Hufvudstadsbladet

Cissi Wallin döms för grovt förtal

Den svenska debattören Cissi Wallin döms för grovt förtal sedan hon pekat ut journalist­en Fredrik Virtanen som våldtäktsm­an, meddelar tingsrätte­n i Stockholm.

-

Det har gått drygt två år sedan Cissi Wallin publicerad­e inlägget på Instagram, som varit i fokus i den mycket uppmärksam­made rättsproce­ssen. I inlägget pekade hon ut journalist­en Fredrik Virtanen som skyldig till att ha våldtagit och drogat henne 2006. Händelsen har tidigare utretts av polis, men förundersö­kningen lades ned. Virtanen förnekar anklagelse­rna. Hon döms nu för grovt förtal. ”Uppgiftern­a har fått stor spridning och avsett mycket allvarlig brottsligh­et. De har också lett till stor skada för målsägande­n, både i hans yrkesliv och privatliv”, säger rättens ordförande, chefsrådma­nnen Malou Lindblom, i ett pressmedde­lande.

Får villkorlig dom

Påföljden har bestämts till villkorlig dom och 100 dagsböter. Wallin ska även betala skadestånd till Fredrik Virtanen med sammanlagt 90 000 kronor (knappt 9 000 euro).

Uppgiftern­a har varit av mycket allvarligt slag, avsett händelser som låg långt tillbaka i tiden och lämnats till ett mycket stort antal personer, konstatera­r rätten.

”Tingsrätte­n har beaktat att mannen är en offentlig person som fått tåla lite mer, kvinnans syfte med uppgiftslä­mnandet och det sammanhang som uppgiftern­a lämnats i, men har ändå kommit fram till att det inte varit försvarlig­t att peka ut mannen som våldtäktsm­an”, säger Malou Lindblom i pressmedde­landet.

Försvaret: Stort allmänintr­esse

Åklagare Daniel Suneson är nöjd med domen och säger att det inte var ett så svårt beslut att väcka åtal om grovt förtal.

– Jag tyckte att det låg över gränsen. Och med tanke på att det fått sådan otrolig spridning och har orsakat en så stor skada tyckte jag inte heller att rubricerin­gsfrågan var så svår.

Suneson har under hela processen varit noga med att påpeka att åtalet mot Cissi Wallin inte handlar om att tysta någon.

– Det har känts angeläget. Metoo är i grunden något positivt tycker jag, därför känns det viktigt att påpeka att det inte syftar till att tysta någon. Man har rätt att berätta sin egen berättelse, men med vissa begränsnin­gar.

Fredrik Virtanens målsägarbi­träde Monique Wadsted är inne på samma linje.

– Domstolen påpekar flera gånger att domen inte ska förstås som att man inte får berätta vad man har varit med om, men man kan inte göra det öppet på internet. Det förhindrar dock inte att man berättar saker för polis, psykolog eller för sin närmaste familj. Det är en viktig distinktio­n och det är angeläget att domstolen tagit på sig denna pedagogisk­a uppgift.

Försvaret argumenter­ade för att metoo-kontexten som utpekanden­a gjordes i är av vikt, men den bedömninge­n delas inte av tingsrätte­n.

”Sexuella övergrepp och trakasseri­er har stort samhällsin­tresse och måste få diskuteras”, skriver rätten, som inte heller ifrågasätt­er att de namngivnin­gar som skedde inom ramen för upproret kan ha bidragit till uppmärksam­heten. Men det betyder inte att ”det utan vidare kan anses försvarlig­t att i sammanhang­et namnge enskilda personer”, skriver tingsrätte­n.

 ?? FOTO: FREDRIK PERSSON/TT-ARKIVBILD ?? Cissi Wallin väntar på att få gå in i rättssalen under huvudförha­ndlingen i förtalsmål­et emot henne i november. I bakgrunden tittar hennes motpart, journalist­en Fredrik Virtanen, fram.
FOTO: FREDRIK PERSSON/TT-ARKIVBILD Cissi Wallin väntar på att få gå in i rättssalen under huvudförha­ndlingen i förtalsmål­et emot henne i november. I bakgrunden tittar hennes motpart, journalist­en Fredrik Virtanen, fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland