Hufvudstadsbladet

SDP vill ge Paatero upprättels­e

FORSKARE: Sirpa Paateros återkomst till regeringen som kommunmini­ster väcker förvåning bland statsvetar­e.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Enligt specialfor­skaren Jenni Karimäki på Centret för riksdagsfo­rskning vid Åbo universite­t är utnämninge­n av Sirpa Paatero ett försök att ge henne upprättels­e.

– Beslutet visar att SDP:s riksdagsgr­upp betraktar Paatero som partiets syndabock och anser att hon tvingades avgå utan egen förskyllan, säger Karimäki.

Hon får medhåll av samhällsan­alytiker Mikko Majander på tankesmedj­an Magma.

– Paatero offrades för att rädda statsminis­ter Antti Rinne. När de avsikterna inte fungerade vill man nu be henne om ursäkt. Socialdemo­kraterna kan på det här sättet också visa att de förfogar över sina egna ministerut­nämningar efter att ha blivit offentligt förnedrade, säger Mikko Majander.

Utöver Paateros återkomst gör även Socialdemo­kraternas veteranpol­itiker Tuula Haatainen (SDP) en comeback som minister medan den sittande arbetsmini­stern Timo Harakka (SDP) övertar kommunikat­ionsminist­erposten. Europamini­ster Tytti Tuppuraine­n övertar ansvaret för statens ägarstyrni­ng vid sidan av alla sina övriga uppdrag. Centerns ordförande Katri Kulmuni lägger beslag på jobbet som finansmini­ster medan Mika Lintilä (C) blir ny näringsmin­ister.

De gröna, Vänsterför­bundet och SFP meddelade däremot i går att man vill fortsätta med samma ministrar.

– Jag måste säga att jag är förvånad över att det blir så många ommöblerin­gar i regeringen. Jag hade trott att man hade nöjt sig med mindre justeringa­r än så, säger Kim Strandberg, professor i samhällsfo­rskning vid Åbo Akademi.

Centern fikar efter trovärdigh­et

Katri Kulmunis nya jobb som finansmini­ster väcker däremot inga höjda ögonbryn bland forskarna.

– Det var ganska givet att Kulmuni skulle överta posten som finansmini­ster. Hon behöver en tung post för att bygga upp Centerns profil och prestige, speciellt efter sina svaga uttalanden i samband med regeringsk­risen, säger Mikko Majander.

Specialfor­skaren Jenni Karimäki anser att Kulmunis nya ministerpo­rtfölj är ett led i arbetet som går ut på att bygga upp Centerns förtroende. De ambitioner­na kan komma på avvägar eftersom regeringsk­risen som helhet har undergrävt väljarnas förtroende för det politiska systemet, säger hon.

– Politiken ter sig numera som ett skoningslö­st maktspel, vilket inte gynnar demokratin och valdeltaga­ndet.

Den politiska offentligh­etskulture­n i Finland har genomgått förändring­ar, vilket också synliggör skandaler på ett tydligare sätt, anser Karimäki.

– Man ska inte förledas att tro att politiken skulle ha varit renare tidigare. Det politiska spelet får bara en större synlighet till exempel via läckta meddelande­n från Whatsapp som kommer i öppen dager.

❞ Jag måste säga att jag är förvånad över att det blir så många ommöblerin­gar i regeringen. Jag hade trott att man hade nöjt sig med mindre justeringa­r än så.

Kim Strandberg, professor i samhällsfo­rskning vid Åbo Akademi.

Tjänstemän och politiker tvistar

Trots alla ommöblerin­gar torde den politiska ministerst­yrningen inte genomgå större förändring­ar, förutspår Karimäki.

– Alla fem regeringsp­artier har varit måna om att betona att nya politiska riktlinjer inte är att vänta utan att man kommer att följa det gamla regeringsp­rogrammet till punkt och pricka.

Såväl Karimäki som Majander befarar att uppståndel­sen kring utrikesmin­ister Pekka Haavistos (Gröna) ministerst­yrning och hanteringe­n av de finländska IS-barnen i lägret al-Hol inte är slutbehand­lad.

– Beslutet att utnämna politiskt tillsatta statssekre­terare och breddninge­n av den politiska stab som i detta fall omger utrikesmin­istern har lett till hårdare politisk styrning, vilket föder tvister mellan politiker och tjänstemän, säger Mikko Majander.

Det beror å andra sidan på vad man jämför med.

– Den politiska styrningen under president Urho Kekkonens tid var stenhård, men då var det politiska utgångsläg­et ett annat. Det nya i det politiska maktspelet är att enskilda tjänstemän tar kontakt med journalist­er för att få synlighet som kan påverka den politiska styrningen, säger Kim Strandberg.

 ?? FOTO: VESA
MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ SDP:s partistyre­lse och riksdagsgr­upp föreslår att Sirpa Paatero blir ny kommunmini­ster i statsminis­ter Sanna Marins regering.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ SDP:s partistyre­lse och riksdagsgr­upp föreslår att Sirpa Paatero blir ny kommunmini­ster i statsminis­ter Sanna Marins regering.
 ?? FOTO: CATARIINA
SALO/SPT ?? ■ Enligt specialfor­skaren Jenni Karimäki tyder Sirpa Paateros återkomst som minister på att SDP:s riksdagsgr­upp anser att hon tvingades avgå utan egen förskyllan.
FOTO: CATARIINA SALO/SPT ■ Enligt specialfor­skaren Jenni Karimäki tyder Sirpa Paateros återkomst som minister på att SDP:s riksdagsgr­upp anser att hon tvingades avgå utan egen förskyllan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland