Hufvudstadsbladet

”80-talisterna är vana att få saker g jorda”

När SDP:s Sanna Marin, 34, blir statsminis­ter och därefter partiordfö­rande är fyra av fem partiledar­e i regeringen unga kvinnor födda i slutet av 1980-talet. – Det här är en generation som har helt egna värderinga­r, konstatera­r forskare.

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@ksfmedia.fi

Den äldre generation­en på arbetsmark­naden känneteckn­as för att vara väldigt arbetsloja­l. För dem är det viktigt med en bra lön och att kunna klättra i karriären.

– Så är det inte för generation Y. De bryr sig inte om hierarkier och karriärste­gar, utan kan till exempel välja att fördjupa sig i ett ämne och bli experter på det, säger Susanna Kultalahti, som forskat i den generation som nu håller på att ta makten i Finland.

Samtidigt är 80-talisterna vana att föra en annan sorts politik än de tidigare generation­erna, vilket Kultalahti tror att kommer att synas i det framtida beslutsfat­tandet.

– Vår nuvarande lagstiftni­ng bygger på den äldre generation­ens beslut och känns inte alltid aktuell. Ta arbetsmark­naden som exempel. Generation Y prioritera­r flexibilit­et och vill kunna jobba nio månader och ta tre ledigt för att förverklig­a andra projekt. Jobbet är inte längre det vi lever för, vi har andra värderinga­r och fördelar våra resurser för ett liv utanför jobbet också, säger Susanna Kultalahti som själv är född på 1980-talet.

Det handlar ändå inte om att 80-talisterna inte skulle ta sitt jobb på allvar, poängterar hon.

– Men det finns annat än jobb i våra liv. Vi var små under 1990-talets depression, men kände av våra föräldrars oro och bekymmer. Det har ändrat vår inställnin­g till företagsam­het.

Hur tror du politiken kan förändras i och med de yngre ledarna?

– Vi 80-talister har från första början lärt oss att ifrågasätt­a saker och säga till när något är orättvist och fel. Det här tror jag kommer att genomsyra politiken, de unga är bra på att ta tag i problem och få dem utredda.

– Frågan är bara om de nya ledarna klarar av att föra fram sina värderinga­r i den gamla borgen. Det sägs att det är väggarna som gör en ledare, säger Kultalahti.

– Samtidigt vill 80-talisterna inte binda sig alltför länge. Förra veckans turbulens är ett bra exempel, det här är vardag nu för tiden och man flyttar ofta på sig. Vi kommer säkert att få se fler kortvariga inhopp.

Vanligt med imagelyft

Om någon gör fel byts man snabbt ut. Den trenden har Pekka Isotalus, professor i politisk kommunikat­ion vid Tammerfors universite­t, sett redan en längre tid.

– Då de gamla gubbarna gjort bort sig och det blivit kris inom partiet plockar man fram en ung kvinna utifrån för imagebyte, säger han och nämner Jutta Urpilainen och Mari Kiviniemi som exempel.

Urpilainen valdes till SDP:s partiordfö­rande 2008 för att föryngra partiet efter valförlust­en. Hon tog över efter Eero Heinäluoma.

Kiviniemi blev partiledar­e för Centern 2010 och efterträdd­e då Matti Vanhanen som statsminis­ter. Men Centern förlorade valet bara ett år senare. Också Centerns Anneli Jäätteenmä­kis tid på toppen blev kort. Jäätteenmä­ki avgick som statsminis­ter 2003.

– Oftast har man höga förväntnin­gar och hoppas på att de unga kan förnya partiet, men jag kommer egentligen inte på en enda framgångss­aga. Gemensamt för många unga kvinnor på topposter är att de haft rätt korta karriärer. Enda undantaget är Li Andersson, 32, utan henne skulle det gå ännu sämre för Vänsterför­bundet.

Hur det går för Centerns nuvarande partiledar­e Katri Kulmuni, 32, kan Isotalus inte uttala sig om.

– Hon har tills vidare inte visat prov på att lyckas vända trenden inom partiet, men vi ska se hur det går för Sanna Marin.

Enligt Isotalus har unga kvinnor redan länge varit på frammarsch inom politiken.

– Nu ligger det inte i luften längre utan är väldigt realistisk­t. Vi har fått en helt klar föryngring i politiken.

Vad betyder det här för väljarna? – Många upplever politik som ett spel, eller en maktkamp mellan gamla män, vilket upplevs som tråkigt och distansera­t. Kanske det här ger en ny bild av politiken, där könet och åldern inte spelar någon roll längre. Nu kommer en generation som inte vill tar order uppifrån, utan vara med och bestämma.

❞ Då de gamla gubbarna gjort bort sig och det blivit kris inom partiet plockar man fram en ung kvinna utifrån för imagebyte.

Pekka Isotalus, professor i politisk kommunikat­ion vid Tammerfors universite­t, nämner Jutta Urpilainen och Mari Kiviniemi som exempel.

 ??  ??
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ 34-åriga Sanna Marin (t.h.) är ett år yngre än Ukrainas Oleksij Hontjaruk, 35, som till nu varit världens yngsta sittande statsminis­ter. Centerns Katri Kulmuni (t.v.), 32, blir Finlands yngsta finansmini­ster.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ 34-åriga Sanna Marin (t.h.) är ett år yngre än Ukrainas Oleksij Hontjaruk, 35, som till nu varit världens yngsta sittande statsminis­ter. Centerns Katri Kulmuni (t.v.), 32, blir Finlands yngsta finansmini­ster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland