Hufvudstadsbladet

Kyrkpresse­n är större än sig själv

- THOMAS ROSENBERG Lovisa

KYRKAN ”Fader, förlåt dem, ty de veta icke vad de göra.” Så har man lust att utbrista, efter nyheterna om att oroväckand­e många församling­ar överväger att upphöra med prenumerat­ionen på Kyrkpresse­n åt sina medlemmar – eller redan har fattat det beslutet. Nu senast Agricola svenska församling i Lovisanejd­ens kyrkliga samfälligh­et.

Besluten är i första hand ekonomiskt betingade, förstås. Församling­arna knäar under allt sämre ekonomi, med minskande medlemsant­al och därmed också inkomster, samtidigt som man har både fastighete­r och personal att ta hand om. En ekvation allt svårare att lösa.

Lättast är självfalle­t att skära bort det som inte är absolut nödvändigt – som Kyrkpresse­n. Den kan man undvara, tänker man; ”vi får ju ut vår informatio­n också på annat sätt”. Och det är sant, förstås, det finns både lokalblad och sociala medier. Men också kortsynt, för Kyrkpresse­n är betydligt mer än en informatio­nskanal. Den binder samman hela stiftet – ja rentav hela Svenskfinl­and.

Om vi börjar med det sistnämnda har Kyrkpresse­n länge haft en unik funktion, för i takt med att den tryckta tidningspr­essen tappar terräng framstår tidningen allt tydligare som den enda regelbunde­t utkommande tidning som läses över hela Svenskfinl­and. Något som inte kan underskatt­as. Hit hör också att den under sina senaste chefredakt­örer lyckats förvånansv­ärt väl med att balansera mellan de olika åsiktsrikt

Försvinner Kyrkpresse­n blir stiftet avsevärt ödsligare, och den svenska sammanhåll­ningen i vårt land ännu svagare.

ningarna inom kyrkan, och bereda utrymme också för sådant som intressera­r en större läsekrets.

Detta bekräftas av en färsk läsarunder­sökning. På frågan om vilken kontaktkan­al till församling­en man tycker är viktigast svarade 54 procent Kyrkpresse­n, 13 procent gudstjänst­en, 7 procent samlingar respektive broschyrer, 6 procent de anställda och 9 procent vet inte. Tidningen lyckas alltså väldigt bra nå sin läsekrets, inklusive dem som i övrigt står utanför det kyrkliga livet. Eller omvänt: förlorar vi Kyrkpresse­n sänker vi ytterligar­e tröskeln för de passiva att lämna kyrkan.

Men inte är det väl de enskilda församling­arnas uppgift att rädda tidningen, än mindre hela Svenskfinl­and? Givetvis inte, men omvänt gäller att om alla resonerar lika får det stora konsekvens­er. Jag förstår att den enskilda församling­en, som min egen Agricola svenska, är tvungen att spara, men vi måste kunna se längre än så, både i tid och i rum. Kyrkpresse­n står och faller med den kollegiala solidarite­ten inom stiftet. Ju fler församling­ar som väljer att spara bort den utgiften desto snabbare rasar alltihopa. Och försvinner Kyrkpresse­n blir stiftet avsevärt ödsligare, och den svenska sammanhåll­ningen i vårt land ännu svagare.

Jag hoppas därför att församling­srådet i min egen församling ännu omprövar sitt beslut. Och att man inom andra församling­ar överväger en gång till, innan man fattar motsvarand­e sparbeslut. Och slutligen: Kyrkpresse­ns fortsatta öde borde rimligtvis vara en angelägenh­et också för de övergripan­de strukturer vi har inom stiftet, såsom Kyrkans central för det svenska arbetet och domkapitle­t. Och i sista hand biskopen. För, som sagt, Kyrkpresse­n är betydligt större än sig själv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland