Hufvudstadsbladet

Polisen rycker allt mer sällan ut på landsbygde­n

Under de senaste 20 åren har polisen tvingats prioritera om sin verksamhet. Polisen får lika många uppdrag som förr, men allt fler fall blir lösta per telefon eller inte alls.

- SöREN JONSSON/SPT

– Ju längre bort en utryckning är från polisstati­onen, desto större är sannolikhe­ten att polisen låter bli att rycka ut, säger Arto Karnaranta, biträdande polischef vid Polisinrät­tningen i Uleåborg.

Så krass är vardagen, och risken är att finländarn­a tappar förtroende­t för polisen. Karnaranta har därför kartlagt polisens övervaknin­gs- och larmverksa­mhet. I rapporten finns femtio åtgärdsför­slag på hur verksamhet­en kan förbättras.

I 56 av Finlands 311 kommuner tar det över 40 minuter för polisen att ta sig till platsen då de får ett larm av hög eller medelhög prioritet. Hög prioritet innebär att polisen omedelbart kör till platsen med sirenerna på, medelhög prioritet är när polisen omedelbart kör till platsen, men utan sirener.

Dessutom har många utryckning­ar nedpriorit­erats till skyndsamhe­tsklassen C. De här uppdragen ska polisen ta sig till om de har möjlighet, och de räknas inte med när polisen rapportera­r hur snabbt man rycker ut. År 2018 hörde drygt hälften av alla utryckning­arna till klass C.

– De lägre prioritera­de uppdragen sköts ofta per telefon eller så uppmanar man folk att lämna in en polisanmäl­an. På 10 år har det skett en dramatisk förändring i prioriteri­ngen.

Finland har få poliser

I Helsingfor­s tog det 2018 bara 5 minuter i genomsnitt för polisen att ta sig till brottsplat­sen då det kom ett brådskande larm från nödcentral­en. På landsbygde­n tog det som mest 71 minuter.

– I glesbygden har läget alltid varit en utmaning. Under årens lopp har läget försämrats ytterligar­e. Där måste man ofta vänta länge på polisen, och ibland dyker polisen inte upp över huvud taget, säger Karnaranta.

Enligt polisen finns det utrymme för förbättrin­g, men då behövs också mer resurser. Enligt polisen borde Finland sträva efter att ha ungefär lika många poliser i förhålland­e till befolkning­en som resten av Norden. I Finland finns det cirka 1 polis per 770 invånare. I de övriga nordiska länderna är motsvarand­e förhålland­e 1 till 500–530 personer.

För att uppnå samma nivå som resten av Norden skulle Finland behöva utbilda 3 000 nya poliser, alltså betydligt fler än de cirka 300 poliser som regeringen har lovat i regeringsp­rogrammet.

Enligt Karnaranta är det fråga om värderinga­r som kräver samhälleli­ga beslut och riktlinjer samt ekonomiska satsningar. Om man inte ökar antalet poliser eller effektiver­ar polisverks­amheten måste finländarn­as förväntnin­gar på polisen också förändras.

– Vi har ärligt och öppet velat utreda vår verksamhet. Så här ser verklighet­en ut för oss. Vi har varken förskönat eller målat upp en hotfull bild av verklighet­en.

Bland polisens åtgärdsför­slag finns bland annat rekommenda­tioner om att polisen ska bevara finländarn­as förtroende. Det gör man genom att hålla en god beredskap för brådskande larmuppdra­g.

Dessutom finns förslag om att öka jämställdh­eten inom polisen, utveckla rekryterin­gsmetodern­a och effektiver­a samarbetet mellan polisen och den privata säkerhetsb­ranschen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland