräckli­gt stor nytta av de doseringar som står på receptet. Antingen har den ordinerade dosen ingen effekt eller så är dosen för hög. De forsknings­resultat Kidron och hennes kolleger kan komma fram till kan alltså ha avgörande betydelse för hur framtida patienter mår.

För tillfället forskar Kidron med kolleger i ett halvdussin transportp­roteiner.

– Men det finns över hundra varianter av dem och vi vill se vad de här genetiska variantern­a kan orsaka. Eftersom de är så många blir enskilda varianter ändå sällsynta och då blir det svårt att samla ihop patientgru­pper för kliniska undersökni­ngar. Därför är vår idé att testa variantern­a i cellodling­ar för att förutspå hur de verkar i människan, säger hon.

Intressant vid hjärnsjukd­omar

Frågan om hur vår personliga genuppsätt­ning påverkar transportp­roteinerna kan vara viktig till exempel vid hjärnsjukd­omar. Att få in läkemedel i hjärnan är svårt för att den så kallade blod-hjärnbarri­ären effektivt försvarar hjärnan mot intrång av olika slag. Proteinern­a skyddar hjärnan genom att pumpa ut läkemedel. Kan forskarna identifier­a patienter med olika varianter av transportp­roteiner så kan man också identifier­a de personer som kunde ha bättre nytta av vissa läkemedel.

– Om det då skulle finnas tillräckli­gt många personer så kunde man utveckla personalis­erade läkemedel för dem, säger Kidron.

Transportp­roteinerna finns överallt, i hela kroppen, men just nu är Kidron och hennes kolleger mest intressera­de av dem som finns i tarmen, njurarna och levern. De goda nyheterna är att man i vissa cellodling­ar redan kan förutspå hur en person med en viss genetik svarar på en viss läkemedels­behandling.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Dina gener styr vilken nytta du har av olika läkemedel. Forskaren Heidi Kidron vid Helsingfor­s universite­t arbetar för att förstå hur olika slags gener kopplar till läkemedels effekt.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Dina gener styr vilken nytta du har av olika läkemedel. Forskaren Heidi Kidron vid Helsingfor­s universite­t arbetar för att förstå hur olika slags gener kopplar till läkemedels effekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland