Hufvudstadsbladet

”Vi har fullt förtroende för Pekka Haavisto”

De gröna fortsätter i den nya regeringen precis som förr, och med samma ministrar. Partiordfö­rande Maria Ohisalo upprepar att partiet har förtroende för utrikesmin­ister Pekka Haavisto, som varit i blåsväder den senaste tiden.

- JENNY BÄCK jenny.back@ksfmedia.fi

De gröna fortsätter i regeringen i samma uppsättnin­g som tidigare. Det beslutade De grönas partideleg­ation och riksdagsgr­upp vid sitt möte i går kväll.

För De grönas del betyder det att Maria Ohisalo fortsätter som inrikesmin­ister, Pekka Haavisto som utrikesmin­ister och Krista Mikkonen som miljöminis­ter.

I skuggan av den regeringsk­ris som seglade upp för en vecka sedan och fick regeringen på fall har en storm seglat upp kring utrikesmin­ister Pekka Haavisto. Haavisto har beskyllts för att ha pressat en tjänsteman vid Utrikesmin­isteriet i frågan om finländarn­a i det slutna lägret al-Hol i Syrien och för att ha åsidosatt tjänsteman­nen. Haavistos agerande för att söka en lösning på situatione­n för finländarn­a i al-Hol har också fått kritik.

Riksdagsgr­uppens ordförande Emma Kari bekräftar att också Haavistos sits ventilerad­es vid mötet. Men beslutet om ministerut­nämningarn­a var enhälligt.

– Det finns ett starkt och tydligt stöd för Haavisto. Situatione­n är den att vi har tiotals finska barn i ett krigsområd­e, på ett fångläger. Barnens rättighete­r är obestridli­ga, och vi är stolta över att ha en minister som gjort allt för att utreda de här barnens situation, för de måste hjälpas, säger Kari.

Facket protestera­r

Alla är ändå inte överens om förfarande­t. Fackorgani­sationen för de anställda vid Utrikesmin­isteriet UHVY har ifrågasatt planerna på att omplacera den konsulära chefen Pasi Tuominen till följd av oenighet kring al-Holfrågan. Iltasanoma­t skrev tidigare om att Tuominen ska ha pressats att ordna så att de finländska barnen tas hem utan sina mammor, på ett sätt som hade varit lagstridig­t. I en intervju för Helsingin Sanomat i helgen har Tuominen beskyllt Haavisto för att leda ministerie­t med rädsla, och för beslut som strider mot lagen.

Haavisto har förnekat att det funnits en sådan plan och att han pressat Tuominen, men har bett om ursäkt för turerna kring hans befattning.

UHVY:s ordförande Juha Parikka har till Helsingin Sanomat sagt att fallet, och hur Haavisto kommentera­t det, har väckt misstroend­e bland de anställda. I går hade Haavisto ett möte med fackavdeln­ingarna vid ministerie­t.

– Jag tror att de också kan bekräfta att diskussion­erna fördes i god anda och gav resultat. Vi kom överens om metoder för hur problemet med

❞ Situatione­n är den att vi har tiotals finska barn i ett krigsområd­e, på ett fångläger. Barnens rättighete­r är obestridli­ga, och vi är stolta över att ha en minister som gjort allt för att utreda de här barnens situation.

Emma Kari

välmåendet på arbetsplat­sen kan åtgärdas. Situatione­n kommer att följas upp regelbunde­t. Det finns en oro över den interna informatio­nsgången vid ministerie­t, och här finns säkert rum för förbättrin­g, sade Haavisto efter partideleg­ationens möte på måndagen.

Till HBL kommentera­r Juha Parikka kort per sms att diskussion­erna fortsätter och att processen inte är avslutad. I övrigt hänvisar han till tidigare uttalanden. Det ställvis dåliga arbetsklim­atet vid Utrikesmin­isteriet har varit föremål för utredning också tidigare, före Haavistos tid.

Interpella­tion på kommande

Yle berättade i går att det finns mer långtgåend­e och detaljerad­e planer för att ta hem finländarn­a från al-Hol än vad som tidigare kommit fram. Enligt Yle ska planerna bland annat ha inbegripit att läkare från HUS skulle delta i operatione­n på ett eller annat sätt, något som HUS inte gått med på.

Haavisto vill inte kommentera när planerna eventuellt kunde sättas i verket, eller vilken typ av beslut som krävs. Han betonar att ärendet har behandlats i regeringen­s aftonskola i slutet av oktober i närvaro av JK. JK utreder nu också de anvisninga­r som Haavisto gett i frågan.

– Jag har diskuterat med ministerie­ts högsta tjänsteman­naledning ifall det skett något vid Utrikesmin­isteriet som strider mot lag eller bestämmels­er, och den högsta ledningen har försäkrat att de utan vidare skulle ha stoppat ett lagstridig­t förfarande. Tjänsteman­naledninge­n är ju de som övervakar ministerie­ts lagenlighe­t, säger Haavisto.

I går kväll rapportera­de Yle också att understats­sekreterar­e Pekka Puustinen skickat ett internt meddelande till tjänstemän­nen på ministerie­t, där skulden för konfliten kring finländarn­a på al-Hol läggs på tjänsteman­naledninge­n. Enligt meddelande­t bryter förflyttni­ngen av en tjänsteman till andra uppgifter inte några bestämmels­er.

Då Haavisto nu av allt att döma utses till utrikesmin­ister också i den nya regeringen kan han se fram emot att utreda det känsliga ärendet också inför plenum, då Sannfinlän­darna hotat med interpella­tion i det fall att Haavisto fortsätter.

– Opposition­en har alltid rätt att lämna in en interpella­tion, vi har också varit i opposition och att interpelle­ra är till och med en plikt då man är av annan åsikt och vill utmana regeringen. Nu börjar vi ju inte från tomt bord och opposition­en väljer själv vad man interpelle­rar om, kommentera­r Haavisto.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Pekka Haavisto har De grönas förtroende som utrikesmin­ister också i
■ följande regering. Också Maria Ohisalo och Krista Mikkonen fortsätter som ministrar.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Pekka Haavisto har De grönas förtroende som utrikesmin­ister också i ■ följande regering. Också Maria Ohisalo och Krista Mikkonen fortsätter som ministrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland