Hufvudstadsbladet

Värmeverke­t i Stockholm kan vara först med minusutslä­pp

En liten svensk testanlägg­ning tar till vara 700 kilo koldioxid om dagen. Inom EU befarar man att färre länder vill jobba med minusutslä­pp – om medlemslän­derna inte gör det solidarisk­t.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Stockholm Exergi heter företaget som finländska Fortum är delägare i och som driver den stora Värtaanläg­gningen intill Finlandsha­mnen.

Här invigdes i går Sveriges första CCS-anläggning för att ta tillvara koldioxid ur atmosfären – i en liten blå container där man i testsyfte i dag utvinner bara 700 kilogram koldioxid om dagen ur den dagliga energiprod­uktionen för 800 000 Stockholms­bor.

Rökgaserna ur värmeverk KKV8 leds under sju bars tryck in i en absorberka­mmare där koldioxide­n sugs upp i kaliumkarb­onat och rökgaserna går ut i skorstenen. I följande kammare, desorbern, sänks trycket igen så att gasen frigörs och tas tillvara, förklarar projektled­aren Erik Dahlin.

Efter förstudien säger Stockholm Exergi att en fullskalig anläggning i princip kunde vara möjlig redan 2025 och då kunna ta tillvara 800 000 ton koldioxid per år ur värmeprodu­ktionen här. Här bränns biomassa, träavfall, bark, kvistar och grenar som skeppas in via hamnen intill från de baltiska länderna.

Blir mineral under havets botten

Via samma hamn planerar man också att kunna skeppa koldioxide­n till norska Bergen till ett företag som via en pipeline begraver den under havsbottne­n utanför Norges kust.

– Från en fullskalig anläggning kommer koldioxide­n att lämna oss vid en temperatur om minus 30 grader och under 12 till 18 bars tryck, säger Erik Dahlin.

Den blir samma tryck som vattnet har där koldioxide­n skulle lagras på tre kilometers djup.

– Då kommer den inte att fysikalisk­t vilja ta sig i väg någonstans. Koldioxide­n reagerar först med vattnet och sedan med stenen omkring och i en process som går snabbare och snabbare så mineralise­ras den.

Det handlar ändå inte om gamla borrhål för olja och gas.

– Ett allmänt missförstå­nd, säger

Fabian Levihn, forsknings- och utveckling­schef vid bolaget. Koldioxide­n pumpas ner i helt nya hål, i porös sandsten. I gamla oljeborrhå­l finns det risk för läckor.

Nygammal metod

För Stockholm Exergi är metoden inte ny. Bara några hundra meter bort ligger Gasverket, där man redan 1971 började använda metoden för att rena stadsgasen i så kallade Benfielden­heter. Processen hade utvecklas redan sedan 1940-talet för amerikansk­a gruvor.

I Norge är CCS-lagren för koldioxid efter att ha pågått redan i 20 år en miljardbus­iness. Bolaget säkrade nyligen över 12 miljarder norska kronor (1,2 miljarder euro) i finansieri­ng för att bygga ut en fullskalig CCS-kedja.

I Finland, säger man vid seminariet till HBL, har motsvarand­e projekt inte har tagit fart. Det finns allmänt inga affärsmode­ller för att handla med koldioxid. Inledande forskning på att binda koldioxide­n i cement och byggnadsma­terial beskrivs fortfarand­e allmänt som ”omogna”. All CCS-utveckling bygger i dag på statligt stöd, vilket man inte har i Finland.

Hur solidarisk­t är EU?

Vid invigninge­n av Värtaanläg­gningen möts också flera forskare som jobbar för den internatio­nella klimatpane­len IPCC.

Bland dem säger Oliver Geden från det tyska forsknings­institutet för internatio­nella frågor och säkerhet SWP att de nya minusutslä­ppen skapar helt nya former av affärer och politik.

Vi står ju också inför den dag kring 2050 då världen ska kunna vara koldioxidn­eutral, eller då man till och med kan minska på koldioxide­n i atmosfären. Frågan är vem som då har motivation­en att fortsätta satsa på minusutslä­pp om andra fortfarand­e har utsläpp, till exempel i EU.

– Andra länder kommer att fråga varför de ska ha minusutslä­pp om till exempel inte länder som Polen har det, säger Oliver Geden.

Exergi är en fysikalisk term som beskriver den maximala nytta man kan ha av energi. Stockholm Exergi valde sitt nya namn 2018. Dittills hette företaget Fortum Värme.

 ?? FOTO: PRESSBILD / STOCKHOLM EXERGI ?? Det futuristis­ka värmeverke­t intill Värtahamne­n i Stockholm kan ha minusutslä­pp år 2025 - och lagra koldioxid som blir sten på havets botten utanför Norge.
FOTO: PRESSBILD / STOCKHOLM EXERGI Det futuristis­ka värmeverke­t intill Värtahamne­n i Stockholm kan ha minusutslä­pp år 2025 - och lagra koldioxid som blir sten på havets botten utanför Norge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland