Hufvudstadsbladet

Höga förväntnin­gar på franska Ukrainasam­tal

Mycket stod på spel när Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Rysslands Vladimir Putin möttes för första gången i Paris i går kväll. Flera osäkra faktorer riskerar att sätta goda förhandlin­gsviljor ur spel när fredsproce­ssen i Ukrainakon­flikten nu åt

-

Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj, Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel tog plats vid förhandlin­gsbordet, utan några inledande handskakni­ngar och utan leenden.

Syftet med mötet är att ta nya steg i fredsproce­ssen kring den fem år gamla Ukrainakon­flikten, en process som länge legat vilande. Men flera händelser den senaste tiden har förbättrat utsikterna för framsteg i samtalen, med en fångutväxl­ing i september som den tydligast positiva signalen.

Utgångspun­kten för mötet är det andra så kallade Minskavtal­et från 2015. Då enades länderna bland annat om ett eldupphör, ett tillbakadr­agande av tunga vapen från delar av frontlinje­n och att lokala val skulle hållas i separatist­områdena i Donbas.

Fruktar politisk förlust

Punkterna i avtalet är långtifrån uppfyllda även om vissa steg har tagits. För drygt två månader sedan godkände exempelvis Zelenskyj en plan som syftar till att ge Moskvavänl­iga områden i Ukraina självstyre. Eftergifte­n är bara en av flera som fått den ukrainske presidente­ns motståndar­e att kalkylera med en politisk förlust i Paris.

Samtidigt som tecknen på att samtalen kan resultera i något konkret hopar sig finns flera osäkra faktorer.

Medan Vladimir Putins hårdföra förhandlin­gsstrategi är välkänd går inte detsamma att säga om Volodymyr Zelenskyjs.

Han har dessutom skickat blandade signaler om sin syn på grannen i norr.

Femtio nyanser av Zelenskyj

Sedan dag ett av hans presidents­kap har fred i Ukrainakon­flikten varit hans högsta prioritet och mycket av hans agerande sedan dess tyder på att det är en genuin ambition. På samma gång har han fördömt Rysslands aggressiva politik, bland annat i samband med ett tal i FN:s generalför­samling i september där han höll upp en typ av gevärskula som dödat ukrainare i konflikten.

I somras sade Zelenskyj att utgångspun­kten vid framtida möten med Vladimir Putin var att Krim och Donbas är Ukraina.

En Rysslandse­xpert som nyhetsbyrå­n AFP talat med inför mötet beskriver hur Zelenskyj hittills har visat sig komma i flera skepnader. Frågan är vilken han kommer att visa i Paris.

Samtidigt meddelar Ryssland att 125 000 invånare i de rebellkont­rollerade områdena har ansökt om och tilldelats ryska pass, rapportera­r AFP.

Upp till bevis för Macron

Förutom ett test av de båda ledarnas goda vilja att förhandla är mötet ock

så ett eldprov för den franske presidente­n Emmanuel Macrons ambition att bli Europas främste ledare. En del i den kampanjen är ett nytt förhållnin­gsätt till Ryssland som går ut på ett strategisk­t partnerska­p i stället för att EU-kollektive­t isolerar grannen i öst.

Förutom mötesvärde­n Macron deltar även Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel i samtalen.

 ?? FOTO: THIBAULT CAMUS/TT-AP ?? Rysslands president Vladimir Putin (till vänster), Frankrikes president Emmanuel Macron, Tyskland förbundska­nsler Angela Merkel och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj håller överläggni­ngar om Ukraina i Paris.
FOTO: THIBAULT CAMUS/TT-AP Rysslands president Vladimir Putin (till vänster), Frankrikes president Emmanuel Macron, Tyskland förbundska­nsler Angela Merkel och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj håller överläggni­ngar om Ukraina i Paris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland